Porto Novi
ART SLAJDER

DRUGO VEČE CITY GROOVE-A: Publika uživala u nastupima ,,Prljavog kazališta”, ,,Letu štuka”, ,,Zostera” i ,,Džanuma”

Drugu noć festivala ,,City Groove” na Stadionu malih sportova u Podgorici obilježile su numere sa snažnom porukom.
Spoj tradicionalnih pjesama i čvrstog zvuka na scenu je donio nikšički sastav ,,Džanum”. Program su otvorili pjesmom ,,Jano mori”. Troglasje, gitara, bas i bubanj oduševili su publiku pa su uskoro stigli povici ,,bravo!”.
Već sa prvim taktovima pjesme ,,Sve čega nema”, mostarske grupe ,,Zoster”, publika se približila ogradi koja je dijelila od bine i zapjevala. Nastavilo se pjevanje u numerama ,,Gavrilo”, ,,Policija”, ,,A gdje sam bio ja”, ,,Banana stejt”, ,,Utopija”, a numeru ,,Ko je jamio”, prepoznavši uvodne note, počela je publika da pjeva prva.
Ruke su sve vrijeme bile u vazduhu, a u prvom redu raširena je zastava Jugoslavije.
Za kraj nastupa odabrali su numeru ,,Bezbolnim palicama”, a publika po završetku akapela počela da pjeva refren ,,Oni tuku bezbolnim palicama, u glavu te biju.” Pjevač ,,Zostera” Mario Knezović bio je oduševljen publikom i atmosferom, pa je poželio da produži nastup sa još dvije pjesme – ,,Budi svoj” i ,,Američki film”.
– Hvala puno, divni ste. Vi ste uzeli naša srca. Drago nam je da smo dio ovog festivala. Hvala. Volim vas puno – poručio je Knezović publici.
Sarajevski sastav ,,Letu štuke” nastup je otvorio pjesmom ,,Proteini i ugljikohidrati”.
– Dobro veče, Crna Goro! Kako ste? – pozdravio je frontmen grupe Dino Šaran publiku.
Uslijedile su pjesme ,,Bože zdravlja”, ,,Minimalizam” u kojoj se opet širila jugoslovenska zastava, zatim ,,Signali”, ,,Kao na zapad”, ,,Paranoja”, ,,Topla voda”, ,,Bella Donna” i druge.
,,Padaj”, poželjeli su iz publike.
– Ne može. Dokle više? – rekao je Šaran kroz osmijeh.
Njihov koncert pratio je glumac Branislav Trifunović koji se na kraju popeo na scenu i, kao specijalni gost, otpjevao pjesmu ,,Sunce”.
– Hvala vam za večeras. Super je festival. Uživajte u suncu – poručio je frontmen Dino Šaran.
Publika je tražila bis, ali uzalud, morala se ispoštovati satnica.

Nakon nastupa, Branislav Trifunović za MNE magazin podijelio je utiske.
– Sa ,,Štukama” sam od promocije novog albuma, pa smo pjevali u Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, evo sad i Podgorici i pjevaćemo u Splitu 5. jula. Meni su ,,Letu štuke” najomiljeniji bend na svijetu, ja imam tu čast i zadovoljstvo da mogu da pjevam sa njima ponekad. Čini mi se da ne mogu da mjerim svako svoje uzbuđenje koje imam u pozorištu sa ovim što mi se dešava sa ,,Štukama”, jer su ,,Štuke” moj bend, uz koji sam se prilično emotivno vezao, najvažniji bend na svijetu – kazao je Trifunović za MNE magazin.
Dodao je da je od danas na odmoru, koji će provesti u Crnoj Gori.
– Imao sam premijeru u ,,Ateljeu 212” prije dvadesetak dana sa predstavom ,,Getsimanski vrt” i sad sam na pauzi do avgusta. Onda neka nova snimanja i neke nove predstave u septembru. O tom-potom. Sad je bitno da se odmorim – rekao je Trifunović za naš portal.
,,Zaustavite Zemlju” bila je pjesma kojom je hrvatski sastav ,,Prljavo kazalište” otvorio svoj nastup u sklopu turneje kojom slavi više od 40 godina postojanja. Od prvog do posljednjeg takta, publika je pjevala i plesala na ispunjenom Stadionu.
Ređali su se hitovi ,,Sve je lako kad si mlad”, ,,Kao ja da poludiš”, ,,Kiše jesenje”, ,,Ma kog me boga za tebe pitaju”, ,,Oprostio mi Bog, mogla bi i ti”, ,,Tu noć kad si se udavala”, ,,Moj bijeli labude”, ,,Na Badnje veče”, ,,Ako tražiš nekoga”, u kojoj je osnivač grupe Jasenko Houra pozvao djevojke da otpjevaju refren ,,Uzmi me, to je sudbina, ima žena koje zaključaju srce poput dragog kamena.”, te otkrio da je supruga basisti Marku Karačiću javila tog dana da će postati otac. Zamolio ga je da odsvira solo, a Karačić je to učinio nadahnuto, s puno ljubavi i duše, dok ga je publika bodrila držanjem ritma rukama.
Poseban je bio trenutak i kada je Houra zamolio da se pogase svijetla na Stadionu, a publiku da upali mobilne telefone, najavivši, na oduševljenje svih, pjesmu ,,Heroj ulice”.
Grla su bila glasna i jedinstvena u pjevanju numere ,,Mojoj majci (Ruža Hrvatska)”, a u pjesmi ,,Ne zovi, mama, doktora” pjevač Mladen Bodalec pozvao je publiku da zapjeva i čuje se ,,sve do Nikšića”.
Pjesma ,,Mi plešemo” trebalo je da se zove ,,Mi pijemo”, pa su je tako i otpjevali, sa publikom koju su podijelili na muške i ženske vokale. Na binu su pozvali i osobu iz publike, a odvažio se to da uradi jedan Filip, koji je imao jedinstvenu priliku da zasvira Hourinu gitaru sa ,,Prljavim kazalištem”.
– Imate sreće, ispunjavamo želje – kazao je Bodalec, publika poželjela čuti ,,Marinu” i to odmah dobila.
U ovoj numeri, Bodalec je na binu pozvao novinarke koje su se nalazile ispred bine i sa njima zapjevao ,,Marinu”.
– Bilo nam je lijepo. Da vas sljedeći put vidimo lijepe i zaljubljene – poželio je Bodalec publici i pozvao ih da s njima zapjevaju refren numere ,,Marina” – ,,A ja, ja ne mogu bez nje, Bože, Bože spasi me.”
Publika je uzaludno tražila bis, moralo se ići.
Bila je to lijepa noć, jedna od najljepših otkako je ,,City Groove festivala”.

This slideshow requires JavaScript.

Publiku večeras od 21 sat dočekuje na bini nekadašnji frontmen riječkog elekto-pop sastava ,,Quasarr” Boris Štok, koji je i sinoć pratio nastupe kolega, a nakon njega nastupiće S.A.R.S. od 21:40 sati i ,,Dubioza kolektiv” koji od 23 sata.
Karte za drugo, treće i četvrto veče festivala su u prodaji po cijeni od deset eura za veče i mogu se kupiti putem prodajne mreže Gigstix, u pabovima Munchen, kao i na Stadionu malih sportova.
B.R.
Foto: B. Šekularac