DRUŠTVO PREPORUKA

NOVLJANKA ALEKSANDRA ODALOVIĆ U MILANU: Studij arhitekture na Politecnico di Milano je zahtjevniji nego kod nas

Sa Novljankom Aleksandrom Odalović koja studira arhitekturu i urbanizam na prestižnom univerzitetu Politecnico di Milano, koji je rangiran kao deveti fakultet arhitekture u svijetu, na listi od njih top deset, razgovarali smo, pored ostalog, o tamošnjem načinu studiranja, a koliko je samo zahtjevan program pokazuje činjenica što vrlo malo ima vremena za izlaske.

Sudeći prema njenim riječima, uvjerena je da će se trud koji ulaže isplatiti, pa planira da nakon okončanja studija još negdje stekne radno iskustvo, a onda se nada povratku kući.

– I da jednog dana osnujem sopstveni arhitektonski studio- kaže ona.

Izazovi

Studentske dane provodi najviše radno. Kako studira na italijanskom jeziku, gdje su kriterijumi nešto oštriji nego na engleskom, a na fakultetu se generalno svi projekti rade timski, kaže da stalno ima posla.

– Italijanski studenti su jako posvećeni, tako da je prosto nemoguće mnogo odstupati od toga kad si dio grupe. Kad imam priliku izađem sa društvom na tzv. ,,aperitivo” ili otputujem u neki obližnji grad za vikend, ali takvih prilika je malo, osim ako studirate na engleskom, gdje je, kako rekoh, nešto manje stresno – navodi ona.

Želju da jednog dana makar na neki period živi u inostranstvu imala je od djetinjstva, pa je, kako je kazala, na neki način i sam njen izbor zanimanja bio uslovljen time da upiše nešto što će moći da radi bilo gdje u svijetu.

-Tako da sam odluku o studiranju donijela nekako spontano, čim sam završila srednju školu, možda čak i ranije – prisjeća se ona.

Kaže da joj je bilo prilično teško da se upiše na fakultet, najviše zbog cjelokupne administrativne procedure za koju treba imati strpljenja. No, sve je savladala bez problema, imajući u vidu u kakvoj visokoobrazovnoj ustanovi će da stiče znanje.

Školarina

-Na univerzitetu Politecnico di Milano sam na prvoj godini mastera Arhitektura i urbanizam, od septembra ću biti završna godina. Cijene školarine na ovom fakultetu variraju… Postoje različiti kriterijumi upravo vezani za materijalno stanje studenata i ostvaren broj kredita tokom školske godine na osnovu čega se ostvaruju određene povoljnosti i stipendije – priča Aleksandra.

Ono što svi plate na početku studija je, kako je precizirala, prva rata u iznosu od 800 eura, a kasnije je moguće i ne platiti više ukoliko ste bili vrijedni tokom semestara, ali u principu oko 3.800 eura je neki maksimum po godini.

-Oduševljena sam svime na Politecnicu, osim, eventualno, upravo te administrativne organizacije koja nije najsjajnije rješena. Što se tiče studija arhitekture, garantujem da se isplati, iako je dosta zahtjevnije nego kod nas, mnogo se nauči i ima toliko prilika za usavršavanje, za razna profesionalna i vannastavna iskustva u vidu putovanja, radionica, organizovanih druženja…- navela je ona.

Komentarišući Italiju kaže da joj se generalno ta zemlja dopada, jer ima najljepšu arhitekturu i najviše spomenika kulture i umjetnosti u Evropi, ali i najljepšu prirodu.

-Ovdje je svaki grad priča za sebe i za nekog ko studira arhitekturu vjekovima je najatraktivnija destinacija. Milano mi se posebno dopada, jer je više od klasičnog italijanskog grada, zapravo, je prava metropola u usponu u kojoj se stalno odvijaju neka dešavanja bilo to iz svijeta mode, dizajna, arhitekture, industrije- kaže naša sagovornica.

O Italijanima kao narodu je stekla utisak da su ljudi koji obožavaju život i apsolutno ne brinu ni o čemu, tako da se, kako ističe, trudi da to nauči od njih.

– U vezi njih mi se, takođe, sviđa sve, stil života, oblačenja, tradicionalne vrijednosti poput porodice o kojim i dalje vode računa, italijanska kuhinja kojoj treba znati odoljeti- kaže ona, uz osmijeh.

Studiranje u inostranstvu joj je donijelo mnogo toga. Osim profesionalnog usavršavanja i mogućnosti da sluša uživo najpoznatije svjetske arhitekte, učestvuje na raznim radionicama i radi sa studentima iz svih krajeva svijeta, do, dodaje ona, brojnih poznanastava i prijateljstava, putovanja, usavršavanja stranih jezika…

-Ono što posebno naglašavam kao veliki plus posle te avanture ,,sam u inostranstvu” je ogroman lični razvoj i stalno učenje o samom sebi, koje jednostavno ne možemo postići kući, u našoj zoni komfora- zaključuje Aleksandra.

N.Đ.