Porto Novi
ART PREPORUKA

DELTA CITY: Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja počinje 4. aprila

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće održan četrnaesti put, u garaži tržnog centra ,,Delta city”, od 4. do 11. aprila. Slogan je ,,Ne vjerujte svemu što pročitate na Internetu. Knjigama baterije traju vječno”.
Organizatori ovogodišnjeg izdanja su ,,Nova knjiga” i Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelj Ministarstvo kulture.
Umjetnički direktor Sajma Nikola Nikolić na današnjoj konferenciji za novinare u hotelu ,,CentreVille” najavio je gostovanja istaknutih umjetnika iz Crne Gore i regiona – Faruka Šehića, Vladimira Tabaševića, Damira Karakaša, Zorana Ferića, Gojka Božovića, Kruna Lokotara, Predraga Ličine, Edina Smailovića, Aleksandra Bečanovića, Barbare Delać, Miraša Martinovića, Katarine Sarić, Đorđa Gregovića i drugih.
– Budući da je i ove godine Ministarstvo prosvjete koorganizator Sajma, ono će imati poseban štand na kojem će se predstavljati podgoričke srednje škole iz dana u dan, a takođe će predstavljanje  srednjih škola biti dio umjetničko-obrazovnog programa, pa će posjetioci moći da uživaju u programu Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, SSŠ ,,Spasoje Raspopović”, Srednje ekonomske škole ,,Mirko Vešović” i drugih – kazao je Nikolić.
Uspostavljena je posebna vrsta saradnje sa Gimnazijom ,,Slobodan Škerović” čiji će volonteri iz Volonterskog kluba Gimnazije raditi na Sajmu.
Ove godine je ostvarena i saradnja sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Ruske federacije, zahvaljujući kojoj će ugostiti nekoliko značajnih imena kao što su Jurij Nečiporenko, Anastasija Strokina, Elena Zelinskaja i drugi.
Predstaviće se još Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, nacionalna biblioteka ,,Đurđe Crnojević”, privatne predškolske ustanove i drugi.
Predavanja iz nauke će održati profesor dr Jovan Mirković i astrofizičarka Valentina Kolarova.
Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović otkrila je da će se ova kulturna ustanova na Sajmu, pored publikacija, monografija i ostalih izdanja, predstaviti izložbom reprodukcija originalnih umjetničkih radova velikana crnogorske likovne umjetnosti, čija se djela nalaze u postavci Umjetničkog muzeja u Vladinom domu na Cetinju.
– Izabrana djela pružaju uvid u kretanja crnogorske likovne umjetnosti od akademskog realizma s kraja XIX i početka XX vijeka u djelima Anastasa Boćarića, Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih koraka ka uspostavljanju modernizma u Crnoj Gori u djelima Pera Počeka i Špira Bocarića, do formalno-stilskih osobenosti kojesu se formirale i kristalisale tokom prve i druge polovine XX vijeka u djelima generacijski bliskih umjetnika: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mirka Kujačića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Jovana Zonjića, Marka Borozana, Luke Tomanovića, Aleksandra Prijića, Draga Đurovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Vojislava Voja Stanića, Stevana Luketića, Cvetka Lainovića, Uroša Tošokovića, Miodraga Dada Đurića, Marija Maskarelija, Mata Đuranovića, Marka Brežanina, Vaska Lipovca, Vuka Radovića, Nikole Vujoševića, Dimitrija Popovića, Mija Mijuškovića, Boška Odalovića i Srđana Kovačevića – najavila je Miranović koja će to djela biti izložena.
Pored ove izložbe, na Sajmu će biti predstavljen rad gostiju iz Rusije, zatim Ambasade Republike Italije, Narodne biblioteke Budve posvećena Krstu Ivanoviću.
Radno vrijeme Sajma je od 10 do 21.30 sati. Cijena ulaznice je euro, a za organizovan prevoz škola ulaz je besplatan. Posjetioce očekuje i nagradna igra.
B.R.
Foto: B. Šekularac