DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Ljekari Klinike za očne bolesti počeli samostalno da rade vitrektomiju

Ljekari Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore počeli su samostalno da obavljaju operacije zadnjeg segmenta oka, koje su do sada rađene van javnog zdravstvenog sistema.

Direktor KCCG Jefto Eraković kazao je da je Klinika za očne bolesti implementirala metode operacije zadnjeg segmenta oka što ih, kako je naveo, svrstava u red najreferentnijih ustanova u svijetu.

-Veliko mi je zadovoljstvo što je Klinika za očne bolesti ove godine implementirala dnevnu hirurgiju operacije katarakti, i što smo sigurno jedinstven primjer ne samo u regionu, nego i šire, gdje pacijenti za operaciju katarakte ne čekaju duže od deset dana – istakao je Eraković.

Prema njegovim riječima, doktori Klinike su napravili ogroman iskorak u hirurškom tretmanu u oftamologiji.

Direktorica Klinike za očne bolesti Danijela Raonić kazala je da su, zahvaljujući nabavci specifičnog, sofisticiranog instrumentarija, savremenih aparata i edukaciji, ljekari te klinike počeli samostalno da rade operacije segmenta oka – vitrektomije.

Ona je pojasnila da je vitrektomija najsloženija mikrohirurška operacija oka, a za mnoga oboljenja zadnjeg segmenta oka je i jedini način liječenja.

-U posljednje dvije nedjelje, naši ljekari su uradili četiri uspješne operacije vitrektomije, od kojih je jedna kombinovana sa operacijom katarakte. Sve su urađene u lokalnoj anesteziji – rekla je Raonić.

Prema njenim riječima, pacijenti su do sada za te intervencije upućivani van javnog zdravstvenog sistema.

-Od sada će se njihovo liječenje obavljati u KCCG, gdje će se godišnje operisati oko 100 takvih pacijenata – naglasila je Raonić.

Ona je dodala da operacija traje od sat do više sati, u zavisnosti od same patologije, a da potpuni oporavak može da traje po nekoliko mjeseci.