Porto Novi
MODA SLAJDER

ZVONKO MARKOVIĆ ZATVARA FITEMS FASHION CONNECTION: Retrospektivna kolekcija satkana od mnoštva emocija

Foto: Svetlana Braun

Srpski kreator Zvonko Marković zatvoriće 7. aprila u hotelu ,,Hilton“ u Podgorici manifestaciju Fitems Fashion Connection.
Rođen je u Podgorici, pa za MNE magazin kaže da mu je uvijek zadovoljstvo da se predstavi crnogorskoj publici, ali i da ima veliku tremu i da će prikazati retrospektivnu kolekciju, sa starim i novim komadima.
Inspirišu ga, dodaje on, žene sa ovog podneblja, a za ljepotu kaže da je univerzalna.
Govori nam  i o tome što je za njega dobar dizajnerski izazov, što je to ekstravagantno u  njegovim kreacijama, o Crnogorkama, bajkama, emociji i modi.
Vraćate se sa novom kolekcijom u rodni grad. Kakvu kolekciju ćete predstaviti na zatvaranju Fitems Fashion Connectiona 7. aprila u hotelu ,,Hilton“ u Podgorici?
– Veliko mi je zadovoljstvo uvijek predstaviti se crnogorskoj publici, mojoj publici. Ja sam se tu rodio, pa sam obišao svijet i svaki put kad treba da se vratim imam veliku tremu. Uvijek je zanimljivo vratiti se na mjesto gdje te vole i cijene.
Što se tiče kolekcije, ona će biti malo i retrospektivna. Biće tu i novih i starih komada, nečega što ću predstaviti i ovdje u Beogradu. Već dugo nisam predstavljao ništa u Podgorici, ali ni u Beogradu, tako da je to svojevrsno čudo. Ova kolekcija uključivaće djelove mojih kolekcija iz Njujorka, Sankt Peterburga, Šangaja, a Pariz sam ostavio za kraj, zbog toga što su bile dvije kolekcije tamo. Bitno je reći da će biti tu i dio kolekcije za  koju sam dobio Prix de l'invention Talents du Luxe, nagradu za inovaciju i luksuz od francuskog Ministarstva za kulturu i medije, dio koji je obogaćen i nije do sada predstavljen publici.
  Što je obilježilo Vaš rad od zadnje kolekcije koju ste prikazali u Podgorici do ove?
– Mnogo toga se radilo. Ne znam tačno kad sam imao posljednju kolekciju u Podgorici, mislim 2012. Od samog početka Fashion Connectiona meni je veoma lijepa saradnja sa Jasnom i Danijelom. One su  uvijek imale fenomenalan osjećaj za modu, da naprave nešto što je potpuno novo, drugačije.
Takođe, crnogorske djevojke su toliko lijepe, toliko vitke i zgodne. Najlakše je u Podgorici i u Crnoj Gori raditi kasting. Žene su toliko lijepe da im svaka haljina stoji kao salivena. To je još  jedna stvar koju pamtim, što se tiče Podgorice.
Moju karijeru označilo je puno putovanja, nagrade, puno poznanstava sa strancima, dobrih poslovnih kontakata. Sad sam  više u Americi. Počeo sam da se bavim, ne samo modom već edukacijom u modi. Predavač sam u Beogradu, na Univerzitetu za umetnost i dizajn, ali i u Njujorku radim kao predavač.
Ja sam želio cio svoj život da završim svoju karijeru u Parizu ali, eto, toliko sam se zaletio da sam preskočio cio Atlantik. A onda, pošto sam shvatio da je Njujork toliko hladan, nisam imao snage da se zaletim malo do tog Los Anđelesa, mnogo mi je daleko od kuće.

Foto: Nino Rakichevich

Kakav tip žene Vas inspiriše?
– Odrastao sam u Podgorici do trećeg razreda osnovne škole, pa onda bio u Beogradu. Sigurno tip žene koji me inspiriše jesu žene sa ovog podneblja. Ta građa koja je vitka, visoka s jedne strane, žene koje imaju stav,  imaju karakter, koje umiju da nose garderobu i koje znaju da izgledaju dobro i kada imaju i kada nemaju.
S druge strane, ušao sam u tu drugu priču mode koja je ne samo pravljenje lijepe garderobe za lijepe žene, već stvaranje modne bajke, nečega što nije samo modna priča, nije samo prodavanje garderobe. Baveći se modom kao biznisom je jedna stvar, a s druge strane je baviti se modom kao umjetnošću, pokušavajući da pomjerite granice, da se trudite da ono što prezentujete nije samo puka garderoba, da sve ove moje kolekcije nadžive vrijeme u kojem se nalaze i da budu moderne za deset, 20 godina i da za 50 godina neko ko pogleda te komade, kaže: ,,Bože, ovo je božanstveno i jednostavno nije prevaziđeno“.
Šta je za Vas dobar dizajnerski izazov?
– Dobar dizajnerski izazov jeste napraviti komad koji će ženu učiniti lijepom, prije svega. To je prva i osnovna stvar, meni, što se tiče mode. Onda, druga stvar jeste napraviti nešto što je izazovno i što je samo po sebi provokativno u svom dizajnu, a ne u načinu na koji ga žena nosi. Jednostavno, mora da bude izazovno u umjetničkom pogledu. Isto kao kad pogledate sliku nekog impresioniste, možda vam nije bitno što je taj impresionista naslikao, već ti momenti u stvaranju njegove bajke, u nanosima četke i boje gdje je stvorio tu nevjerovatnu energiju. E, to je ta priča, koju morate imati i ovdje i da jednostavno stvorite emociju, da za svoju reviju ne razmišljate samo ,,e, ovo bi obukla“, nego da uđete u bajku, pozorišnu predstavu, koja će vam otvoriti nove momente u životu, nove emocionalne prostore koji su bili zatvoreni. Savremeno društvo, onakvo kakvo jeste, je potrošačko, bez želje i tu dolazi ova priča kako stvoriti emociju u  modi, kako prenijeti energiju, poruku, ne samo kroz druga umjetnička djela nego umjetničko djelo kroz modu.

Kažete: ,,Verujem da je cjelokupan život potraga za  ljepotom.“ Kako biste definisali ljepotu? Šta je za Vas ljepota?
– Zaista vjerujem da je ljepota univerzalna, bez obzira koliko ljudi pričaju o tome da neko uživa u ovome ili u onome, neko uživa u disproporciji. Naravno, ukusi su ukusi, ali ljepota je nešto univerzalno, sklad, simetrija, nešto na čemu odmarate oči, to je nešto što govori sve jezike. Kad pogledate lijepu osobu, ona je lijepa na svakom jeziku.
U najavi Fitems Fashion Connectiona kaže se da ćete prikazati ekstravagantne haljine. Što je to ekstravagantno u Vašim kreacijama? Kako definišete ekstravaganciju?
– Moraću na Google da pročitam definiciju da se ne bih izlupao (smijeh) Znam da ekstra znači ekstra (smijeh) Ekstravagantno po definiciji kaže da znači ,,koji odstupa od uobičajenog“. Ova kolekcija nije nešto što je obično i standardno, cijela priča nije stvorena kao puka potreba za oblačenjem i stvaranjem nečeg lijepog. Ova kolekcija je ljubavna priča između lotosa i mjeseca o tome kako jedan lotos, crni  cvijet, se zaljubljuje u sjaj mjeseca i pokušava da ga dosegne, ali kako nikada ne može da ga dosegne, on će se zauvijek igrati sa refleksijom mjeseca koji se preliva na vodi, mjesec će tako uvijek biti blizu i uvijek će ga ta svjetlost obasjavati, ali oni nikada neće biti zajedno. Tako da je ta emocija stvaranja varke, igranja tim strukturama, samog cvijeta, površine vode i tog mjesečevog sjaja koji igra na talasima i na površini bila pokretačka snaga koja je stvorila ovu bajkovitu priču. Ja sam se trudio uvijek da to nešto pomjerim, naročito kad sam pravio haljine koje su nosile poznate ličnosti što eks-Jugoslavije, to, evo, i svjetske. Uvijek su to bili komadi koji su pomjereniji, iznad te neke priče standardnog, onoga što je očekivano. Nešto što je te žene činilo prelijepim, a opet, s druge strane, nešto što je njima pružalo da izgledaju bolje od nekih drugih žena. Moda jeste neverbalna komunikacija, nešto čime pokazujemo svoj stav, energiju. Vidjećete i tu kožnu jaknu od šiljaka koji su totalno pomjereni dizajnerski, zbog toga što tako nešto vjerovatno svaka žena želi da nosi, ali, opet je pitanje gdje to može obući i izgledati kao da nije izašla iz nekog kostima i upravo sa seta ,,Game of thronesa“.
B. Radonjić
Foto:
Privatna arhiva