Porto Novi
ART NAŠE PRIČE

KATARINA RADULOVIĆ VEČERAS PJEVA CRNOGORSKE PJESME: To je moj najposebniji nastup u Pinkovim zvezdicama

Trinaestogodišnja Podgoričanka Katarina Radulović i ove sezone dio je takmičenja ,,Pinkove zvezdice”. Ovogodišnja nosi naziv ,,All stars” i takmiče se učesnici prethodnih sezona.
Tema ovoga kruga je narodna muzika, pa se Katarina odlučila za još jedan dobro osmišljen i autentičan nastup koji je na programu večeras.
Brojnim obožavaocima Katarina je na društvenim mrežama dočarala proces rada na ovom nastupu, od odabira pjesama, plesne podrške do scenskih elemenata.
Čitavo učešće, kako navodi za MNE magazin, doživljava kao igru izazova u kojoj joj je svaki segment nastupa podjednako važan.
Kaže da će večerašnji nastup za nju biti ,,jedan od najposebnijih”. U miksu gledaoci mogu očekivati dvije, po njenom mišljenju, najljepše crnogorske pjesme.
– Lično ih obožavam i ako ih do sada nisam imala prilku pjevati. Mada sam poželjela prije dvije godine kada sam bila učesnik treće sezone ,,Pinkovih zvezdica”, ali se nije stvorila mogućnost – kaže Radulović.
Podsjetila je i na činjenicu da se pjeva na matricu.
– Vrijeme je bilo kratko, jednu je matricu ustupio naš dragi producent Nemanja Mihajlović, a drugu, za kojom se vodila prava potraga, a sa kojom počinje miks, uvaženi Senad Drešević i ovom prilikom im od srca zahvaljujem. Veliku zahvalnost dugujem gospodinu Šukriji Žutom Serhatliću koji se toliko nesebično i ljudski stavio na raspolaganje i bio od pomoći da me je osvojio dobrotom i predanošću. Takođe, i uvaženi Saša Gajić, Zdravko Đuranović i Branka Šćepanović koji su nesebično ponudili pomoć, a Dejan Božović je sve objedinio – ističe Katarina.

Da bi ovaj narodni miks ostao upamćen kao spektakl, dodala je ona, ,,kroz njega su prožeti upečatljivi folklorni segmenti uz dobro poznate crnogorske poskočice”.
– Njih mi ustupa mladi gospodin Emin Đečević, koji vodi Folklorni ansambl ,,Budo Tomović”. Nekada sam i ja kratko bila dio istog, uz divne učitelje teta Seku i čika Cana. Nažalost, trajalo je kratko, naravno zbog mojih brojnih obaveza. Od dragog Emina je i potekla preporuka za fantastični KUD ,,Lovćenac” koji su, uz moju malenkost, dali sve od sebe da na veliku ,,ružičastu” pozornicu donesemo duh crnogorske pjesme i igre, na koji sam ja, razumije se, kao Crnogorka, posebno ponosna. Stoga, hvala Eminu na divnoj preporuci i poznanstvu, Aleksandri Mihaljević i Zoranu Radovanoviću na susretljivosti i profesionalizmu. I najzad, hvala mom neponovljivom Danijelu Alibabiću, ,,D moll” školi pjevanja i divnoj Lejli Hot, što su uspjeli da nekoga ko sluša rep, RnB i K-pop dovedu u red – kaže Radulović.
Nastup je, ističe Katarina, osmislila majka Sanja, uz njene sugestije.
– Poželjele smo da sve izgleda etno, a opet na dječiji način. Prvi na redu je bio moj jednorog iz djetinstva koji je trebao postati ovca za ovu priliku. Otkinuti su mu ljubičasti rog i rep, a za stomak prišiven sunđer. Onda je trebalo nabaviti pravu ovčju vunu, tj neobrađeno runo. Preporuke nas dovode kod gospodina Tiha Bailovića koji odmah, sa zadovoljstvom, ustupa par džakova da izaberemo najbolje. Potom, mama lijepi, ušiva, farba i iscrtava njušku, došiva nove uši, rep, stežući zavojem obmotava noge da postanu tanje. Tako nastade prava pravcata ovca – dočarava Katarina kako je tekao proces.
Narodna crnogorska pjesma nije mogla proći bez crnogorskog ognjišta oko koga su se nekada okupljale porodice. Za to je bilo potrebno ,,nešto ukrštenih cjepanica, okvir od kartona, postolje od palete, dvije pur pjene da popune prazninu i učvrste sve u kompaktni komad, potom najlon ofarban u boje vatre i kasnije u središte umetnut upaljeni frizolajt da sve još i svijetli”.
– Baka nam je dala na pola ispleten džemper sa iglama, dekorativnu preslicu, mali kazan za rakiju, a za sve ostale rekvizite poput kolijevke sa bebom, mašine za tkanje, harmonike, gusala, frule, sijena, pobrinuli su se moji sjajni drugari iz KUD-a ,,Lovćenac” – napominje Katarina.
Za njenu jedinstvenu odjevnu kombinaciju ,,u kojoj se odslikava tradicija, umjetnost, preciznost, ljubav, znanje, upornost” zaslužna je, kaže Radulović, Ljiljana Šušić iz Podgorice.
– Ako vam navedem podatak da ženska crnogorska tradicionalna nošnja košta oko 1.500 eura, da je potrebno dva mjeseca da se izradi, onda vam je jasno sa koliko je ljubavi i povjerenja mene, za ovu priliku, obukla divna teta Ljilja – ističe Radulović.
Dodaje da su ,,ćemer, izvezena košulja, džamadan, dušanka samo dio rukotvorina porodice Šušić u čijoj kući se narodna nošnja pravi kao nekada.
Kakvi su bili komentari žirija i reakcija publike na ovaj nastup, znaće se večeras.
B.R.
Foto: Privatna arhiva