Porto Novi
DRUŠTVO NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA ANĐELA PEROVIĆ U NJEMAČKOJ: Studenti kucanjem o sto pokazuju profesoru da je predavanje bilo dobro

Podgoričanka Anđela Perović, studentkinja Ekonomije na Univerzitetu Crne Gore, provela je ljetnji semestar u Hajdelbergu u Njemačkoj, na tamošnjem Univerzitetu, koji je jedan od vodećih svjetskih obrazovnih ustanova. Tu su, kako je istakla u razgovoru za MNE magazin, studirali i djelali Fridrih Hegel, Hana Arent, Kosta Cukić, Petar Petrović i mnogi drugi mislioci i naučnici.

Univerzitet u Hajdelbergu je, podsjeća ona, osnovan 1386. godine i najstariji je univerzitet u Njemačkoj.

-Danas predstavlja jednu od vodećih njemačkih, ali i svjetskih obrazovnih ustanova. Univerzitet u Hajdelbergu je na Šangajskog rang-listi rangiran kao 39. najbolji univerzitet u svijetu u polju prirodnih nauka – rekla je ona.


Kako je ispričala, u Hajdelbergu živi oko 30 hiljada studenata, od čega oko 20% čine strani studenti, što ga postavlja na vrh ljestvice gradova sa najvećim procentom internacionalnih studenata u Njemačkoj. Anđela kaže da Univerzitet privlači brojne strane studente, ali ponajviše na master programima, pošto su osnovne studije uglavnom organizovane na njemačkom jeziku.

– Upravo iz tog razloga odlučila sam da pohađam seminare koji su bili na engleskom, a ne predavanja ili praktikume koji su bili organizovani na njemačkom jeziku. Iako je struktura nastave poprilično slična, te i na Univerzitetu Crne Gore imate predavanja, vježbe/praktikume, seminare, rad u laboratorijama, u načinu izvođenja nastave se osjeća razlika. Studenti su mnogo više sviknuti na samostalni rad, interakcija se podrazumijeva i kritički se osvrću na svoj rad i rad svojih kolega. Ono što mi je bilo najzanimljivije od svega je činjenica da na kraju svakog predavanja studenti kucanjem o sto pokazuju profesoru da je predavanje bilo dobro i na taj način mu se zahvaljuju – navodi naša sagovornica.

Kada je riječ o organizaciji tamošnjih studija, Anđela ističe da su svugdje u Njemačkoj besplatne, osim u saveznoj regiji Baden-Vitemberg, gdje se nalazi Hajdelberg. Kaže da od septembra 2017. godine svi studenti koji dolaze iz zemalja koje nisu pristupile Evropskoj Uniji moraju plaćati školarinu.

– Moj studijski boravak je bio organizovan preko Erasmus+ programa gdje sam, osim primanja mjesečne stipendije koja pokriva troškove života, bila oslobođena školarine – navodi ona.

Što se tiče samog studentskog života, Anđela pojašnjava da je organizacija ESN epicentar upoznavanja inostranih studenata, te su svakog ponedeljka u lokalnom pabu organizovane večeri raznih zemalja.

-Tako jednog ponedeljka možete slušati italijansku muziku i jesti italijanske specijalitete, idućeg francuske, a nakon toga ko zna, možda korejske ili indijske. Ista organizacija je zadužena za organizaciju izleta, žurki, roštilja, fudbalskih mečeva i još raznih događaja koji vam mogu pomoći da se brže adaptirate i integrišete u studentsku zajednicu- priča Anđela.

Njen tipični dan se, kako priča, sastojao od vožnje biciklom do starog grada, ili Altstadta kako ga Njemci nazivaju, šetnje glavnom ulicom, odlaska na fakultet i druženja sa prijateljima. Kaže da ono što prvo primijetite u Hajdelbergu jeste broj bicikala.

– A čini mi se da i sam Amsterdam može pozavidjeti na kulturi biciklizma u Hajdelbergu. Razlog je vjerovatno očuvana infrastruktura, koja je bez velikih oštećenja ,,preživjela” Drugi svjetski rat, kao i to da Njemci drže do zdravog načina života, pa i studentska menza ima nedjelje vegetarijanske ishrane- navodi ona.

Iako je, priznaje naša sagovornica, odlazak od kuće u potpuno nepoznatu sredinu stresan momenat i kroz glavu vam prolazi milion pitanja od prevoza od aerodroma do studentskog doma, administrativnih stvari koje morate da završite po dolasku, uklapanja u nove grupe ljudi, odlazak na razmjenu je neprocjenjivo iskustvo.

-Već na prvom času sam imala priliku da upoznam ljude iz Koreje, Brazila, Finske, Kine, Kanade i saznam nove stvari o njihovoj zemlji i kulturi, kao i da Crnu Goru posmatram na tren kroz prizmu stranaca. Sve to rezultira da svoje običaje i kulturu još više njegujete da biste ostalima pokazali šta je to što vas i vašu zemlju izdvaja od ostalih, a istovremeno širite vidike i usvajate znanja o drugim kulturama- kaže ona.

Glavni razlog zbog koga se, prema njenim riječima, ljudi dvoume oko odlaska na razmjenu je strah. Međutim, ističe Anđela, samo ga treba prepoznati, prihvatiti, ali ne dozvoliti da vas parališe.

– Boravak u inostranstvu je svojevrsna metamorfoza vaše ličnosti, saznate koje su granice vaše zone komfora, podobnije naučite vaše vrline i mane i mehanizme prilagođavanja stranoj sredini. I možda najvažnija lekcija je da su najveće prepreke one koje zadajemo sami sebi, stoga bih ohrabrila sve studente koji se dvoume da dio studija provedu u inostranstvu. A podučena prethodnim pozitivnim iskustvom, planiram da sljedeći semestar provedem u Varšavi, takođe preko Erasmus+ programa – rekla je Anđela.

N.Đ.