ZDRAVLJE ZDRAVLJE_IZDVOJENO

MALE BOGINJE: Da li treba namjerno zaraziti dijete

Ilustracija

Druženja djece od kojih bar jedno ima male boginje-varičela, je nešto što praktikuju mnogi roditelji. Ali, je li to bezbjedno?

Pedijatrica dr Elizabet Mari smatra da to ne bi trebalo raditi.

– Ne postoji način da saznate hoće li vaše dijete dobiti blažu verziju malih boginja, gripe, ospica ili bilo koje druge bolesti koja se može spriječiti vakcinisanjem. Zašto onda riskirati? – kaže dr Mari.

Varičele uzrokuje varičela-zoster virus, a prepoznaje se po osipu nalik vodenim mjehurima koji svrbe. Drugi simptomi su umor i temperatura, a boginje će se prvo najčešće pojaviti na stomaku, leđima i licu, a zatim se mogu proširiti po cijelom tijelu. Ovaj virus je posebno opasan za bebe i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Prema Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, najbolji način za sprječavanje boginja je vakcinacija.

– Dok nismo imali vakcine, roditelji su često htjeli da se njihova djeca zaraze ovim virusom u mlađoj dobi jer je tinejdžeri i odrasli teže podnose. Međutim, bolje je nikad ne oboljeti – smatra dr Mari i dodaje podatak da je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji odbijanje vakcinisanja jedna od deset najvećih prijetnji globalnom zdravlju za 2019. godinu.

Kao pedijatar na Hitnoj pomoći sam brinula o djeci s bolestima koje se mogu spriječiti vakcinisanjem. Radila sam intubaciju da bi mogli da dišu i provjeravala je li se infekcija proširila na mozak. Čula sam kako roditelji govore: ,,Nismo znali da će biti tako loše”, zaključila je dr Mari.

Izvor: Index.hr