Porto Novi
DOM PREPORUKA

BOŽIĆNA TRPEZA: Česnica, pikantna punjena jaja, jagnjetina sa začinima i snikers torta

Foto: Shutterstock

U našoj tradiciji postoji običaj da se na Božićnoj trpezi ne smiju naći guska, patka, ćurka ili bilo kakva kokoš, zbog vjerovanja da je pernata živina simbol nazadovanja i rasturanja kuće, jer kljuca i baca zemlju iza sebe.

Česnica


Česnica se smatra izuzetno važnim obrednim kolačom. Spravljana je od bijelog brašna, sa vodom i mašću, bez kvasca. Česnica se mesi prvog dana Božića, prije izlaska sunca, kad prvo zvono zazvoni u crkvi ili između jutrenja i dostojna. Sam naziv je zanimljiv zato što potiče od riječi ,,čest”, ,,dio”, “sreća”, jer se lomila na djelove, prema broju ukućana, da bi se po tim djelovima proricala sreća. Česnica simbolizuje rođenje mladog Hrista kada su ga pastiri darovali. Vjerovalo se da česnica predstavlja dobar rod usjeva.

Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko djelova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić, po narodnom vjerovanju, biće srećan cijele te godine. Potom sijedaju za trpezu.

Za česnicu, koja se mesi na sam dan Božića, rano ujutro – za razliku od pogače koja se iznosi na badnjačku večeru – misli se da je ime dobila zato što se mesi za čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi na česti, to jest na onoliko djelova koliko ima ukućana. Novac koji se u česnicu stavlja treba da je od zlata ili srebra, dakle od plemenitog metala za koji rđa ne prianja jer je to dar novorođenom Hristu.

Pikantna punjena jaja

Foto: stvar ukusa

Sastojci:
6 tvrdo kuvanih jaja
60 ml grčkog jogurta
kašika senfa
so, biber
slatka mljevena paprika

Kuvana jaja oljuštite i prepolovite. Izvadite žumanca i stavite ih u činiju i pomiješajte s grčkim jogurtom, senfom, a zatim posolite i pobiberite.

Smjesom od žumanaca punite bjelanca, pospite preko mljevenu papriku i dekorišite po želji.

Jagnjetina sa začinima

Foto: stvar ukusa

Sastojci:
600 g jagnjetine (but)
2 kašike ulja
1/2 veze timijana sa cvjetovima
po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvjetovima
2 cvijeta, npr. dana i noći (po želji)
2 čena bijelog luka
2 paradajza
100 g maslaca
100 ml bijelog vina
so, biber

Meso oprati, prosušiti i tanko isjeći, pa u posudi pomiješati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.

Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvjetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvjetove dana i noći. Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Bijeli luk očistiti, isjeckati i pomiješati sa začinskim biljkama. Paradajz oprati i isjeći na kockice.

Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mješavinu začina i paradajz. Doliti bijelo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvjetovima biljaka. Jesti uz pečeni hljeb.

Snikers torta

Foto: slatki svijet

Sastojci
Kore s kikirikijem*
3 bjelanca
6 kašika šećera
1 kašičica limunovog soka
1 kašika glatkog brašna
125 g neslanog kikirikija
Krema
6 žumanaca
500 ml mlijeka
6 kašika šećera
80 g gustina
200 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
2 velike Snikers čokoladice
2 kašike nasjeckanog kikirikija
Dekoracija
500 ml slatke pavlake
1 kašika kikirikija
1 velika Snikers čokoladica
čokoladni preliv
karamel preliv
nutela

Priprema

*Navedeni sastojci dovoljni su za jednu koru, a za pripremu torte potrebne su vam dvije kore.
Bjelanca izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i kikiriki kojeg ste usitnili u blenderu pa kutlačom lagano izmiješajte smjesu.

Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) i lijepo poravnajte površinu. Koru pecite 15 minuta na temperaturi od 170 °C. Na isti način pripremite još jednu ovakvu koru.

Za pripremu krema, žumanca izmiksajte sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljena žumanca. Kremu kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, a zatim je premjestite u veću posudu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i dobro je izmiksajte. Podijelite kremu na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodajte na pari otopljenu čokoladu.

Na podlogu za torte stavite prvu koru i premažite ju tankim slojem nutele. Preko nutele posipajte malo sjeckanog kikirikija te jednu nasjeckanu Snickers čokoladicu. Premažite tortu svijetlim kremom i prekrijte drugom korom.
Drugu koru na isti način premažite nutelom, posipajte kikirikijem i Snickers čokoladicom te premažite čokoladnom kremom. Cijelu tortu premažite tučenom slatkom pavlakom i ukrasite kikirikijem, Snikers čokoladicom te čokoladnim i karamel prelivom. Po želji, bočne stranice torte ukrasite usitnjenim keksima i kikirikijem.