Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

INSPEKCIJA: Zbog hemijske opasnosti uništeno 1440 plastičnih lutaka

These dolls arriving from China were seized due to the high levels of phthalates.

Igračke sa povećanim ftalatom uglavnom su proizvedene u Kini

Uprava za inspekcijske poslove prošle godine je, prilikom kontrole ispravnosti igračaka u pojedinim prodavnicama, van prometa stavila 805 igračaka zbog uočenih  nepravilnosti.

Iz ove Uprave su za MNE magazin kazali kako su tada analizom zapazili da se kod 155 plastičnih lutaka nalazi ftalat iznad propisane koncentracije. A kod igrački telefona su pronašli sitne djelove za koje su procijenili da mogu da dovedu do gušenja ukoliko ih mala djeca stave u usta. Zbog toga su oduzeli 650 telefona.

Inspekcija je obavljala kontrolu i na osnovu prijava građana, Rapex obavještenja, obavještenja carina i slično, pa je tom prilikom na tržištu pronašla 1.452 igračke koje su označene kao opasne. Riječ je o 12 aviona i 1440 plastičnih lutaka.

– Laboratorijska ispitivanja su pokazala da su plastične lutke neispravne zato što imaju ftalata iznad dozvoljenog nivoa – kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nakon toga je distributer dobrovoljno uništio sve lutke. Objašnjavaju kako su sporni avioni imali veću kinetičku energiju od dozvoljene zbog čega je naređeno uvozniku distributeru da povuče proizvode.

Inspekcija je i ove godine kontrolisala prodavnice u kojima se nalaze igračke. Na osnovu Rapex izvještaja obavili su 280 pregleda objekata tražeći 31 opasni proizvod, ali nijesu pronađeni na našem tržištu.

Kako su prošle godine bile popularne gumene narukvice širom svijeta, iz Uprave za inspekcijske nadzore nam kažu da su provjerili i njihovu bezbjednost nakon što su se u javnosti pojavile informacije da su one opasne po zdravlje.

– Uzeta su tri uzorka narukvica za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata. Analize su pokazale da su uzorci ispravni – kažu iz ove Uprave.

narukvice kancerogenePodjestimo da su prošle godine narukvice poznatog britanskog proizvođača igračaka The Entertainer povučene iz prodaje. Kako su pisali tada mediji, testovi koje je sproveo BBC na njihovim gumenim narukvicama pokazali su zastrašujuće rezultate. Te narukvice su imale 40 odsto ftalata (po propisima EU dopušteno samo 0,1 posto), koji izazivaju rak.