Porto Novi
ART BILI SMO

DEUS: Promovisana monografija dr Sofije Kalezić ,,Minervinim tragom”

Promocija monografije dr Sofije Kalezić ,,Minervinim tragom” održana je sinoć u Narodnoj biblioteci ,,Radosav Ljumović”, u okviru književnog segmenta manifestacije ,,Decembarska umjetnička scena 2018”.
Monografija ,,Minervinim tragom“, čiji su izdavači Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski kulturni forum sa Cetinja, prva je knjiga na crnogorskoj literarnoj sceni koja kritički preispituje stvaralaštvo naših književnica. U ovoj studiji u centar interesovanja je pripovjedački i romaneskni rad spisateljica crnogorskih prostora, analizirajući njihove umjetničke izraze.

Kalezić je, kako piše u uvodu, ovu monografiju posvetila ,,crnogorskim ženama modernog vremena koje su prevalile ovaj ne baš mali i  lak civilizacijski luk, koje u sebi pulsiraju bilom vlastitih pretkinja, koje su spremne da se bore i da vole, a koje su svojim djelom na različite načine dokazale da ljubav i borba predstavljaju dva osnovna imperativa života.”
Ona je večeras rekla da je dvije godine radila na ovoj knjizi ,,vrlo pažljivo, ali sa velikim uživanjem i zadovoljstvom.”
– Kontaktirala sam sa više od stotinu žena čije sam romane i zbirke priča pročitala. Za ovu temu opredijelila sam se iz toga razloga što sam na romanu kao književnom žanru doktorirala i to je žanr koji svakako  najbolje poznajem, što ne znači da se dobar književnik ne može na jednako kvalitetan način oprobati u poetskoj riječi i u dramskom izražavanju. Što se tiče materijala, ja sam se u njega upustila ne sa previše nade, da ću napisati monografiju od 400 strana. Frapantno je bilo do kakvih sam podataka došla. Ovo je tema o kojoj ima šta da se kaže. O tim ženama se uglavnom ćutalo, vrlo malo je bilo podataka i književne kritike, ne iz razloga neafirmiteta njihovog djela nego zato što su one djelovale vrlo često razjedinjeno, zato što nisu imale društvenu podršku, živjele su u različitim gradovima i dan-danas žive i sve je to uticalo, kao i veća organizaciona opterećenost žene i veća opterećenost u porodici, često i na radnom mjestu, u smislu prodornijeg pristupa – kazala je Kalezić.
Ona je najavila da je u pripremi za štampu antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica kao izbor iz proznog stvaralaštva u kojem je predstavila i desetak mlađih žena.
Književni kritičar Borislav Jovanović istakao je da zbog istorijsko-književnog monografskog, bibliografskog uvida ,,Minervinim tragom” ima nesvakidašnju vrijednost ,,zato što je cio jedan autizirani, po našoj herojskoj inerciji amputirani mikro književni svijet Sofija Kalezić izvukla iz anonimnosti i uključila u makro panoramu nacionalne literature.”
– Sa ovim književnim činom izvršena je svojevrsna rehabilitacija ili afirmacija književnosti na koju smo pomalo gledali s nekih naših tradicionalno lovćenskih visina. Nije ovo studija urađena iz feminističkih pobuda, već, prije svega, iz književnih, kulturoloških i naučnih – rekao je Jovanović.

Ovo, dodao je on, jeste povod za nove ,,dioptrije”, ,,odnosno za ono što može doprinijeti raskidu predrasuda, u takozvanoj inferiornoj i superiornoj književnosti.”
– Inspirativna je za nove pristupe, pogotovo kada je riječ o onome što je vezano za domašaj nove crnogorske književnosti – rekao je Jovanović.
Romansijerka i autorka književnosti za djecu i mlade mr Dragana Kršenković-Brković u inspirativnom izlaganju kazala je da se ova knjiga javlja u vremenu za koji se čini da ga odlikuju dvije paralelne stvarnosti – prva, vidjljiva, u kojoj sve izgleda u redu i druga, manje vidljiva, u kojoj rodne razlike postaju primjetne.
– Tako u Crnoj Gori nisu rijetke antologije i teorijske knjige u kojima nije zastupljena nijedna književnica. Za selektore i članove žirija uglavnom se biraju muškarci koji po pravilu nagrade dodjeljuju književnicima – rekla je Kršenković-Brković, podsjećajući u digresiji na slučaj književnice Dubravke Ugrešić koja nije bila uvrštena u izbor za Njegoševu nagradu, a samo mjesec i po kasnije u SAD-u dobija nagradu koja se smatra američkim Nobelom i koja nosi 50.000 dolara.
Ona je dodala da se Sofija Kalezić upustila u avanturu koja izrodila ovakvu knjigu kao ,,njeno viđenje, stav i prilaz.”
– Intenzivnim proučavanjem proznih narativa, ukazivanjem na nove književne svjetove autorki, na njihove različite poetike, pripovjedne perspektive, modalitete pripovijedanja i senzibilitet, na njegovanje individualizma, subjektivnosti i samosvjesti žena u pričama, knjiga ,,Minervinim tragom” širi okvir u kojima se stvaralaštvo crnogorskih književnica može staviti. Knjigu karakteriše i poštovanje različitosti. Tako su u njoj zastupljene književnice, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, starosnu, ideološku ili neku drugu pripadnost. Imati smjelost, duboku ljudsku potrebu ovako pristupiti pokazuje intelektualni moral – istakla je Kršenković-Brković.
Saradnik na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Ethem Mandić rekao je da je ova monografija 28. naslov posebnih izdanja te ustanove.
– Da je ovoj knjizi mjesto baš u toj prestižnoj ediciji, kao izdavači nismo imali nikakvih dilema, budući da je ovom knjigom Sofija Kalezić osvijetlila manje poznati i u savremenoj crnogorskoj književno-kritičkoj praksi zanemaren segment recentne crnogorske književnosti. Iscrpna monografija kojom je savremenoj književnoj montenegristici podarila utemeljeni teorijsko-metodološki uvod, prozno stvaralaštvo crnogorskih književnica i njegova recepcija, te 27 portreta kojima je detaljno, kritički verbalno prikazala djelo savremenih crnogorskih proznih spisateljica, kao i prateći sadržaj poput bibliografije i enciklopedijskih konotacija o autorkama koje nisu ušle u ovaj izbor potvrdili su našu odluku da knjigu objavimo u reprezentativnoj ediciji – zaključio je Mandić.
Medijatorka promocije bila je Vesna Šoškić.
Tekst i foto: B.R.