PREPORUKA ZDRAVLJE

EKSPERTI ZA ,,DIDŽITAL TRENDS”: Zračenje iz mobilnih telefona izaziva rak

can-cell-phones-cause-brain-cancer-we-asked-the-experts-640x0– Velika je vjerovatnoća da radiofrekventno zračenje iz mobilnih telefona, posebno ,,pametnih telefona”, izaziva rak, naročito glave i vrata – kazao je direktor Centra za porodicu i zdravstveno stanje zajednice pri univerzitetu Kalifornije u Berkliju Džoel Moskovic.

Međunarodna agencija za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji takođe je označila radiofrekventna elektromagnetna polja potencijalno kancerogenim.

Bord od 31 naučnika iz 14 zemalja zaključio je da bi radiofrekventno zračenje, koju emituju mobilni telefoni i ostali bežični uređaji trebalo staviti u kategoriju 2B, što bi značilo da je vjerovatno kancegoreno, uz dugačku listu na kojoj su gas, kafa, željezo i olovo.

Postoje i oni koji smatraju da je cijela priča ,,prenaduvana”.

Emisije iz mobilnih telefona klasifikovane su kao potencijalno kancerogene na osnovu povećanog rizika od glioma, što je najčešći oblik raka mozga, ali su takođe bili snažno povezane sa drugom vrstom tumora, benignim akustičnim neuromima.

– Pratim ovo istraživanje pet godina i dokazi su sve upečatljiviji. Ovo je vjerovatno zbog toga što su nova istraživanja nezavisna, ne finansira ih bežična industrija – kazao je Moskovic za ,,Didžital trends”.

Ova industrija ne može dobiti osiguranje od odgovornosti za mobilne uređaje. Ljudi u osiguravajućoj industriji smatraju da postoji realna mogućnost da počnu da pristižu tužbe povezane sa tumorom mozga uzrokovanog korišćenjem mobilnih telefona u narednih nekoliko decenija. Gigant u oblasti osiguranja, švajcarska ,,Re grupa”, u svoj izvještaj u kojem obrađuje razne rizike uključio je i nepredvidive posljedice elektromagnetnih polja.

– Vlade zatvaraju oči pred ovim problemom, oni ili dovoljno ne poznaju ovu materiju ili su u fazi poricanja. Djelom jeste neznanje, ali djelom je i to što na njih vrše pritisak industrije. I suviše je ovo profitabilna oblast, oko šestine ukupnog računa za mobilni telefon u SAD-u odlazi vladi u obliku taksi i poreza – ističe Moskovic.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije dr Kurt Štrajf kaže da se ipak ne može sa sigurnošću tvrditi da sve to izaziva rak. Monogram je, kako ističe Štrajf, najautoritativniji program u otkrivanju raka i koristi se dugo u medicini.

– On je ujedno i najsnažniji u smisli vrlo striktne politike da se izbace konflikti interesa. Naučnici koji se povezuju sa bežičnom industrijom ili naučnici sa jakim lobističkim grupama ne bi mogli da budu dio radne grupe – zaključio je Štrajf.