Porto Novi
NAŠE PRIČE

CETINJANKA KATARINA MARTINOVIĆ IZUČAVA FIZIKU U KANADI: Crnogorka dobitnica počasne stipendije Perimeter instituta

Cetinjanka Katarina Martinović od avgusta 2017. godine je na jednogodišnjim magistarskim studijama teorijske fizike na Perimeter institutu u Kanadi gdje je čak dobila počasnu stipendiju koja se dodjeljuje mladoj djevojci za koju ova ustanova procijeni da ima obećavajuću budućnost u teorijskoj fizici.

Katarina je ispričala za naš portal da je stipendija itekako djelovala motivišuće na nju.

-Mnogo znači vidjeti da vas cijeni naučna zajednica i želi da ostanete u ovom polju u kojem inače dominiraju muškarci- istakla je ona.

Upis

Sudeći prema njenim riječima, uopšte nije bilo lako upisati se na ovom Institutu. Dio je programa koji se zove ,,Perimeter Scholars International”, a riječ je o posebnoj vrsti mastera koji okuplja samo 30 studenata iz svih krajeva svijeta i pruža im priliku da prošire svoje znanje teorijske fizike uz istraživace koji rade na ovom institutu. Katarina je pojasnila da svi studenati dobijaju punu stipendiju.


– Izabrana sam u konkurenciji više od 600 prijavljenih stude
nata.Toliko u prosjeku aplicira svake školske godine. Naravno, bila sam presrećna kada sam saznala da sam primljena. Te noći nije bilo mnogo sna – priča ona.
Prisjetila se da je za master studije saznala od druga koji joj je saopštio da je vidio poster koji reklamira master u oblasti teorijske fizike, te da je u ponudi puna stipendija. Ubrzo je odlučila da se prijavi.
-Na Institutu se bavim teorijama koje idu izvan našeg standardnog modela fizike čestica. Trenutni model je izvanredan, ali ne i savršen; još ima mnogo neobjašnjenih zagonetki. Pokušavam da objasnim tamnu materiju, i čestica koja je kandidat za to se može testirati uz pomoć crnih rupa! Povezanost između fizike velikog (kosmologije) i malog (fundamentalnih čestica) je fascinatna i uživam u svom radu, koliko god naporan bio – kazala je ona.


Vrlo je zadovoljna tamošnjim studijama, ističući važnost brojnih seminara koje mogu da prate. Naučnici sa Perimeter institute, kaže ona, žele da nađu odgovore na neke od najvećih problema fizike.
-Uslovi u kojima studiramo su fantastični iako je naporan rad svakodnevan. Ideja je da imamo što više vremena da posvetimo fizici. Oduševljena sam interesovanjem za nauku koje vidim ne samo na institutu, već i u bližoj zajednici. Svakog mjeseca stotine ljudi dođu na predavanja i iako se ne bave fizikom žele da znaju što se dešava u svijetu te nauke – navodi Katarina.


Zavoljela je fiziku zbog naučnika Ričarda Fajnmena, a preporučuje svima da pročitaju neke od njegovih knjiga, jer kaže da su vrlo pitke i uzbudljive.
-Smatram i da je naučna kolaboracija najljepša stvar. Uzmite za primjer bilo koji veliki eksperimentalni uspjeh u posljednjih nekoliko decenija- iza njega će stojati hiljade naučnika- rekla je ona.

Oksford
Naša sagovornica ostvarila je, takođe, uspjeh u stečenom obrazovanju i prije dolaska na Institut u Kanadi. Zavšila je studije fizike na Oksford univerzitetu!
-U drugom razredu gimnazije sam osvojila HMC stipendiju koja mi je omogućila godinu školovanja i boravka u privatnoj školi u Engleskoj, u Akvortu. Nakon završenog trećeg razreda Akvort škola mi je ponudila stipendiju za četvrti razred. Poslije položenog prijemnog ispita i intervjua ponuđeno mi je mjesto na Oksford univerzitetu za studije fizike – priča ona.


Oksford je, kaže Katarina, vrlo posebno mjesto. Prilike koje se studentima pružaju svakodnevno su izuzetne – počev od sportova koji se nude, do predavanja i seminara o najinteresantnijim temama, sve na pet minuta biciklom od doma.
– I naravno, dobrom društvu i dragim prijateljima bez kojih se tempo Oksforda ne može ni progurati- kazala je ona.
Kada završi master na Institutu u Kanadi u oktobru je već čekaju doktorske studije iz teorijske fizike na Kings Koledžu u Londonu gdje joj je ponuđena stipendija za sljedeće četiri godine školovanja. Tema njenog istraživanja biće spoj kosmologije i fizike čestica, odnosno fizike vrlo malih i vrlo velikih stvari.


-Zaista ne znam što će biti poslije toga. Želim da se vratim u Crnu Goru jednog dana, ali ne znam kakve su prilike za to- kazala je ona.
Dio slobodnog vremena naša sagovornica provodi igrajući ragbi, jer uživa u sportu. Većinu svog života, kako priča, se, zapravo, bavila plesom, ali se u posljednje dvije godine posvetila ragbiju.


– Podgorica ima svoj ragbi sedmicu tim i preporučujem svim djevojkama da se oprobaju – rekla je Katarina.
Katarina živi svoj san, jer kaže da je sve ovo kroz šta prolazi i kroz šta je prošla samo jedan od primjera koliko vrata se može otvoriti kada slijedi svoje želje. Šta god da radi pokušava da da sve od sebe.


-Zbog toga vjerujem da i često izvučem najviše što mogu iz prilika koje mi se pružaju…Oduvijek sam bila vrlo radoznala i htjela sam da vidim svijet – zaključila je naša sagovornica.

N.Đ.