ART SLAJDER

POČEO KOTOR MAY ROCK: ,,Embassy 516”, ,,Đorđe David & Death Saw” i ,,Kanda kodža i Nebojša” oduševili publiku

Embassy 516

Prvo izdanje Kotor May Rock-a počelo je sinoć na Trgu Svetog Tripuna nastupima bendova ,,Embassy 516”, ,,Đorđe David & Death Saw” i ,,Kanda kodža i Nebojša”.
Trg je bio ispunjen  gostima, među kojima je bilo dosta inostranih. Njima, ali i domaćoj publici  koja je sve vrijeme pjevala i plesala organizator, Turistička organizacija Opštine Kotor na jedinstven način, ovim koncertom, pokazao je kako se uživa u ljepoti grada, kulture i muzike.

Program je počeo nastupom izvanrednog dubrovačkog benda ,,Embassy 516” koji se publici predstavio neobičnim i originalnim autorskim radom na engleskom jeziku. Publika je uživala i kraj svake pjesme pozdravljala aplauzom i povicima ,,bravo”. Inostrani gosti bilježili su uspomene mobilnim telefonima. Bend čine izuzetni muzičari – Žarko Dragojević (vokal, sintiajzer i gitara), Ivica Glunčić (bubanj) i Antonino Šimić (bas gitara). Ime grupe odredilo je i muzički pravac. Član velškog sastava ,,Manic Street Preachers” Riči Džejms Edvards službeno je posljednji put viđen 1. februara 1995. godine. Od tada mu se gubi svaki trag. U tom trenutku prije 16 godina bio je prijavljen kao gost londonskog hotela ,,Embassy” u sobi broj 516.
Pjevač sastava ,,Embassy 516” Žarko Dragojević rekao je da ih je poziv za gostovanje uveselio.
– Drago nam je da smo dio ove manifestacije. Žao nam je jedino da ne možemo ostati sjutra, jer nas druge obaveze u Dubrovniku tjeraju da se odmah vratimo, ali prvi nastup benda ,,Embassy 516” će biti zapamćen po ovoj divnoj majskoj večeri i  hvala organizatorima što smo dobili priliku da zasviramo na predivnoj bini u centru Kotora. Nadam se da ovo nije samo prvi nastup i da će ih biti, možda u ovoj godini, još – kazao je Dragojević za MNE magazin.
Njegova rok poruka iz Kotora glasila je:
– Za mene lično, a vjerujem i mnoge druge ljude koji vole rok muziku, to je zbilja veliki dio života i mislim da je najbitnije i da onim mlađim od nas prenesemo ideju da je u roku najbitnije biti iskren, da ono što izražavate kada izađete na binu iznesete sa svojim stavom, jer ako ne vjerujete sami u sebe, teško da će neko drugi povjerovati u vas. Volio bih da svako od mlađih generacija se makne od kuće, od Facebook-a, kompjutera i nekih drugih stvari, da se uhvati gitare, klavira, bubnjeva, pjevanja, čega god, da se bez straha zanese i da se zaljubi u rokenrol, pa će vidjeti koliko je lijepo kad se to dogodi i koliko će istomišljenika pronaći na toj osnovi.
U ovom, kako je kazao pjevač sljedećeg benda Đorđe David, gradu-spomeniku koncerti su održani u prelijepom ambijentu ispred katedrale. David i ,,Death Saw”, koji, pored njega, čine fantastični muzičari Aleksandar Mitrović – Tommy (gitara), Đorde Golubović – Johnsy (bas gitara) i Stefan Dželetović – Džela (bubanj), nastup su počeli numerom ,,Ritam tvoga dodira”.
– Dođite, primaknite se bini, nemojte da budete sebični, dajte nam malo energije – pozvao je David publiku.
Pjevalo se iz sveg glasa ,,Ti i ja”, ,,Šta ćemo nas dvoje”, ,,Par godina za nas”, dok je crnogorskim ženama posvetio ,,Nemirne noći”. Bilo je tu i podsjećanje na, kako je Davidova majka rekla, ,,čovjeka koji mu je došao glave”, odnosno zarazio ga rokenrolom, a to je Dado Topić i grupa ,,Time”, u pjesmi ,,Istina mašina”. Uz numeru ,,Ti samo budi dovoljno daleko”, David je publici poručio da prave djecu, a onda za kraj ostavio i pravu pravcatu rok poslasticu, za sve, kako je rekao, turiste. Bila je to ,,Mistreated” koju je u ,,Deep purple”-u pjevao Dejvid Kaverdejl. Publika je ovo izvođenje nagradila dugim aplauzom i povicima ,,bravo”.
Đorđe David podsjetio je za naš portal da je u Kotoru posljednji put nastupao sa ,,Generacijom pet”sredinom devedesetih.
– Ovaj poziv je stvar koja je itekako bitna i ozbiljan zadatak u okviru koje ne smiješ da razočaraš – rekao je David.
Istakao je da su organizatori udarili ozbiljan šamar uvreženom sistemu i matrici kad su u pitanju proslave.
Njegova rok poruka bila je:
– Živite slobodno…
Program je završen koncertom još jednog rok velikana – ,,Kande kože i Nebojše” kojeg čine Oliver Nektarijević (vokal), Vladan Rajović (bubanj), Nenad Pejović (gitara), Nikola Novaković (gitara) i Branislav Dragović (bas).
Prva pjesma bila je ,,Vera, nada, ljubav i stav”. Uslijedile su ,,Šafl” i S.A.T.
– Prvi put smo ovdje u Starom gradu. Mnogo smo srećni što smo u jednom od najljepših gradova svijeta. Ako ste došli zbog nas, to je super. Mi smo došli zbog vas, da ,,cepamo” – rekao je pjevač benda Oliver Nektarijević.
Nazdravio je publici, organizatorima i ostalim izvođačima uz pjesmu ,,Sve je stalo (u rock'n'roll)”.
– Pustite me da udišem ovaj vazduh, a ja ću se odužiti poemom. ,,O, Boko, divna, zalivu Jadranskoga mora” – odrecitovao je Nektarijević.
Ređali su se dobro poznati hitovi, a kroz njih i snažne poruke.
– Nadamo se da će se Kotor May Rock održavati svake godine. Pokazaćemo da je ovo grad koji njeguje dobar ukus, ono što je publici potrebno i što na drugim mjestima nema priliku da sluša – istakla je direktorica Turističke organizacije Opštine Kotor Ana Nives Radović.

Večeras na Trgu nastupaju ,,Light Under The Black Mountain”, ,,DST – Društvo Skrivenih Talenata” i Nikola Vranjković.

This slideshow requires JavaScript.

Večeras posjetioce u Kotoru očekuju nastupi sastava ,,Light Under The Black Mountain”, ,,DST – Društvo Skrivenih Talenata” i Nikole Vranjkovića.
Tekst i foto: B.R.

kud duga