DOM PREPORUKA

DESERT: Čizkejk u obliku jaja

cizkejk 4Sastojci za šest do osam osoba u zavisnosti od veličine jajeta: 6-8 kupovnih šupljih čokoladnih jaja, 150 grama krem sira, 30 grama šećera u prahu, pola kašike cijeđenog soka od limuna, pola kašike ekstrakta od vanile, 125 mililitara slatke pavlake.

Za ,,žumance” je potrebno: jedna marakuja (kao zamjena mogu se pripremiti dvije kašike svježe iscijeđenog soka od pomorandže, mandarine, manga ili breskve), kašika džema od kajsije i kašika neslanog maslaca.

cizkejk

Priprema: Reckastim nožem pažljivo ukloniti vrhove čokoladnih jaja. Staviti jaja u frižider, u odjeljak za jaja ili u čaše za jaja, kako bi se ohladila i stvrdnula dok se pravi fil za čizkejk.

Staviti krem sir, šećer u prahu, cijeđeni sok od limuna i tečni ekstrakt vanile u posudu i mutiti oko 3-4 minuta, dok smjesa ne postane glatka i vazdušasta. Ostaviti tu smjesu sa strane.
Odvojeno umutiti slatku pavlaku. Koristeći žicu za mućenje pažljivo sjediniti slatku pavlaku i smjesu sa krem sirom, šećerom u prahu, cijeđenim sokom od limuna i tečnim ekstraktom od vanile. Miješati dok nova smjesa ne postane glatka. Pažljivo je sipati kašikom ili špricem u čokoladne šupljine. Ohladiti smjesu sa jajima najmanje 30 minuta kako bi se stvrdnula.

Priprema sosa od marakuje: Iscijediti sok od marakuje i otkloniti sjemenke. Sok sipati u posudu, dodati džem od kajsije i maslac. Kuvati na tihoj vatri, miješati dok se puter ne rastopi i dok smjesa ne postane glatka. Skloniti sa ringle i ostaviti smjesu da se ohladi. Staviti u frižider da se ohladi.

cizkejk 1

Koristeći malu kašiku potrebno je pažljivo napraviti rupu od centimetar u svakom jajetu. Napuniti tu rupu sosom od marakuje i ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta. Izvaditi jaja iz frižidera deset minuta prije serviranja.

cizkejk 3Tekst i foto: raspberricupcakes.com