Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

GODIŠNJICA PADA BERLINSKOG ZIDA: Ljubavna priča umjesto podsjećanja na tragediju

Foto: Profimedia

Na današnji dan obilježava se godišnjica početka pada Berlinskog zida, koji je surovo razdvajao grad i državu skoro 30 godina, tačnije od 1961. do 1989. godine. Danas se obilježava 28 godina od njegovog pada, a tokom 28 godina njegovog postojanja mnogo je bilo onih što su rizikovali život pokušavajući da pređu na drugu stranu.

Među njima su bili, tada tinejdžeri, Regina i Ekhard Albreht, čiju je vezu pokušala da razori tadašnja idelogija i Hladni rat. Ekhard je bio student prava u Zapadnom Berlinu, a Regina je živjela u Istočnom Berlinu koji su kontrolisali Sovjeti. Ipak, njihova ljubav nije marila za zid i posljedice prelaska.

Ekhard i Regina su se upoznali 1967. godine na školskom događaju namjenjenom očevima u Istočnom Berlinu, koji je bio odobren od vlasti. Kada se Ekhard vratio kući u Zapadni Berlin počeli su da pišu jedno drugom, sve dok jednog dana nijesu shvatili da špijunska agencija Štazi iz Istočnog Berlina sve vrijeme presreće i čita pisma.

-Jedno jutro su me uhapsili i odveli u zatvor na ispitivanje. Željeli su da znaju da li ću da pobjegnem. Znala sam da će me, ako kažem ’da’, odmah odvesti u zatvor, jer je i sama želja da odete u Zapadnu Njemačku bila zločin. Onda su me pitali da li volim tog čovjeka, a ja sam im odgovorila: ’Imam samo 18 godina, ni ne znam šta je ljubav’. Taj odgovor ih je potpuno zbunio – kaže Regina.

Natjerali su je da raskine vezu i narednih šest mjeseci su je pratili. Kako bi zavarala trag, Regina je čak izašla na kafu sa drugim čovjekom, ali je tajno nastavila da razmjenjuje pisma sa Ekhardom uz pomoć svoje bake.

Srećom, par je uspio da se sretne u Mađarskoj, gdje su Njemci iz Istočnog bloka imali dozvolu da putuju.

-Bila sam ispred hotela. On je stajao ispred mene i ostala sam bez riječi. Otišli smo u hotel i… Došao je, vidjeo je, pobjedio je! – nasmijala se Regina.

Dogovorili su se da završe studije prije nego što pronađu način da budu zajedno. Početkom 1971. godine Ekhard je platio jednog čovjeka koji je obećao da će prokrijumčariti Reginu kroz tunel. Ipak, to je propalo jer su ga vlasti brzo otkrile. Ubrzo su našli drugi način – preko Rumunije, tadašanje Jugoslavije i preko granice sa Austrijom prešla je u gepeku.

-Sjećam se da je benzin jako smrdio. Čula sam kada smo prošli granicu. Pregledali su kombi i nijesu me našli – Zaspala sam, a u jednom trenutku me je probudio vozač rekavši: ’Slobodna si.’“

Tek posle tri dana vijesti su stigle do Ekharda – “Konačno sam dobio poziv iz Salcburga. Ona je bila tamo i ja sam bio presrećan. Srećan sam i dan-danas.“

Na samom koraku do potpune slobode Regina je morala da odleti do Zapadnog Berlina, a taj let je zahtjevao da preleti Istočnu Njemačku. Sletjela je na aerodrom Tepelhof, samo nekoliko metara od zida zbog kojeg je prešla skoro dvije hiljade kilometara.

-Sačekali su me sa čašom šampanjca – ’Dobro došla u Zapadni Berlin i Republiku Njemačku’. To je bio sjajan trenutak za mene – kaže ona.

A da li je Ekhard bio vrijedan toga?

-Naravno da jeste. Ja nijesam imala drugi izbor. Željela sam ga i to me je održalo na ovom putovanju – dodala je.

Zajedno su, evo ima već 45 godina.

Oko 5.000 ljudi pokušalo je da pređe na drugu stranu 155 kilometara dugog zida između 1961. i 1989. godine, a najmanje 136 njih je ubijeno u pokušaju to da uradi.

Izvor: nedeljnik.rs