ART SLAJDER

CIKLUS VIVO KONCERATA U HILTONU: Sjutra razmišljanja uz balalajku i Alekseja Arkipovskog

U okviru prve sezone VIVO ciklusa koncerata vrhunskih svjetskih gitarista sjutra veče od 20 časova u hotelu Hilton podgorička publika biće u prilici da uživa u izvedbama ruskog virtouza na balalajci, Alekseja Arkipovskog.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je Radoš Malidžan, ispred organizatora VIVO ciklusa koncerata, najavio koncert za pamćenje jer, kako je kazao, ovaj muzičar svojom izuzetno atraktivnom muzikom balalajku predstavlja i koristi na potpuno nov, netradicionalan način.

Radoš Malidžan

-Ovo je Aleksejev drugi nastup u Crnoj Gori, nakon deset godina pauze i veoma sam srećan jer ćemo biti u prilici da čujemo nešto zaista nesvakidašnje. On će svirati na instrumentu koji se zove balalajka i koliko sam ja upoznat do sada u Crnoj Gori nije bilo sličnih izvođenja – kazao je Malidžan.

Govoreći o balalajci Aleksej Arkipovski je naveo da je riječ o relativno “novom” instrumentu koji je otkriven tek prije 350 godina i koji se u Rusiji smatra nacionalnim brendom.

-Kompozicije koje izvodim su proizvod mog razmišljanja i doživljaja svijeta u kojem živimo. Nekada sam svirao i klasiku za balalajku, dakle narodnu rusku muziku i obrade klasične muzike ali već neko vrijeme moj izbor su interpretacije toka svijesti. To je razmišljanje uz instrument, to je fiksirana improvizacija-kazao je Arkipovski.

On je dodao da njegov cilj nije propagiranje balalajke kao instrumenta nego želja da se na što bolji način poveže sa publikom.

Aleksej Arkipovski

-Spoj klasike i drugih prepoznatljivih muzičkih djelova je moj način da kažem nešto. I za podgoričku publiku sam pripremio jednu priču, bajku koja će, nadam se, naći svoj put do njih. Ako nam se posreći desiće se taj susret izvođača i slušaoca – kazao je on i dodao da nikada nije izvjesno da li će to toga doći.

Prema njegovim riječima sve se dešava u trenutku zbog čega nije mogao sa preciznošću da govori o repertoaru za sjutrašnji nastup.

-Improvizacije su pripremljene ali u okviru nje uvijek postoji prostor u kojem je dozvoljeno da se muzika razvije ovdje i sada – kazao je Arkipovski i dodao da je instrument na kojem će svirati izrađen 1915. godine.      

Koncert će se održati u Kristalnoj dvorani hotela Hilton. Cijena karata je deset eura, a informacije gdje se mogu kupiti možete naći na  www.gigstix.me. Karte će se prodavati i u hotelu Hilton na dan koncerta.

Ostali koncerti VIVO ciklusa su besplatni.

I.M. 

Foto: B. Šekularac

kud duga