Porto Novi
PROJEKTI

PROJEKTI: Od septembra besplatna ,,Škola sporta” za mlađe učenike

dragan-drobjnak-e1428429283259-800_rez

Dragan Drobnjak

Početkom naredne školske godine mogao bi biti realizovan projekat ,,Škola sporta”, odnosno besplatna dodatna nastava iz fizičkog  vaspitanja  za djecu u ranom školskom uzrastu – kazao je za MNE magazin  predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza dr Dragan Drobnjak. Program bi se primjenjivao u odabranim školama, a podrazumijeva praktikovanje raznih sportskih aktivnosti, koje bi vodili profesori fizičke kulture.

– Ovakav način rada sa djecom predstavlja neku vrstu pripreme za dalje sportsko usmjerenje djeteta. Smatramo da nastavu iz fizičkih aktivnosti treba da rade profesori fizičke kulture, a sada to rade učitelji i nastavnici – pojašnjava naš sagovornik.

Program je usvojio CŠSS, a Nacionalni savjet za prosvjetu je prije deset dana potvrdio valjanost projekta i dao preporuku za njegovu realizaciju.

– Očekujemo da ovih dana Ministarstvo prosvjete i zvanično potvrdi saglasnost za njegovu realizaciju. Nakon toga CŠSS izvršiće odabir osnovnih škola u kojima će se realizovati ovaj program. Naša očekivanja su, ukoliko ne dođe do određenih problema na relaciji škola – savez, da sa ovim projektom krenemo početkom naredne školske godine – rekao je Drobnjak.

Na projekat, kako kaže dr Drobnjak, podstaklo ih je nedavno istraživanje  sprovedeno na uzorku od 636 djece iz 19 opština Crne Gore, koje je pokazalo da  je samo 42,6 posto učenika osnovnih škola fizički aktivno dva ili tri puta nedjeljno. Kao glavne razloge nebavljenja sportom učenici su naveli nepostojanje navike, nedostatak vremena i finansijskih sredstava, kao ni uslova za uključivanje u neki oblik vježbanja u blizini mjesta stanovanja.

cas_sporta– Mislim da se u Crnoj Gori nedovoljno govori o značaju sporta za ukupan razvoj djece i mladih. U našim medijima dominiraju aktivnosti vrhunskih sportskih ekipa, kako ostvarivanjem njihovih sportskih rezultata, tako i nažalost, devijantnim ponašanjima pojedinih sportista i navijača – ističe naš sagovornik.

On apeluje da bi  mediji trebali više  da ukazuju na značaj sporta sa društvenog i zdravstvenog aspekta, ali i na pozitivna svojstva organizovanih i stručno vođenih sportskih aktivnosti sa djecom i mladima.

–  Za realizaciju ovog programa treninzi će se organizovati kao jedan predmet, kojim će se omogućiti permanentan psiho – fizički razvoj kod djece, odnosno ostvariti ciljevi i zadaci koje smo definisali planom i programom rada ,,Škole sporta”, priča dr Drobjak.

Pojašnjava da se unutar  školskih sportskih društava – školskih sekcija, uglavnom za učenike starijih razreda, organizuju takmičenja po pojedinim sportovima, pa se  takmičenja održavaju na svim nivoima u šest sportskih disciplina –  atletika, fudbal, košarka, odbojka, rukomet i šah kako za dječake tako i za djevojčice.

Na naše pitanje da li su potrebna velika finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta, Drobnjak odgovara:

–  Kada se sagledaju svi efekti koje će dati program Škole sporta mišljenja sam da će sredstva koja budu opredijeljena za realizaciju ovog projekta imati svoje puno opravdanje. U prvoj fazi realizacije ovog projekta gdje će biti uključeno 48 odjeljenja sa po 30 učenika  četvrtih i petih razreda osnovnih škola za čitavu školsku godinu biće neophodno obezbijediti oko 40.000 eura. Ova sredstva bi se uglavnom opredijelila prema realizatorima programa, to jest profesorima fizičkog vaspitanja – objašnjava  naš sagovornik.