MAGAZIN PREPORUKA

POVODOM 66 GODINA OD OSNIVANJA PSCG: ,,Planinski festival – Kolašin 2017” od 2. do 4. juna

Planinarski savez Crne Gore od 2. do 4. juna organizuje prvi ,,Planinski festival – Kolašin 2017”. Povod je jubilej, 66 godina od osnivanja Saveza.
Festival će u petak, 2. juna, u Domu kulture u Kolašinu u 19 sati otvoriti predsjednica opštine Željka Vuksanović. Režiser i član žirija Relja Eraković potom će proglasiti pobjednika Konkursa i otvoriti izložbu fotografija „Planine Crne Gore“. Biće prikazan film „Crnogorska ekspedicija – Denali 2012“ o kojem će govoriti lider ekspedicije dr Dragan Bulatović i jedan od učesnika ekspedicije Milan Radović. Te večeri biće promovisan i časopis ,,Planinske novine” o kojem će govoriti glavni i odgovorni urednik mr Darko Brajušković, zamjenik urednika dr Mirko Jakovljević i akademik Janko Vujisić. U muzičkom dijelu klavir će svirati učenice ,,JU Škola za osnovno obrazovanje – Kolašin” Helena Vuković i Gala Dulović.
U subotu, 3. juna, u Domu kulture Kolašin biće priređena svečana akademija. Govoriće predsjednik Planinarskog Saveza Crne Gore dr Dragan Bulatović, predsjednik BMU (Balkanska planinarska unija), prof.dr Jovica Ugrinovski, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore Vesna Medenica. U muzičkom dijelu nastupiće učenica ,,JU Škola za osnovno obrazovanje – Kolašin” Viktorija Tatić na harmonici, ženska pjevačka grupa i KUD ,,Mijat Mašković” koji će izvesti program igara iz Kolašina i učenica ,,JU Škola za osnovno obrazovanje – Kolašin” Nađa Grdinić na gitari. U 21 sat biće dodjela nagrada. Medijatorka programa je Radmila Krgović.
U nedjelju, 4. juna, u 16 sati Festival će biti zatvoren.

Aleksandar Đajić, Dragan Bulatović i Milan Radović na vrhu Denali 6194m

„Planinski festival – Kolašin 2017“, kažu organizatori, je sportsko-turistička manifestacija pažljivo osmišljena, po ugledu na slične manifestacije u svijetu. Bogat i sadržajan program Festivala, dodaju, fokusiran je na promociju i afirmaciju planinarstva, sportskog duha i kulture, zdravih stilova života, ali i prirodnih i turističkih potencijala Kolašina i okolnih planina. Festival se sastoji iz više događaja koji će se odvijati na različitim lokacijama u Kolašinu i okolini i predstavlja dobru priliku za druženje, razmjenu iskustava i sticanje novih znanja.
Bogat i sadržajan program u kojem učestvuju planinari i stručnjaci iz 13 zemalja, među kojima su Turska, Grčka, Makedonija, Bugarska, Srbija, BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Mađarska, daje ovom događaju međunarodni karakter i na najbolji mogući način promoviše sporski turizam u Crnoj Gori.
B.R.