Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NPCG: Obilježen Dan Nacionalnog parka Durmitor

Foto: CG News

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom Žabljak obilježili su danas na platou kod Crnog jezera Dan Nacionalnog parka Durmitor.

Foto: CG News

Uz igru i pjesmu Kulturno-umjetničkog društva „Radoje Dakić Brko“ sa Žabljaka posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa tradicijom durmitorskog područja, starim zanatima i vještinama lokalnog stanovništva.

Foto: CG News

Na štanovima su mještani izložili svoje unikatne ručno rađene proizvode, pa su pored vezenih, heklanih, tkanih proizvoda posjetioci mogli da vide i kupe suvenire od prirodnih materijala.

Foto: CG News

Uz prigodan program nezaobilazna je i dobra hrana, pa je za goste Etno katun „Durmitor“ pripremio domaće proizvode i kačamak na tradicionalan način.

Foto: CG News

– Kroz niz aktivnosti, ovdje na obali Crnog jezera, danas zajedno obilježavamo za NP Durmitor važan datum. Kako bi posjetiocima pored uživanja u prirodnim ljepotama, omogućili da se upoznaju i sa kulturnim vrijednostima ovog područja koje su od posebne važnosti za Žabljak i cijelu Crnu Goru. 6. septembar izabran je za Dan NP Durmitor upravo jer je na ovaj datum 1980. godine park uvršten na UNESCO listu svjetske prirodne i kulturne baštine zbog svojih prirodnih karakteristika, očuvane flore i faune, kao i kulturno – istorijskih vrijednosti. Ljepote ovih predjela najbolji su podsjetnik koliko je važno da kao društvo brinemo o životnoj sredini i da kontinuirano ulažemo napore da naša najvrijednija područja sačuvamo za buduće generacije. Ovo ima poseban zanačaj jer danas govorimo o sve izraženijim efektima klimatskih promjena. Iz godine u godinu u NP Durmitor dolazi sve veći broj posjetilaca, što predstavlja izazov za nas kao upravljača kada je riječ održavanju, upravljanju i razvoju ovog područja uz adekvatnu zaštitu – kazala je direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Marinela Đuretić.

Etnolog u JPNPCG Snežana Vukotić istakla je da je obilježavanje dana NP Durmitor prilika da lokalno stanovništvo predstavi svoje domaće proizvode i predmete ručne izrade.

– Posjetioci danas na platou kod Crnog jezera mogu obići sajam domaće radinosti gdje se najbolje i vidi naša saradnja sa lokalnim stanovništvom. U prvom planu su ljudi, njihova znanja i umijeća koja posjetioci mogu sagledati kroz izložene predmete i rukotvorine. U fokusu su žene koje su imale važnu ulogu kada je u pitanju domaća radinost i koje su sačuvale i dalje čuvaju tradiciju pletenja u kojoj dolazi do izražaja njihova kreativnost – dodala je Vukotić.

Foto: CG News

U malenom kutku u hladovini djeca su imala priliku da crtaju radove na temu „Upoznaj Durmitor“. Takođe, u periodu od 11 do 13 sati posjetioci su mogli besplatno da koriste kajake i drvene čamce na Crnom jezeru, bicikle, kao i turističke voziće koji su saobraćali trasom od „Hotela Soa“ do naplatnog punkta. Veliki broj ljubitelja prirode iskoristilo je lijepo vrijeme za pješačenje edukativnom stazom oko Crnog jezera, stazom „Vodenica na Mlinskom potoku“ i stazom „U zagrljaju šume i tri jezera“.

Podsjećamo da je Nacionalni park Durmitor osnovan 1952. godine. Zbog prirodnih rijetkosti, očuvane flore i faune, ambijentalnih i kulturno-istorijskih vrijednosti, UNESCO je 6. septembra 1980. godine donio odluku o upisu NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine. Rijeka Tara sa svojim kanjonom, 1977. godine je uvrštena u Listu rezervata biosfere za očuvanje i istraživanje ekosistema u okviru UNESCO programa „Čovjek i biosfera” (M&B)

Izvor i foto: CG News