Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POMORSKI FAKULTET: Imamo mjesta za 260 brucoša, ne polaže se prijemni

Na Pomorskom fakultetu Kotor u novoj studijskoj 2024/25. godini za upis u prvu godinu predviđeno je 260 mjesta na četiri studijska programa: Nautika i pomorski saobraćaj (80), Brodomašinstvo (60), Pomorska elektrotehnika (60) i Menadžment u pomorstvu i logistika (60), saopšteno je sa Univerziteta Crne Gore.

Za upis na Pomorski fakultet Kotor nije potreban prijemni ispit. Procedura upisa, kao i sistem rangiranja prijavljenih kandidata, definisani su Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore.

Ono što izdvaja Pomorski fakultet Kotor jeste specijalizacija kadrova za buduće profesije pomorske industrije. Osim sticanja teoretskog znanja, za studente se obezbjeđuje i praktična obuka, u čemu veliku ulogu imaju stručnjaci iz prakse, kapetani i upravitelji mašine, koji su angažovani u nastavnom procesu. Takođe, zahvaljujući predavanjima i kontaktom sa predstavnicima kompanija i agencija, studenti su po diplomiranju spremni da apliciraju za bilo koju svjetsku kompaniju. Za studente studijskog programa Menadžment u pomorstvu i logistika, osim brojnih gostujućih predavanja, redovno se organizuju i posjete marinama, rizortima, agencijama i kompanijama vezanim za lučke, agencijske i špediterske poslove, koji su često i njihovi budući poslodavci.

Fakultet ima razvijenu i međunarodnu saradnju sa srodnim institucijama iz regiona, Evrope i cijelog svijeta. U okviru brojnih ugovora potpisanih u okviru programa ERASMUS+, studenti imaju priliku da jedan do dva semestra borave na nekoj od partnerskih institucija u inostranstvu.

Fakultet takođe posjeduje laboratorije za brodsku elektrotheniku, za ispitavanje goriva, za praćenje zagađenja vazduha i za podvodnu arheologiju.

Pomorski fakultet Kotor ove godine proslavlja 65 godina svog postojanja. Počeo je da radi 1959. godine kao Viša pomorska škola, a danas predstavlja savremenu i modernizovanu obrazovnu instituciju koja po funkcionalnim kapacitetima zadovoljava sve standarde visokoškolskog obrazovanja. Uz to, budući da Pomorski fakultet Kotor obrazuje kadar za međunarodno tržište rada, odnosno za globalno pomorsko tržište, on je i međunarodno sertifikovana i priznata institucija za obrazovanje i obuke pomoraca.