Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

OSVRT NA KARATE BALKANSKO TAKMIČENJE: Veliki je uspjeh biti trećeplasirana reprezentacija

Na Balkanskom prvenstvu za djecu u Istanbulu karate reprezentacija Crne Gore je bila trećeplasirana s 35 osvojenih medalja. 

Među takmičarima, sedmoro djece je iz kluba ,,Mladost” koji je osnovala Biserka Radulović (selektorka juniorki, kadetkinja, mlađih seniorki i seniorki) sa sestrom Tijanom.

Biserka i Tijana Radulović

Kako je Biserka kazala za MNE magazin, na ovom takmičenju karatisti iz njihovog kluba su osvojili dvije medalje, kao i jedno peto i jedno sedmo mjesto, te su zadovoljne učinkom.

– Ovo je tek naš početak. Mi smo najmlađi karate klub u Crnoj Gori. Osnovani smo u novembru i iskreno već tada su krenule pripreme za Balkansko prvenstvo. Prije svega za državno gdje se klinci moraju kvalifikovati da idu na Balkansko. Posljednja tri mjeseca, u skladu sa obavezama u školi, naša djeca su imala dva treninga dnevno, zahvaljujući našem prijatelju Borisu Vukoviću koji je ustupio svoju salu da bi mogli da realizujemo sve planirano i da se djeca pripreme što je bolje moguće, i ovom prilikom mu se zahvaljujemo. Takođe ću iskoristiti priliku da se zahvalim prijatelju karate kluba ,,Mladost”, a to je za ovo takmičenje bio Alter Modus – istakla je.

Dodaje to da karate više nije olimpijski sport, te se susrijeću sa mnogo poteškoća.

– Što se tiče uslova, borimo se, svi imamo neke termine u školama, sportskim centrima, itd. Ovaj uspjeh direktno znači Karate savezu Crne Gore jer je pokazatelj rada i kvaliteta naših najmlađih takmičara. Svi mi kroz rad u klubovima doprinosimo da ti rezultati budu što brojniji i sjajniji i biti među tri zemlje na Balkanu je veliki uspjeh – poručila je.

Nastup crnogorskih takmičara

Takmičenje u Istanbulu je bilo masovno i kvalitetno pa su ponosni na nastupe svih takmičara iz Crne Gore, ističe Radulović.

– Nije uvijek bitan broj učesnika, ali pogotovo bih se osvrnula da je medalje u katama jako teško osvojiti na prvenstvu Balkana i kada je znatno manje učesnika, a kamoli na turskom terenu i sa tolikim brojem takmičara – kazala je.

Radulović objašnjava da je karate bazični sport, djeca od četvrte godine već počinju da treniraju i primjetno je da je interesovanje na zavidnom nivou s obzirom da svaki klub ima veliki broj članova kao i novih polaznika.

Karate klub ,,Mladost” će u nedelju nastupiti na Kupu Crne Gore u organizaciji KSCG- a.

Luka Ilinčić

Osmogodišnji Luka Ilinčić, član karate kluba ,,Mladost” osvojio je zlatnu medalju u ekipnom takmičenju i srebrnu u pojedinačnom, za MNE magazin kaže da je srećan zbog postignutog uspjeha.

– Nadam se da ću sljedeće godine opet osvojiti neku medalju, imam ih dosta, a ove dvije sa Balkanskog prvenstva su mi najdraže do sada – dodao je.

Nakon dvije i po godine treniranja, Ilinčić ima zeleni pojas.

– Treninzi su naporni, ali baš volim karate pa mi to nije problem – istakao je.

Jelena Janković i Nikola Malović

Karate klub ,,Onogošt” ima balkansku šampionku, njihova članica Jelena Janković osvojila je zlato u Istanbulu, a trener Nikola Malović za MNE magazin je govorio o tome kako su se pripremali za ovo takmičenje.

– Ja održavam treninge dva puta nedeljno u Šavniku i Jelena ponekad dođe u Nikšić da odradi trening, taj naš fond je mali, ali ona radi sve što joj zadam, trenira i sama u svojoj režiji. Sticali smo iskustva kroz takmičenja, išli smo u Sarajevo i svuda u Crnoj Gori. Prošle godine na Balkanskom prvenstvu Jelena je bila peta, a sada je zlatna – priča on.

Malović podsjeća da je Crnoj Gori falilo jedno zlato kako bi bila drugoplasirana reprezentacija.

– Svakako sjajan rezultat, Jelena Janković je za ponos jer je ona jedina djevojčica u borbama koja je osvojila medalju za našu reprezentaciju. To je veliki uspjeh jer je prva medalja iz Istanbula otišla pravo u Šavnik, i stvarno je to istorijski podvig za cijeli grad jer nikada u istoriji niko nije napravio takav rezultat. Veoma je popularna posljednjih dana zbog ovog podviga, tako da naš rezultat je zaista značajan – poručio je.

Takmičenje u Istanbulu je pokazalo da ne moramo brinuti za budućnost našeg karatea, ističe Malović.

– Djeca su se sjajno pokazala tamo, odličan je odnos prema grbu, reprezentaciji, prema državi. Vaspitani su, odgovorni, hrabro su nastupili, borili su se, nije lako otići i pečatirati pasoš, jer mnoga djeca su prvi put napustili svoju zemlju bez roditelja. Putovali smo 30 sati do Istanbula, djeca su sjutradan odmah radila, samim tim što su tako predstavili zemlju su  naš ponos – dodao je.

Broj djece koja su otišla u Istanbul dokaz je da je veliko interesovanje za ovaj sport u Crnoj Gori, Malović smatra da karate dobro razvija um i tijelo, te da roditelji ne mogu pogriješiti ako upišu dijete.

– Naredni cilj Jelenin i moj je Svjetska liga sljedeće godine u Poreču. Sada nije imala dovoljno godina kako bi nastupila, ali naredne će sigurno ,,napasti” jednu od svjetskih medalja – objasnio je.

Jelena Janković

Za MNE magazin, Jelena Janković ističe da je ovo takmičenje jedno prelijepo iskustvo.

– Imala sam pet jakih mečeva i svaku takmičarku sam savladala bez izgubljenog poena – dodala je.

Mlada karatistkinja je ponosna zbog postignutog rezultata.

– Ova medalja mi puno znači, kako meni tako i gradu iz kojeg dolazim, a najveću zahvalnost za moj uspjeh dugujem svom treneru Nikoli Maloviću – poručila je.

Pavle Kašćelan i Slađan Mikulić

Karate klub ,,Kotor” imao je dva predstavnika na takmičenju u Istanbulu, a za MNE magazin trener Slađan Mikulić kaže da su se pripremali intenzivno, po dva treninga dnevno.

Rezultat takvog zalaganja je srebrna medalja koju je osvojio Pavle Kašćelan.

– Ova medalja nam puno znači ako se uzme u obzir da je klub oformljen prije tri godine. Zaista u konkurenciji od 1.541 takmičara domognuti se medalje čini posebno zadovoljstvo i daje podstrek za još bolji uspjeh u godinama koje dolaze – poručio je trener Mikulić.

On ističe da je interesovanje djece za karate u Crnoj Gori ,,rame uz rame” sa fudbalom.

– Što se tiče uslova za treninge, u Kotoru bi mogli biti i bolji jer primat imaju vodeni sportovi i fudbal – dodao je.

Karate klub ,,Kotor” nastupa skoro svakog vikenda na turnirima po Crnoj Gori i regionu, ubrzo ih očekuje veoma jak turnir u Bugojnu (BiH), a za ljeto neće biti pauze.

Pavle Kašćelan

Osvajač srebrne medalje Pavle Kašćelan kaže za MNE magazin da je srećan i ponosan što je imao čast da predstavlja Crnu Goru na internacionalnom takmičenju.

– Sve je bilo bolje nego što sam zamišljao. Put, druženje, smještaj, kao i samo takmičenje koje je bilo organizovano na visokom nivou – istakao je.

Poručuje da ga medalja motiviše i daje snagu da još napornije trenira.

– To je dokaz da moja odricanja nisu bila uzaludna.Tri puta sedmično putujem u Bijelu na treninge sa aktuelnim državnim i balkanskim prvakom i osvajačem brojnih evropskih i svjetskih medalja Nemanjom Mikulićem, njegovim ocem Slađanom Mikulićem i mojim drugom i sparing partnerom Petrom Mikulićem koji su najzaslužniji za moj napredak – zaključio je.

Iz karate kluba ,,Zeta” čak 16 takmičara je steklo pravo na učešće u Istanbulu, a sedmoro djece, zbog finansijskih problema, nije otišlo. O pripremama i uspjehu, za MNE magazin je govorio trener Miloš Matović.

Matija Maraš i Miloš Matović

– Pripreme za prvenstvo Balkana počeli smo po završetku prošlogodišnjeg u Baru u maju gdje smo osvojili tri bronzane medalje. Mislim da smo jedan od rijetkih klubova koji nije davao pauzu djeci preko ljeta, što je rezultiralo osvajanjem velikog broja pehara. Od ove godine smo uveli treninge svake subote u jutarnjim časovima u trajanju od 90 do 120 minuta. To je opet dalo rezultata – priča Matović.

Ističe da uslovi za trenažni proces i nisu najbolji.

– Najviše nam fali termina za održavanje treninga, jer salu dijeli više klubova. Što se tiče rezultata u Turskoj, više smo nego zadovoljni, osvojili smo zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju. Realno, bez lažne skromnosti, mogli smo još dvije-tri medalje uzeti – dodao je.

Kako je objasnio, očekivali su da mogu osvojiti bar jedno odličje, a na kraju njihov takmičar Matija Maraš je sam osvojio dvije zlatne medalje, kate pojedinačno i kate ekipno i tako postao najuspješniji član reprezentacije Crne Gore.

Matija je do zlata došao u konkurenciji 30 takmičara iz 12 država. Nakon pet dobijenih mečeva postao je šampion Balkana.

– Napraviti ovakav rezultat u Turskoj koja je velesila svjetskog karatea, koja je dala pola sudija na šampionatu, stvarno je za poštovanje. Pogotovo što smo mi mlad kolektiv, u septembru će biti tri godine od kada radimo. Osim Matije, Milica Kovačević je osvojila srebrnu medalju u katama pojedinačno nakon tri dobijena meča. Mija Ajković se okitila bronzanom medaljom u borbama u kategoriji U10 -37kg nakon, takođe tri, pobjede – kazao je.

Matović ističe da interesovanje za karate u Crnoj Gori postoji, ali se djeca puno ne zadržavaju, jer ih više privlače sportovi sa loptom. Dodaje da je kvalitet crnogorskog karatea na visokom nivou.

Najavio je i događaj za septembar.

– Planovi kluba su da 8. septembra napravimo turnir u Zeti, pod nazivom Trofej Zete ,,Memorijal Đuro Dabanović”, kao i da ispratimo sve turnire do kraja godine, a nadamo se da ćemo i odbraniti većinu osvojenih pehara od prošle godine – istakao je.

Matija Maraš

Osvajač dvije zlatne medalje, Matija Maraš istakao je za MNE magazin da je prezadovoljan svojim uspjehom.

– Bila je jaka konkurencija i veoma teško. Uz veliku podršku drugara i trenera uspio sam da dođem do zlatne medalje – kaže on.

Matija je do sada učestvovao na mnogim takmičenjima, ali Balkansko prvenstvo će posebno pamtiti.

– Od mnogobrojnih medalja koje imam, ove su mi najdraže, jer je to najveće i najteže takmičenje za moj uzrast – poručio je.

N. Petrović 

Foto: Privatna arhiva