Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

JAKŠIĆ STOJANOVIĆ O VRŠNJAČKOM NASILJU: Postavljamo video nadzor po osnovnim i srednjim školama

Foto: Gov.me

Na Odboru za prosvjetu, nauku i kulturu Skupštine Crne Gore raspravlja se o vršnjačkom nasilju u obrazovnim ustanovama. Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović najavila je da su krenuli da realizuju važan projekat postavljanja video nadzora po osnovnim i srednjim školama.

Kazala je da do početka naredne školske godine očekuju da imaju obezbijeđena dvorišta i holove.

-Ta mjera je vrlo važna, da bi se obezbijedio odgovarajući nivo sigurnosti koji očekujemo kada pošaljemo dijete u školu – rekla je ministarka.

Na Odboru je istakla da organizuju sa direktorima obrazovnih ustanova sastanke na mjesečnom nivou i da su razgovarali i sa pedagoškim i psihološkim službama. Organizovali su i obuku za nastavnike. Jakšić Stojanović je rekla i da kroz saradnju sa Ministarstvom rada i Zavodom za zapošljavanje pokreću pilot projekat uvođenja asistenata u spriječavanju nasilja i vandalizma u školama.

-Tu će biti izazova. Vidjećemo koje mogu da budu dobre strane, ako treba nešto unaprijediti i sigurna sam da će dati sve to određene rezultate – rekla je ona.

Najavila je i projekat iz ove teme sa Savjetom Evrope, i da će definisati kako će da ga koncipiraju.

Predsjednik Odbora Nikola Rovčanin rekao je da je ključni problema nasilja u školama što socijalni radnici kada ustanove probleme upućuju na psihologe, ali da država nije obezbijedila besplatan kompletan tretman i veliki broj porodica nemaju sredstva da obezbijede tretman da bi se na vrijeme suzbilo i pomoglo određenoj djeci.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da postoji problem defiicta kadra u policiji koji onemogućava da se obezbijedi veće prisustvo policajaca u školskim reonima, iako to ne treba da bude dugoročno rješenje. Državni sekretar MUP Petar Koprivica rekao je da treba riješiti uzrok nasilja, umjesto posljedice. 

Predstavnica Ministarstva zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević kaže da dječju dušu razara nevidljivo nasilje, verbalno nasilje, odnosno društveno isključivanje iz škole.

Rekla je da nemaju dovoljno psihologa u zdravstvenom sistemu.

Od 2022. do 2024. godine u Podgorici su zabilježili 25 slučajeva prijavljenog fiičkog nasilja koje se dešavalo djeci u obrazovnim ustanovama, u Bijelom Polju ih je 22, Pljevljima 18, Herceg Novom sedam, Cetinju 11, Rožajama četiri. Rekla je da podatke nijesu dobili iz manjih gradova Crne Gore.

-To nam ukazuje da su vjerovatno u tim manjim gradovima veće predrasude, da roditelji dovode djecu i prijave, ili čak ljekari imaju problem da to kvalifikuju kao nasilje, jer se radi o maloj sredini – kazala je ona, ističući da su doktori obavezni zakonom da evidentiraju ovakve slučajeve nasilja.

Istakla je da imaju 13 centara za mentalno zdravlje, ali da nemaju podatke da su se djeca prijavljivala, odnosno da su roditelji dolazili zbog problema nasilja.

Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović smatra da imamo krizu u porodici i da problem nasilja među djecom nije u dovoljnoj mjeri ozbiljno shvaćen.

-Od samog početka se ne radi sa djetetom i sa njegovom porodicom. Čekamo onda da dijete napravi krivično djelo da bismo konstatovali da imamo veliki problem. Ovih dana se o tome piše, o maloljetnicima o kojima se više puta do sada govorilo, dugi niz godina su radili problematične stvari i sada već prave ozbiljna krivična djela – rekla je Mihailović.

Ministarka Jakšić Stojanović je odgovorila da su razgovarali sa psiholozima i pedagozima i da su saznali da se oni često zatrpani administrativnim poslovima, i onda se dolazi do zanemarivanja koraka prevencije i razgovora za učenicima. Ministarka najavljuje da će preduzeti određene mjere kako bi riješili sve izazove.

Poslanici i poslanice komentarišu temu, te poslanica Branka Marković ističe da je osnov rješavanja problema da se utvrdi uzrok. Ona je rekla da joj se kao prosvjetnom radniku uvijek isplatilo, kada dijete iz nekog razloga nije bilo spremno za čas, da mu da drugu šansu, i uvijek su đaci bili bolji.

-Samo ljubavlju, pažnjom, emocijama možemo vratiti djeci osmijeh na lice – smatra poslanica Marković.

Ministarka Jakšić Stojanović istakla je i da su problem prebukirane škole, ističući da su škole građene prije i sto godina za 700 đaka, a danas je u njim i više od 1.700. Kaže da se zato javljaju poteškoće u kontroli onoga što se dešava u školi i da zbog više smjena djeca i roditelji imaju manje vremena jedni za druge.

-Roditelji nemaju vremena za vaspitnu ulogu. Moje dijete dolazi iz škole u 17.30h i  ograničen je vremenski period kada možete da provedete kvalitetno vrijeme sa djetetom – rekla je ministarka.

Najavila je da je Ministarstvu unapređenje infrastrukture jedan od prioriteta i da će na ljeto imati 26 gradilišta, u sklopu kog će graditi nove škole i vrtiće i priširivati kapacietet postojećih.

 

Mn.M.