Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

UPIS PRVAKA: Roditelji bi da biraju učitelje/ice, uprave škola imena izvlače iz šešira

U Crnoj Gori upis u osnovne škole počeo je 1. aprila. Skoro devet hiljada djece trebalo bi od septembra da sjedne u klupe u nekoj od 163 državne škole. Prilikom upisa nerijetko se dešava da roditelji imaju razne zahtjeve upućene školskim upravama, a jedan od najčešćih je biranje određenog učitelja/učiteljice.

Uz obrazloženje kako shvataju da je to za roditelje poseban dan, iz nekoliko podgoričkih škola su nam kazali da imaju izričit stav kada su u pitanju takve želje.

Direktorica OŠ ,, Pavle Rovinski” – Nataša Popović

Direktorica OŠ ,,Pavle Rovinski”, Nataša Popović navela je primjer jednog konkretnog zahtjeva roditelja prikom upisa njihovog djeteta u školu. 

– Na osnovu prethodnog iskustva i saradnje sa učiteljicom B. R, njenim odnosom prema našem starijem djetetu, voljeli bismo da i mlađem djetetu bude ona učiteljica, ukoliko je to moguće – priča Popović.

Na pitanje kako postupaju u takvoj situaciji, Popović odgovara: 

– Prilikom testiranja, ako roditelj izrazi želju, komisija informiše roditelja da komisija na osnovu raznih elemenanta formira odjeljenja, ali indekse učiteljice izvlače iz šešira, tako da im ne možemo izaći u susret.

Kako je kazala, roditelji na kraju prihvate pravila koja se primjenjuju u školi.

– Za roditelje je to svečan i važan dan, dan pun ljubavi, radosti, ponosa, ushićenja, najvećih emocija. Nakon što im kažemo i objasnimo proceduru i stav škole, a to je da roditelji nemaju mogućnost izbora učiteljice, oni se zahvale, prihvate naš stav, ali i naglase da je to samo negdje bila njihova želja, da su svakako i ostale učiteljice, naravno dobre – poručila je Popović.

Snežana Dakić – Tomanović, direktorica OŠ ,,Radojica Perović”

Snežana Dakić – Tomanović, direktorica OŠ ,,Radojica Perović” objašnjava da se odjeljenja formiraju tako što se između ostalih, u obzir uzimaju različite pedagoško-psihološke karakteristike budućih đaka, koje rezultiraju i na samom testiranju.

– Testiranje prilikom upisa u osnovnu školu jeste značajna osnova za formiranje budućih odjeljenja. Djeca su na ovom uzrastu prvenstveno kalendarski neizjednačena, jer je svako rođeno u različitom razdoblju godine, a svaki dan je značajan za rast i razvoj njihovih potencijala. Zato se trudimo da maksimalno ujednačimo grupe na osnovu svih dobijenih informacija, kako bi u budućnosti pružili mogućnost da se svaki učenik, shodno svojim sposobnostima kontinuirano razvija u optimalnoj školskoj sredini – dodala je ona.

Kako je istakla, kada ujednače odjeljenja, praksa je i u njihovoj školi da učitelji-ce, tako formirane grupacije, izvlače iz ,,šešira”, te da ovaj način ima svoje prednosti koje se ogledaju upravo u nemogućnosti da se neko od učitelja-ica favorizuje.

– Svakako ne bi fizički bilo moguće ispuniti svima želju, da dijete bude upisano baš kod određenog učitelja-ice. Ovaj način je ravnopravniji kako prema zaposlenima, tako i prema djeci i roditeljima – kazala je.

Poručuje da kada bi stručni saradnici birali učitelja-icu shodno dječijem karakteru i ostalim uočenim karakteristikama koje se detektuju prilikom upisa, to bi povećalo broj zahtjeva roditelja.

– Moglo bi biti značajno za razvoj potencijala i osjećaj sigurnosti djeteta, ali bi se svakako otvorio prostor za veće uplitanje želja roditelja koje su možda nastale iz informacija da je neki-ka učitelj/ ica,, na glasu” ili ne, što možda u krajnjem ne bi bilo ni optimalno za dobrobit djeteta, jer se roditelji vode subjektivnim instancama, a nerijetko i neobjektivnim pričama koje su čuli – istakla je ona.

Psihološkinja u OŠ ,,Sutjeska” Nađa Jeknić ukazuje na to da su roditelji prvaka često euforičniji od svoje djece i imaju različite zahtjeve, uključujući želje da njihovo dijete bude u odjeljenju kod određene učiteljice.

Kaže da nastoje postupati profesionalno u svakom pojedinačnom slučaju, fokusirajući se na najbolje interese svih učenika. 

– Kada se suočavamo s takvim situacijama, trudimo se da razumijemo brige roditelja, ali imamo praksu koja osigurava ravnomjernu raspodjelu učenika pri formiranju odjeljenja kako bi sva djeca imala jednaku priliku za kvalitetno obrazovanje – zaključila je ona.

Saglasno odredbama člana 34 navedenog Zakona, djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu, na prijedlog komisije ili roditelja.

N. Petrović