Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

NAĐITE NOVU OMILJENU DESTINACIJU: Pet srpskih gradova koje morate posjetiti

Foto: Nenad Nedomački

Autor: Turistička organizacija Srbije

Od ravnog sjevera do brdovitog juga, od zelenila prostrane ravnice do visina moćnih planina, u Srbiji se kriju brojne tajne koje čekaju znatiželjne goste da ih otkriju. Veliki gradovi nude izbor atrakcija i aktivnosti za svačiji ukus i po svačijem interesu, predivna priroda zove na relaksaciju i odmor, dok manja mjesta nude dašak prošlosti prerušen u ruho modernog doba, čuvajući vrijednu tradiciju koja je zanimljiva brojnim putnicima. Tamo vjerovatno nećete zateći gužvu i užurbanost velikih centara, nećete restoran morati da rezervišete danima unaprijed, u hotelima će uvijek biti mjesta za spavanje, a domaćini će vam se moći posvetiti u potpunosti, budući da vremena ima za sve! U nastavku vam donosimo pet srpskih gradova u kojima možda niste bili, no koji će vam ponuditi savršen odmor, daleko od stresa i bez neprestanog gledanja u sat. Budući da žive i dišu pod uticajem različitih kultura, ovi gradovi prava su svjedočanstva o multikulturalnoj Srbiji u kojoj su svoje mjesto našli ljudi različitih religija i svjetonazora, no koja svima pruža siguran i ugodan dom, a svojim gostima savršen doček i gostoprimstvo.

Apatin

Apatin (foto: Luka Šarac)

Smješten uz obalu moćnog Dunava, na samoj granici s Hrvatskom, Apatin je grad za koji ste možda čuli zbog poznate pivare. Baš kao i cijela Vojvodina, ovaj je gradić od tridesetak hiljada stanovnika pravi primjer multikulturalnosti i suživota različitih naroda i kultura. Svi koje zanimaju kulturna bogatstva, u Apatinu će naći niz pravoslavnih crkvi, ali i katoličku crkvu i sinagogu. Svakako treba istaći Pravoslavni hram Sabor svetih apostola, izgrađen u duhu stare srpske tradicije i poznatog srpsko-vizantijskog stila, koji se smjestio na samoj obali Dunava. Budući da ste u Vojvodini, u kojoj se život uvijek vrtio oko ravnice, vode i zelenila, lokalne je običaje i tradicionalni način života najbolje upoznati u Etno kući Margita, građenoj od 1927. do 1929. godine, koja sve svoje posjetioce vraća u vrijeme kada je građena. Tom povratku u vojvođansku i apatinsku prošlost doprinose brojni eksponati iz 19. vijeka koji krase prostrano, ograđeno dvorište, dok je stambeni dio objekta zadržao izgled i funkcionalnost kakav je imao u prvoj polovini 20. vijeka. A priroda oko grada? Naravno da Dunav u apatinskom kraju krije brojne tajne koje trebaju da otkriju zaljubljenici u prirodu. Jedna takva svakako je poluostrvo apatinskog Dunavca. Ovaj raj u prirodi okuplja brojne rekreativce, pecaroše, šetače, s velikim brojem kampova čiji vlasnici u njima provode veliku većinu proljeća i ljeta. Debeli hlad, priroda i voda stvorena za plivanje čine ovo mjesto jednim od najpopularnijih izletničkih destinacija. Ako pak želite da probate tradicionalnu vojvođansku hranu, brojni salaši, čarde i restorani primiće vas raširenih ruku.

Vrdnik

Vrdnik (foto: Dragan Bosnić)

U Nacionalnom parku Fruška gora smjestio se mali brdski biser u kojem će najviše uživati ljubitelji aktivnog odmora i wellnessa. U blizini je Novi Sad, pa možete da kombinujete odmor u prirodi s posjetom jednom od najljepših i najživahnijih srpskih gradova. Po čemu je posebna Fruška gora? Po brojnim stazama za hodanje, biciklizam, termalnim kompleksima i velikom broju manastira koji su danas veliko kulturno dobro. Od 35 manastira koji su se nekada nalazili na Fruškoj gori, danas je sačuvano njih 17. Ako krenete od velikog wellness centra i etno restorana u srcu zelenila, kratkom šetnjom stići ćete do Vrdničke kule, s koje se pruža odličan pogled na obronke Fruške gore. Sama kula nekada je bila dio utvrđenog grada Vrdnika, koji se spominje još davne 1315. godine. Ako ste ljubitelji vina i gastronomije, na obroncima Fruške gore smjestile su se brojne vinarije koje nude kontinentalne vinske sorte. Najpoznatija fruškogorska sorta svakako je Bermet, desertno vino koje se u tom kraju njeguje s posebnom ljubavlju. Za kraj treba istaći manifestaciju Tour de Fruška, koja iz godine u godinu u Vrdnik dovodi sve veći broj zaljubljenika u biciklizam, pješačenje, trčanje… i prirodu uopšteno. MTB maraton i trail trka samo su dio programa zbog kojeg je proljeće savršen trenutak za posjetu Fruškoj gori!

Novi Pazar

Novi Pazar (foto: Oksana Skendžić)

Novi Pazar krase bogato kulturno-istorijsko nasljeđe od razdoblja neolita i gvozdenog doba, preko rimskog i vizantijskog carstva, srednjevjekovne srpske države, osmanskog perioda, zbog čega grad danas krasi multikulturalni duh i evropski šarm. Smješten je na rijeci Raškoj u jugozapadnoj Srbiji te je dom brojnim spomenicima koji svjedoče o bogatoj kulturnoj istoriji grada. Grad je danas središte islamske kulture u Srbiji. Najviše se ističu Novopazarska tvrđava, koja se nalazi i na gradskom grbu, nekoliko džamija među kojima treba istaći Altun – alem džamiju, izgrađenu početkom 16. vijeka, jednu od najljepših i najstarijih na ovim prostorima koja je i danas u funkciji. Ako vas zanimaju gastronomski specijaliteti, domaćini će za vas organizovati gastronomsku turu koja uključuje ručak ili večeru, kao i degustaciju kafe na žaru, malinade, đulsije, boze, baklave, mantija i ćevapa. Dogovorite se s vodičem koji vas vodi kroz grad da vam napravi savršenu kombinaciju obilaska gradskih znamenitosti i degustacije lokalne gastronomije. Manastir Đurđevi stupovi na brdu iznad Novog Pazara jedan je od najljepših pravoslavnih manastira iz 12. vijeka. Njegov značaj prepoznao je i UNESCO te ga je zajedno s manastirom Sopoćani, Petrovom crkvom i ostacima tvrđava Ras i Gradina uvrstio na Popis svjetske kulturne baštine pod zajedničkim nazivom ,,Stari Ras sa Sopoćanima”.

Sjenica

Sjenica (foto: Oksana Skendžić)

Gradić Sjenica smjestio se u blizini Novog Pazara, takođe u jugozapadnoj Srbiji. Jugoistočno od grada nalazi se Pešterska visoravan, s brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama. U samoj Sjenici je Džamija Valide Sultan iz 19. vijeka, s kupolom na visini od 15 metara. Drugi značajan spomenik islamske kulture je Džamija u Uglu iz 1703. godine, najstarija džamija u Sjenici. Od ostalih kulturnih spomenika treba istaći crkvu sv. Arhangela u Kumanici, kao i manastir Kumanica. Ipak, najveću atrakciju ovog područja podarila nam je majka priroda. U blizini grada nalazi se jedinstven pejzaž s meandrima rijeke Uvac i kanjon ispunjen Sjeničkim jezerom (Uvačko jezero). Sve to se nalazi na jednom mjestu, udaljeno svega šest kilometara od Sjenice. Na obalama jezera, na vertikalama, živi najveća kolonija na Balkanu. Radi se o rijetkim, ali i najvećim pticama u Srbiji – Bjeloglavim supovima. Sjeničko je jezero meka za planinare i druge strasne ljubitelje prirode. Najbolje ga je posmatrati s nekog od vidikovaca, od kojih su najpoznatiji Molitva, Veliki Vrh (Ledeni vidikovac) i Ravni krš.

Niš

Niš (foto: Dragan Bosnić)

Kada ste na jugu, budite južnjaci! Treći po veličini grad u zemlji, Niš je regionalno, administrativno, kulturno, ekonomsko kongresno i univerzitetsko središte jugoistočne Srbije. Zbog položaja u plodnoj Niškoj kotlini, koju okružuju snažni masivi Suve planine, planine Seličevice i Svrljiških planina, predstavljao je privlačno mjesto za život od samog nastanka civilizacije na evropskom tlu. Poznat kao rodno mjesto rimskog cara Konstantina Velikog, Niš je nezaobilazni dragulj arheologije, istorije, kulture i gastronomije. Na putu k centru grada nalazi se Ćele Kula, ili kula od ljudskih lobanja, jedinstven spomenik sazidan od lobanja srpskih ratnika. Jednom kad ste u gradu, prošetajte impresivnom niškom tvrđavom završenom u 18. vijeku, u čijoj se unutrašnjosti nalaze turska kupelj, džamija, lapidarij s rimskim nadgrobnim spomenicima i barutana. A slavna gastronomija? Ulica Kazandžijsko sokače povešće vas u prošlost i osvježiti sjajnom gurmanskom ponudom. Nekada ispunjena zveckanjem obruča za burad, džezvama i kazanima za rakiju, a sada žamorom brojnih posjetilaca, ova će vam živopisna ulica najbolje dočarati puls grada. U ljetnim mjesecima grad postaje festivalski centar. U Nišu se svakog avgusta održava Internacionalni džez festival Nišvil. Svaki grad ima nešto po čemu je prepoznatljiv. U Nišu su to merak, vedar duh, gostoprimstvo i južnjački šarm Nišlija.

Više o ljepotama i ponudi Srbije možete saznati na web stranici Turističke organizacije Srbije.

PR