Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

STUDENTI ARHITEKTURE NA PRESTIŽNOJ IZLOŽBI U FRANCUSKOJ: Izgradili paviljon kockama od soli i privukli pažnju

 

Crna Gora je jedina zemlja iz regiona koja učestvuje u na francuskoj prestižnoj 13. međunarodnoj hortikulturnoj izložbi Floralies Internationales 2024, sa tradicijom održavanja na svakih pet godina od 1956. godine, u Nantu (departman Vandeja).

Arhitektonski fakultet u Podgorici UCG u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, a na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji i  uz podršku Glavnog grada, predstavlja Crnu Goru sa paviljonom LUDIS IN SALE / Igre u soli, u potkategoriji ,,igre iz djetinjstva,,. Tu su 100 izlagača, primarno iz Francuske i 24 zemlje iz inostranstva.

Ko je projektovao paviljon?

Paviljon Crne Gore projektovali su studenti završene godine studija Arhitektonskog fakulteta UCG – Irina Kusovac, Sara Stijepović, Ognjen Mandić i Marko Jovanović pod mentorstvom prof.dr Svetlane Perović, doc. dr Eme Alihodžić – Jašarović i saradnika dr Jelene Bajić – Šestović,  doc.dr Sanje Savić, dr Nevene Mašanović i MSc Nemanje Milićevića.

Paviljon u Francuskoj su izgradili studenti sa mentorima prof.Perović, Alihodžić –  Jašarović i Milićević.

Ema Alihodžić – Jašarović

Alihodžić-  Jašarović kazala je za portal MNE magazin da je ova izložba takmičarskog karaktera, a nagrade će, u više kategorija, biti dodijeljene na samom kraju.

– Crnogorski paviljon je privukao veliku pažnju, imajući u vidu da se u konceptu i pristupu veoma razlikovao od ostalih, mahom hortikulturnih paviljona. Posjetioci, a naročito oni najmlađi, zadržavali su se igrajući se u đardinima, što je potvrdilo inicijalni koncept – igre iz djetinjstva. Takođe, stručnjaci su veoma dobro ocijenili ovakav pristup transponovanja, izbora materijala ali i biljnih vrsta, koje na veoma sveden, grafički čist i savremen način prezentuju crnogorski kontekst – rekla je ona.

Kako je ovo jedan od značajnijih izložbi u Francuskoj, na čijoj pripremi se radi pet godina, izložba je veoma posjećena, i pored lošeg vremena koje je djelimično ometalo ovakav vid izlaganja na otvorenom. Očekuje se da će je do 27.maja  posjetiti čak i do 250.000 ljudi.

-Ova manifestacija jedna je od vodećih hortikulturnih događaja u Evropi i smatra se jednim  od najsposjećenijih događaja u Francuskoj. Imajući u vidu da je Francuska domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, tema manifestacije je Igre cvijeća, i to u pet podtema: igre na vodi, igre djetinjstva, intelektualne igre, intelektualne igre i sportske igre-objašnjava Alihodžić- Jašarović.

Učešće na ovoj renomiranoj izložbi uslijedio je na inicijativu dekanke prof.dr Svetlane Perović, a na poziv organizatora izložbe u Francuskoj,  nakon uspješnog predstavljanja i rezultata na EXPO-u 2023 u Kahramanmarašu (Turska), kada je crnogorski paviljon zavrijedio drugu nagradu za dizajn. Crna Gora je na izložbi Floralies Internationale dobila lokaciju dimenzije 100m2 u okviru kampusa, na kojoj je tim studenata i mentora realizovao paviljon Ludis in sale.

Prikazati dio konteksta zemlje

Projekat je rezultat semestralnog istraživanja u okviru predmeta Parterna arhitektura pod mentorstvom prof.dr Svetlane Perović, i Arhitektonska radionica, kojim rukovodi doc.dr Eme Alihodžić- Jašarović, kao i saradničkog tima u sastavu dr Jelene Bajić Šestović,  doc.dr Sanje Savić, dr Nevene Mašanović i msc Nemanje Milićevića. Studenti su za zadatak imali temu ovogodišnjeg Floraliesa – IGRA, te je na taj način pet timova završne godine razrađivalo ovu temu, pri čemu je na kraju za nastup odabran tim sa paviljonom Igre u soli – Ludis in sale. Radovi svih studenata objavljeni su u publikaciji koju su namjenski radili za ovu izložbu, a koja osim studentskih radova, sadrži i teorijske tekstove referentnih autora iz zemlje i regiona.

-Kako je u raspisu teme, jedan od zadataka bio prikazati dio konteksta zemlje koja se predstavlja, pobjednički tim bira so kao lokalni i mediteranski materijal, gradeći paviljon kockama od soli, čime su ukazali na njegov fizički, umjetnički i fenomenološki potencijal, ali i opomenuli na društvenu, ekonomsku i ekološku ulogu. Interaktivni, minimalistički sveden, ali i razigran paviljon Crne Gore, naizgled se, sa dječijom lakoćom igra složenim temama konteksta, multiskalarnosti, taktilnosti, višeznačnosti – rekla je ona.

Dodaje da projekat interpretira karakteristične atribute crnogorskog konteksta, uzimajući ulcinjsku solanu, ali i tradicionalnu arhitekturu i vrt kao inspiraciju.

– Ovakav pristup ukazuje da so može postati paradigma za neke nove pristupe u projektovanju, akcentujući princip integracije fizičkih i sadržajnih vrijednosti vrta i paviljona. U kontekstu teme manifestacije, crnogorski tim zidovima soli koji aludiraju i na tradicionalni crnogorski kameni slog zida, kreiraju tri vrta – prostora za igru – đardina, u kojima se nalaze karakteristične pažljivo odabrane biljke crnogorskog podneblja: maslina, citrus i smokva – istakla je Alihodžić- Jašarović.

Kocke soli preuzeće poljoprivrednici

Ideja je da se paviljon nakon izložbe demontira, a da materijal/ kocke soli preuzmu lokalni poljoprivrednici koji je mogu koristiti u proizvodnji, čime se potencira održivost i cikličnost sistema.

– Sa druge strane, koncept modularnog paviljona, je vrlo lako moguće realizovati i na bilo kom  drugom lokalitetu, te u tom smislu nije isključeno da se u novom dizajnu i formaciji nekada može opet realizovati na nekoj od lokacija u Crnoj Gori. Upravo je ideja u tome, da se promoviše višestruki potencijal soli kao gradivnog, ekološkog i lokalnog materijala, kojim se mogu graditi nove ideje efemerne ali i stalne arhitektonske postavke. Imamo u planu, koncept predstaviti crnogorskoj publici na festivalu Bird Salt People: FEST koji se realizuje krajem avgusta na Ulcinjskoj solani – kazala je naša sagovornica.

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva