Porto Novi
NAŠE PRIČE NASE_PRICE_IZDVOJENO

MOAMER KASUMOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Ne možeš biti dobar glumac, ako nisi dobar čovjek

Jedan od omiljenih glumaca regionalne publike, Moamer Kasumović privodi kraju snimanje livanjskog filma ,,Balkanika 2” u kojem glumi Amara. U razgovoru za MNE magazin govorio je o tome koliko je zadovoljan ovom ulogom, da li priprema još nešto novo, te koliko mu je kultna serija ,,Lud, zbunjen, normalan” promijenila život.

Kako je kazao, Amar je izazovan lik, koji mu je omogućio da istraži nove dimenzije glumačkog izraza.

– Snimanje filma ,,Balkanika 2” bilo je fascinantno iskustvo. Marin Mamuza je talentovan reditelj sa jasnom vizijom, što je značajno olakšalo moj rad. Atmosfera na setu je bila izvanredna – tim je bio kohezivan i profesionalan, što je doprinosilo produktivnoj i kreativnoj atmosferi. Ovaj projekat mi je omogućio da se povežem sa novim sjajnim kolegama – priča on.

Angažman na filmu ,,Balkanika 2” odveo ga je ponovo u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dugo živio prije nego se vratio u Crnu Goru. Kako je istakao, kada je u pitanju gluma, izazovi su slični u obje zemlje, razlika je u nivou podrške i resursa koji su dostupni glumcima.

– Gluma je visoko cijenjena profesija u Bosni i Hercegovini, gdje postoji bogata tradicija teatra i filma. Publika je strastvena i veoma podržava domaće produkcije, što se vidi kroz posjećenost i interesovanje za kulturne događaje. U Crnoj Gori, situacija je slična, ali postoji potreba za većom institucionalnom podrškom i investicijama u kulturne projekte – poručio je on.

Glumački uspjeh nije došao preko noći

Kasumović se prisjetio početka karijere koji je bio pun izazova, ali i ispunjen mnogim nezaboravnim trenucima.

– Pamtim brojne audicije, uloge i prva iskustva na setu koja su me oblikovala kao glumca. Bilo je potrebno mnogo truda, strpljenja i vjere u sebe. Imao sam sreću da radim sa vrhunskim ex-jugoslovenskim glumcima, što je bilo neprocjenjivo iskustvo. Svaki rad sa njima donosio je brojne savjete i bio posebno iskustvo iz kojeg sam učio – dodao je on.

Iz Crne Gore se preselio u Sarajevo 1996. godine, tamo je završio Petu gimnaziju, a zatim i Akademiju scenskih umjetnosti.

Odluka da se prije nekoliko godina vrati u Crnu Goru je bila emotivno teška, ali i veoma važna za njega.

– Vratio sam se prvenstveno zbog bolesti rahmetli oca. Želio sam da budem uz porodicu u tim teškim trenucima. Pored toga, cilj mi je odavno bio da, kada moja karijera dostigne određeni uspjeh, baza bude u Crnoj Gori. Oduvijek sam želio da se vratim i doprinosim kulturnom razvoju svoje domovine. Sada, kada imam stabilnu karijeru, želim da iz Crne Gore idem na rad po regionu, ali i dalje, s ponosom predstavljajući svoju zemlju. Vraćanje kući mi omogućava da radim na domaćim projektima i da doprinosim umjetničkoj sceni u Crnoj Gori – istakao je.

Serija ,,Lud, zbunjen, normalan” mu značajno promijenila život

Uloga Klupša u filmu ,,Ljeto u zlatnoj dolini” bila je njegova prva filmska uloga i, kako kaže, uvijek će je pamtiti. Ona mu je bila prekretnica koja je pokrenula profesiju u pravom smjeru i otvorila vrata ka budućim projektima. Međutim, uloga Damira u seriji ,,Lud, zbunjen, normalan” donijela je potpuno novu dimenziju njegovoj karijeri.

– Serija je postala kultna i osvojila srca publike širom regiona. Rad na njoj pružio mi je priliku da sarađujem sa izuzetnim kolegama i da se razvijam kao glumac kroz brojne izazovne i humoristične situacije – rekao je.

Kako je objasnio, zbog ove uloge postao je prepoznatljiv na ulici.

– Ljudi su mi često prilazili sa osmjehom, povezujući me sa likom Damira. Popularnost serije otvorila mi je mnoga vrata u industriji. Takođe, rad na njoj me je naučio važnim lekcijama o timskom radu i svemu ostalom, što je doprinijelo mom daljem profesionalnom i ličnom razvoju – istakao je.

Kasumović kaže da je saradnja sa Mustafom Nadarevićem (Izetom iz serije ,,Lud, zbunjen, normalan”) bila mnogo više od profesionalnog odnosa.

– Uvijek kažem da sam radeći sa njim izučio još jednu školu – kako glumačku, tako i životnu. Mustafa je bio izvanredan glumac, ali prije svega izuzetan čovjek. Njegova mudrost, profesionalizam i humor učinili su svaki trenutak proveden sa njim dragocjenim – prisjetio se on.

Jedna od najvažnijih lekcija koju je naučio od Nadarevića je krilatica koju često ponavlja.

– ,,Ne možeš biti dobar glumac, ako nisi dobar čovjek.” Ova mudrost me je vodila kroz moju karijeru i život, podsjećajući me na važnost integriteta, empatije i poštovanja prema drugima – dodao je.

I dalje je u kontaktu sa mnogim kolegama iz serije ,,Lud, zbunjen, normalan”, iako se ne viđaju često zbog različitih profesionalnih obaveza.

– Veze koje smo stvorili tokom snimanja su trajne. Zajedno smo prošli kroz mnogo toga, a ta zajednička iskustva i uspomene nas i dalje povezuju. Prijateljstva i kolegijalnost koje smo razvili na setu su nešto što ću uvijek nositi sa sobom – poručio je.

Uloga manekena

Kasumović se oprobao i na pisti, bio je gost na Crnogorskoj nedjelji mode, a, kako je kazao, iako je uživao u tom izazovu, ipak se najbolje osjeća kada je na setu ili na pozorišnoj sceni.

– Rad na modnoj pisti bio je osvježavajuće iskustvo, pružajući mi priliku da se okušam u nečemu potpuno drugačijem. Dakle, mislim da ću se ipak držati glume, koja mi pruža neuporedivo veće zadovoljstvo i ispunjenje – ističe on.

Novi pozorišni i filmski projekti

Osim završetka snimanja filma ,,Balkanika 2”, trenutno je uključen u nekoliko projekata.

– Radim na novom pozorišnom komadu koji će uskoro imati premijeru. Takođe, razvijam scenarij za kratki film koji planiram da režiram kasnije ove godine. Ovi projekti su veoma uzbudljivi i radujem se što ću ih uskoro podijeliti sa publikom. Uvijek tražim nove izazove i prilike da se kreativno izrazim, i nadam se da će ovi novi poduhvati naići na dobar prijem – kazao je.

Mladim glumcima poručuje da budu uporni, strastveni i da nikada ne odustaju od svojih snova.

– Umjetnički put je često pun prepreka, ali svaka prepreka je prilika za učenje i rast. Važno je raditi na sebi, učiti od drugih i ostati vjeran svojim vrijednostima i viziji. Strpljenje, posvećenost i vjera u sopstveni talenat ključ su uspeha – zaključio je Kasumović.

Nikolina Petrović 

Foto: Privatna arhiva /MNE magazin