Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI U BARU: Pjevanje na kiši uz ,,Perper” i Džibonija

Bar je sinoć bio poprište najljepših emocija, ljubavi i slobode.
Publika je, dok se slivala kiša s njihovih lica, pjevala s ,,Perperom” i Džibonijem, te njegovim specijalnim gostima Damirom Urbanom i Majom Azucenom iz glasa i duše. Bio je to prizor koji će se dugo pamtiti.
,,Perper” je program u čast Dana nezavisnosti otvorio pjesmom ,,Ljubav”.
– Evo, nekako je palo na nas da otvorimo i da vam donesemo ovu slobodarsku energiju sa prijestonog Cetinja. Uživajte i pjevajte s nama i kasnije s Džibonijem – rekao je frontmen Nikola Radunović.
Od tada do kraja koncerta širila se ljubav. Pjevala je publika, pretežno sastavljena od djece i tinejdžera, uglas, horski, s puno emocija i uz povike ,,bravo”. Završetak svake numere pratio je gromoglasan aplauz.
Nizale su se numere ,,Rođeni u tunelu”, ,,Dobrovoljac”, ,,Kome dolaziš u san”, ,,S dušom od kamena”, ,,Cetinjske kiše”, ,,Niz tvoja leđa”, ,,Na Svetog Nikolu” i druge.
,,Montenegro džezom” tjerali su ,,Perper” i publika kišu koja je upravo počela da pada i ubrzo je otjerali.
Zastave su se raširile na istoimenu pjesmu, da bi publika opet otvorila srca, zastave i glasove u numeri ,,Goro moja”. Upalila se baklja, a na nebu zasijao vatromet.
,,Hoćemo još” bio je poziv publike na bis, a iz ,,Perpera” su se odmah odazvali, otpjevavši ,,Sanjaj me”.
Džibnni je koncert počeo numerom ,,Činim pravu stvar”. Uslijedile su ,,Ne odustajem”, a onda s izuzetnom Majom Azucenom ,,Nek se dijete zove kao ja” i ,,Mirakul”.
– Neću puno govoriti i oduzimati vam vrijeme, ali, samo da znate da vas mnogo volim i velika mi je čast što sam ovdje – rekao je Džiboni.
U jednom trenutku počeo je da nabraja gradove odakle su ljudi došli ove noći da ga čuju, pa su tu bili Novi Sad, Split, Nikšić, Podgorica, Ulcinj, Budva i Cetinje.
Kišu koja je opet počela da pada  dočekao je spremno, s numerom ,,Kiša (Z´ Naab)”
Publika je s oduševljenjem i mnoštvo emocija dočekala i narednu pjesmu, ,,Nisi više moja bol”, a potom i ,,Tajnu vještinu”, ,,Dvije duše”, ,,Judi, zviri i beštimlje”, te ,,Libar”.
,,Bravo”, rekao je i aplaudirao publici Džiboni nakon njihovog pjevanja s dušom.
Kazao im je i da je prvi put bio u Baru 1988. godine s grupom ,,Osmi putnik”, a nastupili su još bendovi ,,Srna” i ,,Električni orgazam”.
– Bijah kao rosa. Nisam spavao ni prije ni poslije koncerta – sjetio se Džiboni tog lijepog nastupa u Baru.
Aplauz, ovoga puta od publike, stigao je i za narednog gosta, Damira Urbana, koji je, kao i uvijek, s puno strasti otpjevao numere ,,Budi moja voda” i ,,Iskra”.
Nešto kasnije publika je bila u prilici da čuje kako zvuči kada glasove spoje tri umjetnika – Džiboni, Damir Urban i Maja Azucena, a to su učinili u pjesmi ,,Posoljeni zrak i razlivena tinta”
Publika je Džibonija i njegove izuzetne muzičare zvala da se vrate na scenu, a oni im priredili bis za pamćenje.
Prvo je Maja Azucena, uz klavirsku pratnju, otpjevala ,,Amazing Grace”, a zatim sačekala Džibonija i ostale muzičare kako bi se udružili u numeri ,,Oprosti”. Usred ove numere Džiboni se zaputio ka publici s kojom je želio da podijeli ljepotu praštanja. Nakon toga, s publikom je otpjevao numeru koju je napisao za Olivera Dragojevića, ,,Cesarica”.
Koncert je završen pjesmom koja nosi još jednu važnu poruku, ,,Hodaj”.
Između pjesama Džiboni je publici poslao nekoliko ključnih parola, a to su ,,Budite dobri jedni drugima, budite dobri sebi”, ,,Ostavite se TikToka i tih stvari, ne gubite mladost tu i idite negdje van signala” i ,,Volite se, ljudi”
Zahvalio je publici što je bila uz njega ,,toliko godina”, ,,što niste digli ruke od mene”
– Ne mogu vam objasniti koliko ste me napravili srećnim. U svom životu sam radio ono što volim, pjevao pjesme koje volim pred ljudima koje volim. Ima li srećnijeg čovjeka na ovoj planeti – upitao je publiku, a glas djeteta s druge strane ograde mu odgovorio ,,Nema”
Istakao je i to kako mnogi pjevaju i kako izvode hitove.
– Ja sam pjevao ono što mi je bilo na pameti i duši, kao maloprije ,,Posoljeni zrak”, gdje je sve crno, tamno, ali, zahvaljujući vama, napravili ste da budu pjesme o svemu, najdubljim ,,džepovima” koje čovjek nosi u srcu i boji se to da izgovori, ali, ja sam to izrekao kroz pjesmu i našao svoje prijatelje i svoju Familiju koja to razumije. Samo da znate, kad god vam nešto treba, imate u meni nekoga na koga možete računati. Ja sam vam prijatelj i hvala vam puno za ovo – kazao je Džiboni.
Nakon njega publika je uživala u hitovima koje je za miks-pultom puštao Mr Jools.
Organizatori su bili TO Bar i Opština Bar.
Tekst i foto: B.Radonjić