DRUŠTVO PREPORUKA

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA: „Naše sestre – naša budućnost“

Foto: KCCG

Podizanje svijesti o ključnoj ulozi medicinskih sestara/tehničara u unaprjeđenju zdravstvene zaštite jeste temeljni cilj obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva. U susret ovom važnom datumu, ne samo za medicinske sestre/tehničare crnogorskog zdravstvenog sistema, već i za ovaj esnaf širom naše planete, Klinički Centar Crne Gore (KCCG) koristi priliku da istakne njihov značaj i posvećenost u pružanju najbolje zdravstvene usluge njihovim pacijentima.

– Od blizu 3.000 ukupno zaposlenih u KCCG, više od 1.600 su medicinske sestre i tehničari, čiji rad i angažman čine srž naše zdravstvene usluge. Njihova predanost, empatija i stručnost neizostavni su stubovi na kojima se oslanjamo kako bismo ostvarili našu misiju pružanja vrhunske zdravstvene zaštite svima kojima je ona potrebna – saopštili su iz KCCG-a.

Foto: KCCG

Kako su dodali, ove godine su medicinske sestre i tehničari KCCG-a, umjesto prigodne svečanosti odlučili da svoj dan obilježe radno.

– U tom kontekstu su iskusne medicinske sestre i tehničari Instituta za bolesti djece KCCG održale niz predavanja u želji da svoja stručna znanja i bogato iskustvo podijele sa svojim mlađim koleginicama i kolegama. Oni su i ovom prilikom demonstrirali posvećenost unaprjeđenju medicinske prakse i brige o najmlađima. Oni su poručili da je njihov posao nezamjenljiv i da utiče na pojedinca, porodicu i cijelu zajednicu od samog početka, prvog plača, pa do posljednjih dana života – istakli su.

Poručuju da kao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga u svakodnevnom životu pokazuju nesebičnost i požrtvovanost za dobrobit naših pacijenata.

– Naglašavajući da ovogodišnji Dan sestrinstva obilježavaju u duhu povelje za promjene pod geslom: „Naše sestre – naša budućnost“ naglasili su da je njihova želja da, oni koji kreiraju javnu politiku i donose odluke o finasiranju zdravstvene zaštite, njihov položaj i potrebe učine vidljivijm. Insistiraju na kvalitetnom obrazovanaju i edukaciji uz poštovanje osnove njihove profesije: dobra komunikacija sa pacijentom, predanost pozivu i humanost – poručili su.

Foto: KCCG

Istakli su, takođe, da edukacija nije samo privilegija ljekara.

– Svjestan njihove uloge u svakodnevnom funkcionisanju naše ustanove, a posebno njihove požrtvovanosti i posvećenosti svojim pacijentima, zbog kojeg često trpe oni lično i njihove porodice, menadžment Kliničkog Centra Crne Gore je, takođe danas, u čast naših medicinskih sestara i tehničara organizovao prigodan koktel kako bi i na ovaj način ukazao iskreno poštovanje za neumorno pregalaštvo. Ovaj čin menadžmenta KCCG predstavlja iskrenu zahvalnost za njihovu svakodnevnu posvećenost, profesionalizam i neumorni rad kako bi osigurali zdravlje i dobrobit naših pacijenata – dodali su.

Uvažavajući neizmjerni doprinos medicinskih sestara i tehničara, Klinički centar još jednom ističe važnost njihovog rada i posvećenosti.

– Ovo je prilika da se svi iskreno zahvalimo našim sestrama i tehničarima i da istaknemo njihov nezamjenljiv doprinos zdravlju i blagostanju naše zajednice – zaključili su.