DRUŠTVO PREPORUKA

ŠIMUN: Razmotriti da se uvedu subvencije za vakcinisanu djecu u vrtiću

SA SJEDNICE ODBORA: Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun

Obuhvat  vakcinacije protiv morbila u Crnoj Gori je dosta nizak. Treba razmotriti podsticajne mjere, odnosno mogućnost subvencije rata za vrtić za djecu koja su vakcinisana, te da se potencijalno da prednost vakcinisanoj djeci predškolskog i školskog uzrasta prilikom upisivanja edukativnih programa, kazao je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

On govori na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje koja je u toku. Organizovano je konsultativno saslušanje nadležnih zato što je u većini država u regionu proglašena epidemija morbila. Šimun je kazao da je naša država u riziku od pojave epidemije zbog niskog obuhvata vakcinacije.

Ministar zdravlja smatra da su podsticajne mjere za vakcinaciju važne da se razbije antivakserska kampanja koja može prouzrokovati najveću štetu.

-Ona ruinira epidemiološki zid koji nastojimo da gradimo – rekao je Šimun.

Ministar je podsjetio da je akcionim planom za poboljšanje obuhvata MMR vakcininom bilo predviđeno da se izmijeni zakonska regulativa koja se tiče obaveznosti vakcinacije prilikom upisa u vrtić.

-To je mjera koja bi vjerovatno poboljšala obuhvat. Treba ići sa ovim podsticajnim mjerima, a ovu regulativu koristiti kao neku potencijalnu alatku u slučaju neuspjeha prethodnih – rekao je on.

Kazao je da se nalazimo pred ozbiljnim izazovom, jer su nedavno registrovana tri slučaja obolijevanja od morbila i da je to alarmantan signal za sve. Šimun je naveo i da praksa novčanog kažnjavanja roditelja koji ne vakcinišu djecu nije na adekvatan način bila djelotvorna.

Šimun je istakao i da male boginje mogu izazvati teške posljedice u razvoju djeteta, ali ga dovesti i do smrtnog ishoda.

Mn.M.