BILI SMO SLAJDER

PODGORICA: ,,The Grupa” predstavila album ,,Ptice raznih lica”

Crnogorski devetočlani sastav ,,The Grupa” promovisao je danas u prostorijama Radio Elmaga u Podgorici album prvijenac ,,Ptice raznih lica”.
Njihov kvalitet prepoznao je PGP-RTS, pa je izdanje sa osam pjesama objavljeno pod njihovim okriljem.
Na ovom albumu ,,The Grupa” u tih 28 minuta i 38 sekundi slušaoce vodi od ,,Balkan je bure baruta”, ,,Australije”, ,,Igre ptica”, ,,Ja sam prava”, ,,Afere”, ,,Riječi”, ,,Bluesa za majku” do ,,Vječnog života”.
Sniman je, produciran i masterizovan u nekoliko studija, od Kotora, Budve, Podgorice do Beograda. Saradnici su bili Aleksandar Gajić, Goran Antović, Božidar Martinović, Mihailo Miha Radonjić, Andrej Lovrić, Dušan Petrović, Perica Marković, Branko Marković, Nemanja Đorđević, Nebojša Ćulafić, Zlatko Ljubanović, Ljuba Paunić i Novak Mijović u pjesmi ,,Igra ptica” i Milorad Šule Jovović u numeri ,,Blues za majku”.
Materijal se nalazi i na svim digitalnim platformama.
Promociju je najavio novinar Sabrija Vulić, istakavši da je ovo rijetka prilika da se promoviše album, zahvalio Oki Broadcastingu i Radiju Elmag na ustupljenoj prostoriji, koji je na taj način doprinio ,,šarmu” ovog događaja.
Prepustio je potom riječi članovima grupe.

Saksofonista, prateći vokal, tekstopisac i kompozitor Željko Vasović kazao je da se na albumu nalaze pjesme različitih žanrova – pop, rok, bluz, fank i ska.
Na pitanje MNE magazina o simbolici ptice na ovom albumu, istakao je kako se to odnosi na različitost žanrova.
– Postoji, takođe, pjesma ,,Igra ptica”, interesantna, pjeva je Đurđa. Tako smo se malo poigrali s riječima, da ispadne da su različiti žanrovi ta različita lica ptica – rekao je Vasović.
Na naše pitanje Kako je došlo do saradnje sa PGP-RTS-om i koliko vam znači to što su oni prepoznali kvalitet?, Vasović je odgovorio kako je za ,,The Grupu” to afirmativno.
– Poslušali su materijal, svidio im se i kontaktirali su s nama, rekavši da bi oni željeli da objave taj CD. Nakon toga, više nije bilo potrebno negdje drugo da šaljemo. Ipak je to renomirana kuća, regionalna, za koju su objavljivali poznati izvođači – kazao je Vasović.
Naglasio je da su predstavljeni spotovi za ,,Australiju” i ,,Balkan je bure baruta” i najavio ekranizaciju pjesama ,,Igra ptica” i ,,Afera”.

Vokalistkinja Đurđa Petrović-Poljak istakla je da je ,,dug rad iza ovog divnog projekta”.
– Deset godina radimo kao bend i ovo jeste kruna svega. Svi smo veoma ponosni – rekla je Petrović-Poljak.
Naglasila je kako je proces rada ,,fantastičan i neprocjenjiv”, jer ,,svako da nešto svoje”.
Energija koju šalju i koju dobijaju od publike je nešto zbog čega ,,svi ovdje najviše volimo da se bavimo muzikom”
Najviše bi, dodala je, voljela da pjesme snimaju uživo, upravo zbog spontanosti koja se u tom trenutku dešava u razmjeni benda i publike.

Saksofonista i vokal Predrag Batuta govorio je o planovima, a to su nastupi na festivalima u Crnoj Gori i regionu, te promocija albuma.
– Volimo ,,živu” svirku i publika voli nas. Treba nam prostor zbog ovolikog benda – rekao je Batuta.
Nastupiće, otkrio je, na Bokeškoj noći i City Grooveu u septembru.
Koncert će imati i u ,,Hyattu” prije velike regionalne zvijezde 17. jula.
Gitarista i prateći vokal Petar Bukilica istakao je kako nije uobičajeno u današnje vrijeme da se objavljuju albumi.

– Svi izbacaju singlove sa spotom i moderna vremena su diktirala i drugačije trendove, ali mi smo, ipak, što se tiče tog muzičkog ukusa, pomalo ostali zaleđeni u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog vijeka i volimo da imamo materijalni dokaz našeg rada. Jednog dana kad se osvrnemo, da možemo da kažemo Eto, radili smo i mi, nije baš da nije ostalo ništa iza nas – kazao je Bukilica.
Dodao je da bi volio da je album objavljen na vinilu, te da se nada da će njime napraviti regionalni proboj.
Bubnjar i prateći vokal Anto Milošević istakao je kao specifičnost benda višeglasje.
– Većina nas je nastupala i sa klapama, muškim i ženskim, i tu postoji razlog zašto smo se odlučili za višeglasje – objasnio je Milošević.
Petrović-Poljak nadovezala se, istakavši kako je i polovina članova muzički obrazovana i zato vole slaganje glasova.
,,The Grupu” čine još klavijaturista Dario Maršić, basista Enver Eno Kikić, truba Sava Rajković i trombonista Meša Kerović.
B.R.
Foto: B. Šekularac