ART PREPORUKA

CRNOGORSKA KINOTEKA: ,,Sirin” sjutra u sali „Gojko Kastratović“

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ ovog četvrtka nastavljamo prikazivanjem filma „Sirin“, debitantskim igranim ostvarenjem crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, saopšteno je iz PR službe Crnogorske kinoteke.

Film „Sirin“, premijerno je prikazan u okviru „Open Air“ programa Sarajevo film festivala, a bio je i crnogorski kandidat za Oskara. U pitanju je ostvarenje koje osim centralne, otvara još sijaset tema, spakovanih u preciznoj i svedenoj režiji.

Radnja filma „Sirin“ prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora, emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnošću. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović…

Gost večeri biće autor filma Senad Šahmanović, a razgovor sa njim će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Četvrtak, 9. maj u 19 h

Sala „Gojko Kastratović“

Ulaz je slobodan.