DRUŠTVO PREPORUKA

NAJSKUPLJE ZEMLJE ZA ŽIVOT U EVROPI: Evo gdje je Crna Gora

Ilustracija

World Population Review objavio je listu evropskih zemalja prema troškovima života, rangiranih od najskupljih do najjeftinijih. Na listi koju je sačinila ova američka organizacija za prikupljanje podataka o globalnoj populaciji i demografiji nalazi se 41 evropska država.

Obračun je napravljen poređenjem cijena roba i usluga u Njujorku, a uzeto je u obzir pet kriterijuma – troškovi života uopšte, cijene zakupa ili stanovanja, cijene namirnica, cijene u restoranima i indeks cijena proizvođača, piše N1 Zagreb.

Prema ovoj računici, najskuplje zemlje za život su Švajcarska i Island. Za njima slijede dva britanska poreska raja – ostrva Džersi i Gernzi, a na petom mjestu je Irska. Među deset najskupljih su i Norveška, Luksemburg, Danska, Holandija i Velika Britanija. Austrija je na 11, a Njemačka na 12. mjestu.

Najjeftinija Bjelorusija, od zemalja EU Bugarska

Gledajući pri dnu tabele, zemlja sa najnižim troškovima života je Bjelorusija. Malo iznad nje su Ukrajina i Rusija, a slijede Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Bugarska je na 36. mjestu, što je čini najjeftinijom članicom Evropske unije, a nazivaju je „jednim od skrivenih dragulja Evrope za turiste i iseljenike“. Neposredno iznad nje, na 35. mjestu, nalazi se Rumunija, dok Srbija zauzima 34. mjesto.

Gdje su ostale zemlje regiona?

Od zemalja regiona, Slovenija je najskuplja za život i nalazi se na 25. mjestu. Uz Sloveniju najskuplji život u zemljama regiona je u Hrvatskoj koja je na 29. mjestu. Slijede Crna Gora na 31, Mađarska 32, dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u ovu listu.

Poljska je na 30. mjestu, a od nje su skuplje Slovačka, Letonija, Litvanija, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španija, koje su tim redosledom rangirane sve do 20. mjesta.

Izvor: N1