NAŠE PRIČE SLAJDER

LJEŠKOVIĆ IZ USCG: Mladi su pod stresom i pritiskom, fali psihologa u školama

 
-U školama koje imaju manje od 500 đaka nema psihologa. I to je problem. Jako je bitno da se vrate psiholozi u škole, jer je to bitan faktor u odgajanju mladih-rekla je za MNE magazin predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Crne Gore Lana Lješković.
 
Lješković kaže da se bore da svaka škola ima psihologa bez obzira koliko djece je u njoj.
 
Ona ističe da su zapazili i da je među mladima povećan stres, anksioznost, te da su pod pritiskom.
 
-To je zabrinjavajuće i zahtjeva više pažnje i podrške. Mladi, nažalost, to ne dobijaju – rekla je ona.
 
Jedan od izazova sa kojima se suočavaju mladi, prema njenim riječima, je što nijesu uključeni u proces donošenja odluka. Nijesu, kaže Lješković, dovoljno informisani da iskoriste svoja prava, a kada iskoriste pravo često dobiju reakciju da se to njih ne tiče.
 
-Kaže im se da su previše mladi, da takve teme treba ostaviti starijima, pa samim tim nemaju udjela u radu institucija. – rekla je ona.
 
Mladi se u Crnoj Gori, prema njenim riječima, suočavaju sa raznim izazovima. Generalno su, kaže Lješković, vrlo talentovani, energični, posvećeni napretku svoje zemlje, ali i ličnom napretku. Lješković smatra da postoji veliki potencijal za razvoj, ali isto tako su tu i poteškoće koje se tiču obrazovanja, zapošljavanja, participacije, inkluzivnosti. Osnovali su ranije Karijerni karavan gdje su se bavili mladima koji su nezaposleni.
 
-Visoka nezaposlenost je ključni izazov kod mladih. Suočavaju se sa teškoćama u pronalaženju prvog posla. Nemaju iskustva, a to dovodi do odlaska često u inostranstvo i ,,odliva mozgova“ – navela je Lješković.
 
Unija srednjoškolaca je krovna organizacija svih učeničkih parlamenata u Crnoj Gori. Danas broji više od 50 đačkih parlamenata u školama, a Lješković kaže kada su počeli da rade bilo ih je svega sedam – osam.
 
-Mladi treba da stvaraju vidnu promjenu i željni su toga – rekla je ona.
 
Lješković  ističe da sarađuju sa brojnim evropskim organizacijama, te da tamo i šalju srednjoškolce kako bi kod njih razvijali kritičko razmišljanje. Najavila je da če u maju organizovati, tradiocinalno, Akcioni dan, kada će srednjoškolci moći da rade jedan dan na bilo kom mjestu u državi, a oni će kontaktirati i odabrati poslodavce.
 
-Imaće priliku da vide da li im se dopada profesija kojom bi htjeli da se bave i pomoći će da se razviju učenički parlamenti, jer će sva sredstva prikupljena ići na konkurs za nove projekte srednjoškolaca – rekla je ona.
 
N.Đ.
 

Leave a Reply