NAŠE PRIČE SLAJDER

NMCG: Posjetilac pokušao da legne na krevet u Muzeju kralja Nikole

Nerijetko se dešava u svjetskim muzejima da eksponati budu meta nesavjesnih posjetilaca, ali u Crnoj Gori to nije česta pojava. Posljednji slučaj kršenja pravila dogodio se prije dvije godine kada je inostrani posjetilac preskočio graničnike pokušavajući da legne na krevet u Muzeju kralja Nikole, nakon čega je udaljen iz objekta, kazali su iz Narodnog muzeja (NMCG) za MNE magazin.

Iako su muzeji koji funkcionišu u okviru Narodnog muzeja Crne Gore najposjećeniji u državi, koje obiđe više od 200 hiljada posjetilaca godišnje, kako su kazali, veoma rijetko se javljaju slučajevi kršenja pravila ponašanja unutar objekata u kojima se nalaze stalne postavke i privremene izložbe.

– Svaku grupu ili pojedince koji se nalaze u prostorima muzejskih postavki prati vodič ili lice iz Službe zaštite, a takođe, veći dio predmeta se nalazi u vitrinama ili su ograđeni graničnicima pa se ne mogu dodirivati. Izuzetak je stalna postavka Umjetničkog muzeja gdje izložena djela (slike i skulpture) nijesu posebno fizički zaštićena – istakli su.

Kako su objasnili, izloženi muzejski predmeti se ne smiju dodirivati, a do sada nije bilo slučajeva da je neko od posjetilaca oštetio eksponat. U slučaju nedoličnog ponašanja posjetioci budu upozoreni ili, kao krajnja mjera, budu udaljeni iz objekta.

– Najveći izazovi sa bezbjedonosnog aspekta predstavljaju veće organizovane grupe koje posjećuju muzeje tokom sezone, kao i đačke ekskurzije, ali do sada je sve funkcionisalo bez većih incidenata, zbog primjene internih procedura NMCG. Generalni utisak je da se domaći gosti sa više poštovanja ophode prema kulturnom nasljeđu koje se čuva u Narodnom muzeju – dodali su.

U slučaju potrebe konzervatorskog tretmana na predmetima ili u prostoru eksponati se uklanjaju iz muzeja. Takođe, svake godine (u oktobru) predmeti iz Njegoševe rodne kuće na Njegušima se prenose u Depo NMCG na Cetinje i isti vraćaju krajem aprila, kada se objekat ponovo otvara za posjetu.

– Shodno Zakonu o zaštiti lica i imovine, objekti u kojima se nalaze stvari od izuzetnog značaja za nauku, kulturu i umjetnost kategorisani su kao obavezno štićeni objekti, koji se čuvaju na osnovu Planova zaštite obavezno štićenih objekata na koje Ministarstvo unutrašnjih poslova daje saglasnost, u skladu sa odredbama pomenutog zakona – kazali su.

Iz Narodnog muzeja poručuju da putem tehničkog i fizičkog sistema zaštite, koji je regulisan Planovima zaštite, koji regulišu bezbjedonosne procedure, čuvaju se objekti u sastavu muzeja i predmeti koji se u njima nalaze.

– U pitanju je kompleksan sistem zaštite koji integriše sistem video nadzora, protivprovalni sistem, protivprepadni sistem, protivpožarni sistem zaštite. Shodno organizaciji rada Službe zaštite, postoji fizičko obezbjeđenje u objektima. Takođe, što se tiče “muzejskog bontona”, posjetioce informiše Odjeljenje za prezentaciju u okviru kojeg je vodička služba, a u svim muzejskim jedinicama postoje oznake da je zabranjeno fotografisanje, unošenje rančeva, hrane, kućnih ljubimaca i slično – zaključili su.

N. Petrović 

Foto-NMCG

Leave a Reply