BILI SMO SLAJDER

PODGORICA: ,,Naše veče” Ivana Bosiljčića, veče za dušu

Glumac Ivan Bosiljčić u svoju ,,malu oazu”, kako je nazvao ,,Naše veče”, pustio je sinoć u Muzičkom centru Crne Gore u Podgorici, sve ljude dobrog srca i glasa.
Ispunio je dušu publike najljepšim emocijama i još jednom dokazao riječi Dostojevskog da će ljepota spasiti svijet.
Nakon ,,Himne ljubavi” svetog apostola Pavla u kojoj je govorio o ljubavi, nastavio je koncert predivnim izvođenjem numere koja se smatra istinskom poezijom, ,,Ono sve što znaš o meni” Arsena Dedića.
– Dobro veče, dragi prijatelji. Mnogo mi je drago da smo večeras ovdje ponovo zajedno. Mi, kao i uvijek, imamo jedan važan zadatak – da se dobro sjetimo da u ovom vremenu dok smo ovdje, u Muzičkom centru Crne Gore, dobrote još ima i da ljepote još ima, jer veliki Dostojevski je rekao Ljepota će spasiti svijet – pozdravio je Bosiljčić publiku ovim riječima.
,,Очи чёрные (Oči čornije)” bila je numera koju je publika narednu čula, a nakon nje na red je došla i duša u pjesmama ,,Na dan našeg vjenčanja” Velimira Rajića i ,,Dušo moja” Kemala Montena u kojoj će se prvi put čuti divni glas podgoričke publike.
Dva puta tokom večeri pomenuo je i ime crnogorskog kantautora, Podgoričanina Sergeja Ćetkovića. Jednom kada je istakao kako je često u društvu sa Sergejem Ćetkovićem i kako je ,,najveći kompliment za jednog pjevača kada on pjeva na sceni, a cijela sala uglas s njim, a za glumca kada on govori na sceni, a u dvorani je potpuna tišina.”
– Vi večeras možete i jedno i drugo, vi večeras možete šta hoćete, jer je ovo ,,Naše veče” – poručio je Bosiljčić, a onda, s publikom, uglas otpjevao ,,Žute dunje”.
Publiku je u srce dotakao i izvođenjem Luisove pjesme ,,Ne kuni me, ne ruži me majko”.
,,Proljeće” Alekse Šantića donio je u Podgoricu, a onda i ,,Senku” Miroslava Mike Antića.
Kroz predivne predjele proveo je publiku autorskom kompozicijom na gitari Goran Kovačić, dok je na jug, do Portugala i fada, odveo drugi gitarista Zoran Stojanović.
,,Da su me ukrali cigani” Arsena Dedića bio je uvod u dio gdje su otpjevane najljepše romske pjesme. Tu se našla ,,Gipsy Song” Vlatka Stefanovskog, koju je otpjevao s publikom, ,,Un amor” grupe ,,Gipsy Kings”, ,,To je bila ljubav” i ostale.
Jesenjinove stihove govorio je zavrnutih rukava, jer, kako je kazao, oni se mogu govoriti samo tako kad ovaj pjesnik piše ,,Pismo ženi”.
Pokazao je Bosiljčić tokom koncerta na ruku kako se naježio od pjevanja publike Al Dinove numere ,,I sad me po tebi poznaju”, samo uz zvuke gitare koje je za njih odsvirao Kovačić.
Pjevala je publika uglas i Magnificovu ,,Pukni zoro”.
– Dragi moji, i ovo je front. Ovo je front za odbranu kulture i hvala vam što ste ovdje sa mnom – kazao je Bosiljčić.
Sjećanja su ga vodila do djeda i njegove omiljene pjesme, koju je posvetio svima koji su živjeli u to doba – ,,Idu dani” koju je za potrebe serije ,,Ranjeni orao” napisao Željko Joksimović.
– Hvala vam što zajedno stvaramo naše veče – rekao je Bosiljčić.
,,Molitvu Fransoa Vijona” pjesnika Bulata Okudžave i ovoga puta ostavio je za kraj, uz dug aplauz publike i ustajanje svih u sali da pozdrave izuzetne umjetnike.
Organizator koncerta bio je Vladimir Vučinić.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: Boris Šekularac

Leave a Reply