NAŠE PRIČE SLAJDER

VIOLINISTA RADULOVIĆ U NJEMAČKOJ: Izazov je prilagoditi se ovako raznolikoj sredini

 

 

Mladi violinista Milutin Radulović na drugoj je godini Akademije u Njemačkoj – Hochschule Für Musik Saar. Tu su, kako kaže, vrhunski profesori i ambiciozni studenti, te sa zadovoljstvom izdvaja njegovog profesora Gordana Nikolića, izvanrednog umjetnika, istaknutog violinistu sa zavidnim iskustvom.

– Čast mi je što sam upravo njegov student u ovako izazovnoj životnoj sredini – rekao je on za portal MNE magazin.

Studira u Saarbrücken-u, studentskom gradu koji ima, ističe on, odličnu lokaciju. Nalazi se  blizu granice sa Francuskom, a nijesu daleko ni Luksemburg i Švajcarska.

Odgovarajući na pitanje kako voli da provodi dane, kaže da se generalno trudi da vrijeme potroši radeći na sebi, jer je to najveći razlog zbog kog je tu gdje jeste.

– To, naravno, najviše podrazumijeva vježbanje instrumenta, ali i druge segmente koji su neophodni za razvoj, prvenstveno čovjeka, a onda i umjetnika. Volim da šetam pored rijeke. Tu nerijetko čitam knjige, slušam muziku ili treniram. I pokušavam što češće da obiđem sa društvom neka nova mjesta, nove gradove – naveo je on.

Saarbrücken je studentski grad, pa se tu okupljaju mladi ljudi sa svih strana svijeta. To mu je zanimljivo, jer konstantno ima priliku da nauči nešto novo o nekoj drugoj kulturi. Smatra da je izazov prilagoditi se u tako raznolikoj sredini, ali bi rekao da mu dobro ide.

Izazova na studijama ne fali. Kaže da je tamo standard, zaista, visok, čak viši nego što je očekivao.

– Za sad sve ide kako treba i trudim se da ispunjavam svoje ciljeve i da konstantno sebi zadajem nove. Posebno mi se dopada atmosfera na akademiji koja je uvijek vrlo prijatna. Svi djeluju prilično motivisano i otvoreni su za saradnju. Nijesam imao priliku da primijetim neku vrstu sujete ili neprijatne energije. Zbog toga smatram da je u ovakvoj atmosferi uvijek prijatnije raditi – rekao je on.

Kada je riječ o njegovim planovima u narednom periodu, želi da još više iskoristi beneficije studiranja u Njemačkoj i da nastavi da se ,,bori” za nove prilike, kako u Njemačkoj i inostranstvu, tako i u njegovoj domovini i regionu.

N.Đ.