ART PREPORUKA

ART: Preminuo glumac Luj Goset Mlađi

Foto: Tanjug, Amy Sussman/Invision/AP, File

Preminuo je Luj Goset mlađi, prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oskara za sporednog glumca i dobitnik je Emija za ulogu u TV mini seriji “Koreni” (Poots).

Imao je 87 godina. Gosetov nećak rekao je za Asošijeted pres da je glumac preminuo u četvrtak uveče u Santa Monici u Kaliforniji. Nije otkriven uzrok smrti.

Goset je o svojoj ranoj karijeri uvijek razmišljao kao o obrnutoj priči o Pepeljugi, sa uspjehom koji ga je pronašao od ranog djetinjstva i pokrenuo naprijed, ka nagradi Oskara za „Oficira i džentlmena“.

Svoju prvu glumačku ulogu stekao je u produkciji „Ne možeš da poneseš sa sobom“ u srednjoj školi u Bruklinu, dok je zbog povrede izbačen iz košarkaškog tima, prenosi Gardijan.

– Bio sam navučen – a i moja publika – napisao je u svojim memoarima iz 2010. „Glumac i džentlmen“.

Njegov učitelj engleskog ga je pozvao da ode na Menhetn da se okuša u „Take a Giant Step“. Dobio je ulogu i debitovao na Brodveju 1953. sa 16 godina.

– Premalo sam znao da bih bio nervozan. Retrospektivno, trebalo je da se nasmrt uplašim dok sam izlazio na tu binu, ali nisam – napisao je Goset.

Goset je pohađao Univerzitet u Njujorku sa stipendijom za košarku i dramu. Ubrzo je glumio i pjevao u TV emisijama koje su vodili Dejvid Saskind, Ed Saliven, Red Batons, Merv Grifin, Džek Par i Stiv Alen.

Goset se sprijateljio sa Džejmsom Dinom i učio glumu sa Merilin Monro, Martinom Landauom i Stivom Mekvinom u ogranku Actors Studio-a koji je predavao Frenk Silvera. Godine 1959. Goset je dobio priznanje kritike za svoju ulogu u brodvejskoj produkciji „A Raisin in the Sun“ zajedno sa Sidnijem Poatjeom, Rubi Di i Dajanom Sends. Postao je zvijezda na Brodveju, zamijenivši Bilija Danijelsa u „Zlatnom dječaku“ sa Semijem Dejvisom mlađim 1964. godine.

Goset je prvi put otišao u Holivud 1961. godine da bi snimio filmsku verziju filma „Sunce na suncu“. Godine 1968. vratio se u Holivud za glavnu ulogu u „Saputnici u noćnoj mori“, prvom NBC-jevom filmu snimljenom za TV u kojem su glumili Melvin Daglas, En Bakster i Patrik O’Nil.

Pojavio se u TV filmovima kao što su „Priča o Satchel Paige“, ​​„Backstairs at the White House“, „The Josephine Baker Story“, za koju je osvojio još jedan Zlatni globus, i „Roots Revisited“, kao i “Bonanza,” “The Rockford Files,” “The Mod Squad,” “McCloud” i sa Ričardom Prajorom on “The Partridge Family.”

Međutim, rekao je da osvajanje Oskara nije promijenilo činjenicu da su sve njegove uloge bile sporedne. Igrao je tvrdoglavog patrijarha u rimejku filma „The Color Purple“ iz 2023.

Goset se godinama borio sa zavisnošću od alkohola i kokaina nakon što je osvojio Oskara. Otišao je na rehabilitaciju, gdje mu je dijagnostikovan sindrom toksične buđi, koji je pripisao svojoj kući u Malibuu. Goset je 2010. objavio da ima rak prostate, za koji je rekao da je uhvaćen u ranoj fazi. 2020. je hospitalizovan sa COVID-19, prenosi NY Post.

Iza njega su ostali sinovi Sati, producent-reditelj iz drugog braka, i Šeron, kuvar koga je usvojio nakon što je video sedmogodišnjaka u TV segmentu o djeci u očajnim situacijama.

Izvor: Gardijan/ N1 Beograd