Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

UPCG DODIJELILA NAGRADE ,,NAJ MENADŽERKE”: Važno je prepoznati i promovisati uspješne žene Crne Gore

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u partnerstvu sa Skupštinom Glavnog grada Podgorica i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), organizovala je danas u Podgorici konferenciju Žene u menadžmentu – snaga promjena i ekonomskog napretka”.
Tom prilikom Unija poslodavaca Crne Gore dodijelila je osam nagrada za najbolje menadžerke koje su ostvarile uspješne rezultate u 2023. godini.
Među nagrađenima je i glavna i odgovorna urednica portala MNE magazin i izvršna direktorica kompanije VD PRESS Vedrana Tadić -Tarailo. Ona je dobitnica nagrade u kategoriji ,,mediji”.U ovoj kategoriji, takođe je nagrađena programska direktorica Adria TV Rajka Raičević.

U kategoriji ,,privreda” nagrađene su – izvršna direktorica Pivare ,,Trebjesa” Sanja Ćalasan i direktorica pravnih poslova i ljudskih resursa Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ AD Budva Milena Raičković.Kada je riječ o javnom sektoru, nagrađene su izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore Bojana Femić -Radosavović i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Marijeta Barjaktarović Lanzardi.

U civilnom sektoru nagrađene su direktorica nevladinog udruženja ,,IKRE” Rožaje Velida Hodžić i generalna sekretarka i projektna menadžerka Udruženja zaštite na radu Crne Gore Đina Janković.

Najbolje menadžerke su poručile da priznanja potvrđuju da mogu da rukovode uspješno poslovima, da se trude da ostvaruju najbolje rezultate, da ne posežu za izgovorima i da žele da budu primjer svima i podstrekač onim ženama koje, možda, iz nekog razloga nemaju hrabrosti da pokrenu biznis.Moderatorka konferencije Zvezdana Oluić podsjetila je da su do sada nagradili 50 najboljih menadžerki iz Crne Gore. Kazala je i da udruženom energijom i podrškom žene mogu da nastave da nižu uspjehe.Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica rekao je da ako želimo demokratsko društvo moramo da formiramo ambijent u kom će žene moći da iskažu svoja znanja i stručnost. Istakao je da su organizacije koje imaju više žena uspješnije.
– Cijenimo da je posebno važno prepoznati i javno promovisati uspješne žene kojih u našoj zemlji ima mnogo i već su osvojile visoke menadžerske i liderske pozicije. One mogu inspirisati generacije djevojčica i djevojaka, biti im uzor pri izboru zanimanja, te primjer koji će slijediti – kazao je Mikavica. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice Jelena Borovinić Bojović kazala je da ohrabruje svaku ženu da uđe u političku i biznis arenu, te da se upornim i zajedničkim radom mogu srušiti sve barijere.
– Željela bih da ohrabrim svaku ženu i da prihvati izazove koji sa tim dolaze, zato što na kraju sa njima dolazi i ogromna satisfakcija zbog činjenice da smo u mogućnosti da podstaknemo pozitivne promjene i da pomognemo ljudima, pa makar to bio nekad i jedan – kazala je predsjednica gradske Skupštine. 

Da se žene i danas suočavaju sa raznim stereotipima, poručila je nacionalna koordinatorka Međunarodne organizacije rada Nina Krgović.
– Pokazujemo da žene mogu, da su snaga i budućnost ove zemlje – rekla je ona.A guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović istakla je da je nesporno da se u Crnoj Gori stvari polako mijenjaju, ali da je činjenica da nema dovoljno žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Govorila je o tome da će se stanje promijeniti u državnim organima, gdje će se povećati učešće žena u ključnim tijelima odlučivanja.
– Kada se nađemo na pozicijama odlučivanja, vodimo računa da smo efikasne i da su oni ko nas efikasni i da postižu ciljeve. Isplati se vjerovati u sebe, biti hrabra, snažna i biti dovoljno odvažna da pokažeš šta znaš i možeš – kazala je ona.Organizovan je i panel „Žene u menadžmentu u Crnoj Gori: Stanje i perspektive“.  u sklopu kog su diskutovale ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, samostalna savjetnica Ministarstva ekonomskog razvoja Ana Šebek, nacionalna projektna koordinatorka ILO-a Ines Pajović i predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore Ljubica Kostić -Bukarica. Komentarisale su kako se povećao broj preduzeća koja su u vlasništvu žena, čak tri puta. S druge strane, iznijele su i podatak da žene posjeduju 36 odsto nekretnina, te da su najmanje zastupljene među vlasnicama nekretnina u sjevernom regionu.

Zaključile su da kroz razne mjere i inicijative nastoje da unaprijede položaj žena i da će nastaviti tako da čine.

N.Ð.

Foto: B.Šekularac