SLAJDER SPORT

MIŠLJENJE TRENERA O ULASKU DUBAIJA U ABA LIGU PODIJELJENO: Žakelja i Obradovića to ne zanima, Jakara i Pavićević podržavaju odluku

Dubai ulazi u ABA ligu, vijest je koja je odjeknula u sportskoj javnosti protekle sedmice.
To je odlučeno većinom glasova na Skupštini ABA lige u Zagrebu. Ovo znači da će u narednoj sezoni u takmičenju biti 16 ekipa, od čega maksimalno šest iz jedne države. Na kraju ove sezone posljednjeplasirani tim iz ABA lige igraće baraž mečeve protiv drugoplasirane ekipe iz ABA 2 lige.
Predstavnici najbolje plasirane crnogorske ekipe u ABA ligi -Budućnosti nisu prisustvovali glasanju, a nakon vijesti da će Dubai ući u ABA ligu oglasili su se saopštenjem u kojem ističu da je ova odluka ,,pogrešna, pravno neodrživa i nesprovodiva.”
– Ako su ovi navodi medija tačni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom. Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registrovanog u Zagrebu, između ostalog neophodna za: proširenje ABA 1 lige, pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori) i odobravanje učešća klubova koji to nisu obezbijedili osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone. KK Budućnost nema ništa protiv da se KK Dubai već od sljedeće takmičarske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK Dubai dovede u veoma nezavidnu situaciju,  a to je da bez ponavljanja Skupštine i saglasnosti svih članova Društva jednostavno KK Dubai neće moći da igra ABA Ligu – navedeno je tada u saopštenju KK Budućnosti.
Ukoliko navedeno izostane, kazali su u KK Budućnost, i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, ,,jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1  Ligu, i da će takmičenje od sljedeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopšte bude).”

Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Trener Budućnosti Andrej Žakelj za MNE magazin nije imao komentar na temu ulaska Dubaija u ABA ligu.
– Neće komentarisati ništa o Dubaiju u bliskoj budućnosti – rečeno je MNE magazinu iz PR službe KK Budućnosti.
Trener SC Derbyja Dejan Jakara iznio je svoje viđenje ulaska Dubaija u ABA ligu.

Foto: KK SC Derby/Filip Filipović

– To je teško sad komentarisati, jer ne znam da li je to već potvrđeno. Ali, sve što diže rejting lige za mene je dobro – rekao je Jakara za MNE magazin.
Trener Mornara Mihailo Pavićević za MNE magazin kazao je da ,,svaka promjena u ligi donosi nešto novo, drugačije, pa je tako i sa ulaskom Dubaija.”

Foto: KK Mornar/Media Pro

– Za njih je to vrlo važan momenat, jer im donosi i igranje Evrolige. Nisam stekao utisak da je iko protiv njihovog ulaska u ligu, te primjećujem samo pozitivne reakcije. Ovo što govorim je lično mišljenje, ne govorim u ime kluba, jer sam samo trener Mornara – rekao je Pavićević za MNE magazin.
KK Partizan bio je protiv. U saopštenju, poslatom nakon objave da Dubai ulazi u ABA ligu, istakli su kako ovu proceduru smatraju apsurdnom.
– Želja KK Partizana jeste bila da se prvo odlučuje o izmjeni Društvenog ugovora, prijemu novih članova koji su na to ostvarili pravo po Statutu ABA lige, preoblikovanju Javnog trgovinskog društva u d.o.o. , a tek potom o proširenju lige i prijemu Dubaija. Ipak, kako na prve dvije teme u ovom trenutku nije postignut dogovor, uz uvjeravanja da će se dvije navedene tačke okončati do 30. juna, klubovi su pristupili glasanju o prijemu Dubaija i proširenju Prve ABA lige. KK Partizan ovu proceduru smatra apsurdnom, jer je Dubai praktično prvo primljen u Ligu, da bi mu tek naknadno bilo traženo mjesto u istoj. Ono što KK Partizan želi da naglasi, jeste da Klub principijelno nije bio protiv ulaska Dubaija u ABA ligu, već protiv načina na koji je ta odluka donijeta. Takođe, Klub je veoma zabrinut zbog proširenja kalendara takmičenja na još četiri utakmice koje predstavljaju dodatno opterećenje za igrače – navedeno je u saopštenju KK Partizana.
Trener Partizana Željko Obradović za MNE magazin iznio je svoj stav.

Foto: ABA League/Dragana Stjepanović

– Nemam pojma niti znam išta. Niti me, vjerujte mi, zanima. To su stvari koje se odlučuju na sastancima ABA lige. Ja se bavim mojim timom, imam previše posla da se bavim još nekim stvarima. Niti znam o tome šta, pravo da Vam kažem, u ovom trenutku – kazao je Obradović za MNE magazin.
Ostaje da se vidi kako će se dalje odvijati situacija i kako će ovo takmičenje sa klubovima iz bivše Jugoslavije izgledati kada Dubai postane njegov dio.
B. Radonjić