DRUŠTVO PREPORUKA

BORBA PROTIV ŠTETOČINA: Prva feromonska klopka napravljena u Crnoj Gori

Foto @Vera Biberdžić

Nacionalni parkovi Crne Gore predstavili su najnoviju inovaciju u borbi protiv štetočina koje uništavaju crnogorske šume. Prva feromonska klopka upravo je napravljena u Crnoj Gori na inicijativu JPNPCG, a uz podršku ,,3D Sobe”.

Foto @Vera Biberdžić

– Ova klopka predstavlja revolucionaran korak ka održivijem pristupu kada je u pitanju zaštita našeg šumskog blaga. Ono što čini ovu klopku posebnom je njena izrada od recikliranog materijala sakupljenog na teritoriji Crne Gore i predstavlja samo prvi korak u našoj misiji da unaprijedimo način na koji se bavimo zaštitom najljepših i najvrijednijih područja Crne Gore. Ovaj inovativni pristup nije samo ekološki prihvatljiv, već i efikasan u suzbijanju štetočina, a takođe promoviše cirkularnu ekonomiju i održivost kao ključne principe našeg djelovanja – rekao je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović.

Foto @Vera Biberdžić

Inovacije poput ove su ključne za održavanje ravnoteže između čovjeka i prirode i one nas podstiču da razmišljamo kreativno o načinima na koje možemo koristiti postojeće resurse na održiv način, umjesto da ih nekontrolisano eksploatišemo, ističe Martinović.

Foto @Vera Biberdžić

– Naša vizija je da u budućnosti klopke budu štampane od otpada iz nacionalnih parkova. Na ovaj način iz životne sredine uklanjamo resurs koji šteti prirodi i transformišemo ga u proizvod koji štiti prirodu – dodao je Martinović.

Foto @Vera Biberdžić

Uz podršku partnera i društveno odgovornih preduzeća poput 3D Sobe, vjeruju da mogu ostvariti viziju održive budućnosti. Pozivaju sve zainteresovane da se pridruže nastojanju NPCG da zaštite prirodnu baštinu i ostave svijet boljim mjestom za buduće generacije.

Leave a Reply