F&B PREPORUKA

RECEPTI: Palačinke sa vanila kremom

Foto: Mystic Cakes

Sastojci (za 10-12 palačinki)

Za tijesto:
2 veća jaja
prstohvat soli
2 vanilin šećera
rendana korica limuna
200 ml mlijeka
200 ml kisjele vode (ili obične)
200 g oštrog brašna
Za vanila krem:
4 jaja
80 g šećera
2 burbon vanilin šećera
80 g oštrog brašna
600 ml mlijeka
40 g putera
Za dekoraciju:
kriške banane
listići badema
čokoladni preliv
Priprema
Tijesto za palačinke
Razbiti cijela jaja u plastičnu posudu, dodati so i vanilin šećer, pa mikserom pjenasto izmutiti, barem pet minuta, dok se smjesa ne zapjeni i malo naraste.

Dodati rendanu koricu limuna, mlijeko, kisjelu vodu i brašno, pa sjediniti mikserom na najmanjoj brzini u jednoličnu glatku smjesu.

Ostaviti da odstoji oko pola sata, dok pripremate krem.

Vanila krem

Foto: Mystic Cakes

Odvojiti bjelanca od žumanaca. U posudu sa žumancima dodati malo mlijeka (nekih 200 ml) i brašno, pa žicom dobro izmiješati tako da ne bude grudvica.

Ostatak mlijeka sipati u šerpu, ubaciti polovinu šećera (40 g), vanilin šećer i puter, pa staviti na vatru i zagrijevati skoro do vrenja.

U vrelo mlijeko sipati smjesu sa žumancima ulivajući u tankom mlazu i sve vrijeme mješajući žicom i kuvati na srednjoj vatri dok se ne zgusne, kao kad kuvate puding. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane.

U posudu sa bjelancima dodati prstohvat soli i preostalu količinu šećera (40 g) i mikserom umutiti u čvrst snijeg dok se sav šećer ne otopi.

Odmah u toplu kremu od žumanaca umiješati snijeg od bjelanaca u dva navrata. Dakle, dodati prvo polovinu, pa žicom sjediniti, a onda dodati i ostatak snijega i sve lijepo izmešati, ali paziti da ne izlomite baš sav snijeg. Krema treba da je vazdušasta i lagana. Ostaviti je sa strane do upotrebe.

Pečenje palačinki
Smjesu za palačinke koja je odstajala dobro promiješati kutlačom. Napomena: Ako vam se slučajno učini da se smjesa zgusnula više nego što bi trebalo, dodati još vrlo malo kisjele vode. Da li će biti potrebno dodavati još vode, zavisiće od veličine jaja koja ste koristili. Zato je bolje da birate veća.

Uzmite tiganj za palačinke. Pripremiti i špatulu za prevrtanje. Na tiganj kapnuti par kapi ulja i razmazatu uz pomoć silikonske četkice. Savjet: Pošto je prije svake palačinke potrebno kapnuti par kapi ulja na tiganj, ja odmah sipam malkice ulja u jedan mali lončić i držim ga na uključenoj ringli (od 0 do 3 na jačini 0,5), kako bi ulje bilo mlako a ne potpuno hladno kad ga kapnete u tiganj, što će skratiti vrijeme čekanja da se zagrije prije pečenja svake palačinke, objašnjava kuvarica sa Mystic Cakesa.

Nauljen tiganj zagrijati na srednjoj vatri. Ja pečem palačinke na dvojci. Kada se tiganj zagrijao, brzim pokretom ruke razlijte malo više od polovine kutlače smjese po tiganju i staviti na vatru, savjetuje kuvarica sa Mystic Cakesa.

Peći oko minut na jednoj strani, odnosno dok ne vidite da se krajevi palačinke počinju odvajati od tiganja. Potom uz pomoć špatule odvojiti palačinku i brzim pokretom preokrenuti na drugu stranu i peći još malo, ali ovog puta kraće. Biće dovoljno oko 10-20 sekundi, jer palačinke ne smiju da se prepeku, s obzirom da će tada biti suve i žilave.

– Vrijeme pečenja, naravno, zavisi od jačine vatre, kao i od vašeg tiganja pa je najbolje da se prilagodite prema tome, ali ja pečem ovako. Kao što rekoh, ne smiju se prepeći, ali isto tako ne smiju ostati ni presne – savjet je kuvarice sa Mystic Cakesa.

Poslije svake ispečene palačinke staviti par kapi ulja na tiganj i peći dok ne potrošite svu smjesu za palačinke. Truditi se da budu lijepe, tanke i jednake.

Palačinke premazati vanila kremom i dekorisati po želji. Kuvarica Mystic Cakes dekorisala ih je kupovnim čokoladnim prelivom, posula pečenim listićima badema i poslužila uz kriške banane.

Izvor i foto: mysticcakes.com