Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

BRAČNO SAVJETOVALIŠTE U PODGORICI: Neki se razvedu, drugi riješe probleme

Ilustracija

U podgoričkom Bračnom savjetovalištu parovi često traže pomoć zbog problema u komunikaciji, neusaglašenih očekivanja, nezadovoljstva u vezi, preljuba, finansijskih problema, ili stresnih situacija kao što su bolest ili gubitak posla. Neki slučajevi završe razvodom, dok drugi uspješno prevaziđu probleme i ojačaju svoj odnos.

To su nam ispričale dr Branka Purlija, spec. psihijatrije, mr Bojana Stanišić, porodični i bračni psihoterapeut i Milena Lazović, dipl.soc.radnica koje rade u Bračnom savjetovalištu, u sklopu Doma zdravlja.

Objašnjavaju da je riječ o specijalizovanoj uslugi koju pružaju stručnjaci iz oblasti psihologije, socijalnog rada, i/ili psihijatrije. Kažu da su stručnjaci licencirani psihoterapeuti i savjetnici sa specifičnim iskustvom u radu sa parovima i bračnim problemima.

Parovi bili u kriznom stanju

– Komunikacija se odvija kroz otvoreni dijalog između terapeuta i para, uz fokus na razumijevanje problema, identifikaciju štetnih obrazaca ponašanja i rad na njihovom prevazilaženju. Parovi koji su tražili pomoć često su bili u kriznom stanju, ali nije nužno da su bili pred razvodom. Rezultati terapije variraju i zavise od mnogo faktora, uključujući motivaciju para, ozbiljnost problema, spremnost na promjenu i angažovanost u terapiji – rekle su one.

Preporučuju građanima/građankama koji se suočavaju sa bračnim problemima, a još nisu potražili pomoć, da se oslobode stigme i tabua o traženju terapije.Važno je, kako kažu, shvatiti da traženje pomoći ne znači slabost, već hrabrost i brigu o ličnom odnosu i mentalnom zdravlju.

– Bračno savjetovalište može pružiti podršku, razumijevanje i alate za prevazilaženje problema – istakle su naše sagovornice.

Slobodniji da potraže pomoć

Ističu da se ova vrsta usluge može dobiti putem zakazivanja termina direktno u Domu zdravlja. Uobičajeno je da se seanse održavaju jednom sedmično ili prema potrebi, u zavisnosti od ozbiljnosti problema i potreba para. Njihova statistika pokazuje da zainteresovanost za ovu vrstu usluge varira, ali da se generalno može reći da postoji određena stigmatizacija i tabu oko traženja pomoći za bračne probleme.

– Međutim, s obzirom na sve veće prihvatanje mentalnog zdravlja u društvu, sve više parova se odlučuje da potraži pomoć – istakle su one.

Dodaju i da broj pruženih usluga može varirati, ali se obično bilježi određeni broj sensi mjesečno. Vrste usluga koje se pružaju uključuju individualno savjetovanje, partnersko savjetovanje i terapiju, grupne radionice i edukativne programe o bračnim odnosima i komunikaciji.

Izazovi u narednom periodu mogu uključivati suočavanje sa sve većim potrebama za uslugama bračnog savjetovanja, prilagođavanje na različite profile klijenata i njihove specifične potrebe, održavanje kvaliteta usluga u okviru ograničenih resursa, kao i stalno usavršavanje terapeuta kako bi se adekvatno odgovorilo na raznolike izazove u radu sa parovima.N.Đ.