ART PREPORUKA

ZUNS: Književno veče sa Nikolom Madžirovim u četvrtak

Predstavljanju knjige poezije i eseja „Proganja nas ono što smo rekli“ makedonskog pjesnka i esejiste Nikole Madžirova biće održano u četvrtak, 23. novembra u 19 sati u Galeriji „Risto Stijović” u Podgorici, saopšteno je iz PR službe organizatora promocije, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica.
Početkom juna 2023. godine Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica objavio je, u biblioteci Mostovi, dvojezično izdanje izabranih pjesama i eseja „Proganja nas ono što smo rekli“ Nikole Madžirova. Knjigu je uredila Maja Malbaški, a sa makedonskog jezika preveo prof. dr Nenad Vujadinović. 
Nikola Madžirov, pjesnik, esejista, prevodilac, rođen je 1973. godine u Strumici. Za knjigu poezije Premješten kamen dobio je međunarodnu pjesničku nagradu „Hubert Burda“, kao i najznačajniju makedonsku pjesničku nagradu „Braća Miladinovi“ (Struške večeri poezije, 2007). Među ostalim nagradama su i: „Studentski zbor“ (makedonska nacionalna nagrada za debitantsku knjigu, 1999), „Aco Karamanov“ (1999), „Xu Zhimo Silver Leaf” (nagrada za evropsku poeziju koju dodjeljuje kembridžki King’s College, 2016), te Glavna nagrada Međunarodnog festivala poezije „Orfej“ u Plovdivu (2019).
Njegova poezija prevedena je na četrdesetak jezika. Dobio je nekoliko međunarodnih književnih stipendija, među kojima su i: „International Writing Program (IWP)“ na Univerzitetu u Ajovi, „DAAD“ u Berlinu, „Marguerite Yourcenar“ u Francuskoj, „Civitella Ranieri“ u Italiji itd; kao i književnih stipendija koje dodjeljuje evropska mreža za književnost „Traduki“.
Mn.M.

kud duga

Leave a Reply