MODA SLAJDER

SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: Od bajke do nagrade za životno djelo Seki Martinović

Završna noć Somersby Fashion Week Montenegra sa sobom je nosila mnoga iznenađenja.
Otvorila je Ivana Miranović koja je, u sklopu svog brenda ,,Itsa Couture”, prikazala kolekciju vjenčanica.– Prva kolekcija vjenčanica koju predstavljam na ovogodišnjoj nedjelji mode pod nazivom ,,The One” je inspirisana ženom. Preovladavaju bijela i bež boja sa cvjetnim dezenima, cvjetnim konstrukcijama i tehnikama izrade koje ističu žensku figuru – rekla je Miranović u ranijem intervjuu za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

,,The One” se sastojala od dugih i kratkih haljina, slojevitih i jednostavnih, bez bretela i asimetričnih, sa cvjetnim detaljima i  ružom.
Natalija Urbanova, u okviru svog brenda ,,Nurban”, prikazala je kolekciju ,,Queens”. Manekenke su na glavi nosile tijaru, a modnom pistom su hodale u glamuroznim haljinama. Zvjezdice by Valentina Mitrović zasijale su u novoj kolekciji. Djevojčice su nosile žuto-bijele haljinice sa tijarama u obliku zvjezdice, zatim komplete, kapute u zelenoj, ružičastoj, crnoj nijansi i sa animal printom, dok su dječaci bili u teget odijelima.Maja Jokić predstavila je kolekciju koju je nazvala ,,Maja”. Činile su je kratke i duge haljine – bijela sa prorezom i perjem, pastel sa tilom, crna, pastel, pozlaćena, crvena i bijela.Dolce Hera i Vladana Vučinić predstavile su premijerno, prije samog puštanja spota na platforme u ponoć, pjesmu ,,Sweet & Bizarre”.

Brend ,,Montana” prikazao je novu kolekciju muških odijela, kaputa, jakni, pantalona i dukseva, a među onima koji su je predstavili bio je glumac Moamer Kasumović i pjevač Bojan Jovović.Marco Strano prikazao je kolekciju koju je nazvao ,,C'era una volta” (Jednom davno). Bila je to istinska bajka i proslava mode.
Manekenke su prolazile kroz crvenu zavjesu, putem kroz zelenu dolinu koje su se nalazile na bimu.Sve je, od pjesama ,,La Bambola” i ,,Senza Fine” do načina šivenja i kroja, podsjećalo na stare italijanske majstore i ono kako se nekada radilo. Manekenke su u njegovim modelima izgledale kako muze, vile i princeze. Haljine i vjenčanice su rađene trodimenzionalnim vezom sa šljokicama i mrežom u potpunosti napravljenom od svarovski kristala. Vez je ručno izrađen tehnikama tipičnim za oblast Sicilije, gdje ovaj dizajner živi i stvara.

This slideshow requires JavaScript.

– Kolekcija je proslava ,,Made in Sicily” (napravljeno u Siciliji). Žene su kao princeze u prelijepom svijetu i predivnom vremenu. To je bajka o modi. Počinjemo od materijala kako bismo stvorili san. Svaka žena ima svoj san i svaka haljina je san za svaku ženu – rekao je Marco Strano za MNE magazin nakon revije.
Pitali smo i za utiske iz Crne Gore i sa samog Somersby Fashion Week Montenegra.
– Dopala nam se Crna Gora. Dobili smo poziv od Srđe (prim.a. Srđan Lubarda, organizator) i ponosni smo na ovo predstavljanje, jer ovim putem možemo širom svijeta prikazati naš način na koji kreiramo modu. Bilo je zadovoljstvo početi naše iskustvo ovdje, u Crnoj Gori i nadamo se da je ovo tek početak duge saradnje u vašoj zemlji – kazali su Strano i njegov tim.Milena Vujačić zatvorila je dio sa revijama kolekcijom ,,Milena”. Prikazala je odijela sa mini suknjom i pantalonama. Kolekciju su činile još kratke i duge haljine, zelena, crvena, pozlaćena, bluze, pantalone i kombinezon. Od materijala je koristila svilu, organdin, bukle i vještačku kožu.

This slideshow requires JavaScript.

Veče je zatvoreno uručivanjem nagrade za životno djelo Slobodanki Seki Martinović.
– Nagrada se dodjeljuje za veliki i značajan doprinos razvoju mode u Crnoj Gori i Modna komora Crne Gore ovu plaketu za životno djelo sasvim zasluženo dodjeljuje jednoj od pionirki modne scene na ovim prostorima Seki Martinović – rekao je Srđan Lubarda.
Martinović je istakla da je iznenađena nagradom.– Hvala crnogorskoj Modnoj komori, hvala svima koji su smatrali da sam za ovih 45 godina rada uradila nešto dobro i pokrenula neke stvari. Za mojih 70 godina života, 45 godina rada, tri karijere – novinarske, PR i modne – koje su se sve preplitale i koje sam sve radila sa ljubavlju, mislim da imam puni integritet i kapacitet da pošaljem poruku crnogorskoj modnoj sceni, odnosno svim afirmisanim dizajnerima i onima koji će jednom da zakorače u ove prelijepe, atraktivne, ali i nesigurne, turbulentne vode. Ja vam želim da se udružite, želim da se povežete sa institucijama, želim da se izborite za svoj status, u smislu da moda nije samo ljepota, okupiti se i ovako malo zabaviti nego jedan ozbiljni privredni subjekt na koji treba i vi da računate, a i država da računa na vas – kazala je Martinović.
Kampanja ovogodišnjeg Somersby Fashion Week Montenegra bila je ,,Modom protiv karcinoma dojke”.
Obje večeri za frizure je bila zadužena Kuća mode i ljepote Zoran, a za šminku Farmasi.
B.R.
Foto: B. Šekularac