ART SLAJDER

HARI VAREŠANOVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Crna Gora je bila inspiracija za mnoge moje pjesme

Grupa ,,Hari Mata Hari” održala je sinoć koncert u prelijepom ambijentu hotela Hyatt Regency Kotor Bay Resort.
Povod je bilo prvo izdanje Salona vina Exclusive u Boki Kotorskoj.
Neposredno pred koncert razgovarali smo sa vođom benda Harijem Varešanovićem.
Kakve su impresije hotelom Hyatt Regency Kotor Bay Resort?
– Ja sam oduševljen. Na relativno malom prostoru je dijamant napravljen.
U toku je Salon vina. Da li ste imali priliku da probate neko od ovih vina? Da li volite crnogorska vina? 
– Izraziti ljubitelj sam crnogorskih vina i biće mi drago da večeras malo i zaguštam poslije koncerta.


Večeras se, na ovom događaju, Crna Gora promoviše kao turistička destinacija. Po čemu je, za Vas kao umjetnika, Crna Gora inspirativna?
– Ja sam ovdje počeo da pjevam od ‘85. godine. Nema mjesta gdje nisam pjevao, dočekivao Novu godinu. Crna Gora je čista inspiracija bila za početak moga rada, za mnoge pjesme i mogu Vam pričat’ pola sata koliko sam škole izučio baš u Crnoj Gori.
Da li su u pripremi nove pjesme?
– Za sada, dosta sviramo i moraćemo malo odmorit’ oko Nove godine, da bi se orijentisali na nove pjesme i za to treba vremena.


Emocija je ono što se povezuje sa Vašom muzikom i Vašim pjevanjem. I sami ste odrastali uz dosta emocija sa djedom koji je svirao violinu i pjevao sevdalinke. Koliko Vam je ta emocija značila u životu i koliko Vam znači kada vidite da Vam je na koncertima publika uzvraća?
– To je super. Zbog toga se i radi. Radi se zbog toga da, na neki način, kada sve ono što ti naučiš, što znaš da radiš, naprosto neko voli i naprosto kad ti pjevaš pokaže da mu se to sviđa, da atmosfera bude zajednička, da samo tvoje pjevanje dira ljude. E, onda dira i tebe, onda je to povratno i to je super.


Što Vaše pjesme čini vanvremenskim?
– E, to ne znam reć’. Vjerovatno što ljudi su odrasli uz te pjesme, što znaju te pjesme, što su se zaljubljivali. Ima dosta mojih kolega, ne mogu ja reć’ samo da uz moje pjesme pjevaju. Scena osamdesetih godina je izrodila velike zvijezde. Samim tim, taj period je nezapamćen u muzici bivše zemlje. Tako da, drago mi je što sam dio baš tih brendova koji su i dan-danas popularni i da se slušaju.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac

kud duga