MODA SLAJDER

OTVOREN IFF PORTO MONTENEGRO 2023: Romantika Ramija Al Alija i razigranost Agate Ruiz de la Prade

Jubilarno, peto izdanje IFF Porto Montenegro/Tivat 2023. otvoreno je sinoć revijama Ramija Al Alija i Agate Ruiz de la Prade.
– Ponekad svi moramo imati snove. Vrlo ih je teško živjeti u ovom periodu. Međutim, tim snova ,,Fabrika” i Porto Montenegro zasigurno mogu uraditi sve – rekla je vlasnica modne agencije ,,Fabrika” Vesna Mandić, koja je i organizator IFF-a, u saradnji sa Porto Montenegrom.
Generalni direktor Porto Montenegra Dejvid Margason istakao je zahvalnost Mandić za ,,fantastično” odrađen posao oko organizacije događaja.
– Scena ,,Synchro”, na kojoj stojimo, uskoro će biti preobraćena u fantastičan prostor za zabave, ali nastavljajući i da bude ,,dom” IFF-u i mnogim drugim manifestacijama. Radujemo se što će IFF biti naš dugogodišnji partner – rekao je Margason.
Mandić je potom dodala da je želja Ramija Al Alija bila da na crvenom tepihu njegove kreacije nose Crnogorke. Odabrane su dizajnerka i influenserka Tijana Osmanagić i glumica Sanja Popović.

This slideshow requires JavaScript.

Rami Al Ali prvi put se predstavio publici u Crnoj Gori, a u Porto Montenegro odučio je da donese kolekciju koja je prije samo deset dana predstavljena na Nedjelji visoke mode u Parizu, kao i nekoliko odjevnih predmeta iz pređašnjih kolekcija. Organizatori su obećali bajku i to je publika upravo dobila. Nježne romantične haljine pastelnih nijansi sa plaštom koji je lepršao sa svakim pokretom manekenke suprostavljene su crnim blještavim odjevnim kombinacijama – pripijenoj haljini, kombinezonu sa karnerima, pantalonama sa plaštom boje lavande, te pozlati i metaliku.
Za najnoviju kolekciju Al Aliju je inspiracija bio inovativni način rada slikara Anrija Matisa. Tako je Al Ali stvarao svoje kreacije sa mnoštvom volumena i slojeva. Time je želio prikazati ženstvenost savremene dame.
Iz bajke se publika preselila u razdragani svijet Agate Ruiz de la Prade. Ona se odlučila za prikazivanje kolekcije ,,Love”, u skladu sa motom IFF-a ,,Ljepota i ljubav će spasiti svijet”.

This slideshow requires JavaScript.

Sve je u ovoj kolekciji prštalo od boja. Bio je to pravi španski temperament, optimističan i strastven. Kako ljubav dolazi iz srca, srca su bila na najvećem broju modela, ali i poslužila kao simpatičan detalj u obliku rajfa u kosi. Drečave boje, radosne, šarenilo, narandžasta, indigo, ciklama, žuta, zelena… preplavile su modnu pistu. Kratka haljina sa nekoliko slojeva podsjećala je na ljepljive papiriće kakve svi mi stavljamo po lap topovima i prostorijama, stolovima kao podsjetnike na obaveze koje nas čekaju. Ova haljina bila je podsjetnik za ljubav i radost u životu, a žuta na sunce.
Večeras će svoje kreacije predstaviti Toni Vord i time zatvoriti jubilarno izdanje ovog IFF-a.
B.R.
Foto: B. Šekularac