DRUŠTVO PREPORUKA

ZHMPCG: Dvije jedinice dobile prvu laboratorijsku i ultrazvučnu dijagnostiku

Jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici i Ulcinju dobile su prvu laboratorijsku i ultrazvučnu dijagnostiku. Svečano otvaranje laboratorije i ultrazvučne dijagnostike održano je u jedinici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, dok su u isto vrijeme laboratorija i ultrazvučna dijagnostika otvorene u Ulcinju, saopšteno je iz PR službe ZHMP.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je na svečanom otvaranju da uvođenjem laboratijske i ultrazvučne dijagnostike zdravstvena njega i zaštita pacijenata postaju dostupnije, brže i kvalitetnije.

– Upravo su kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita naših pacijenata cilj i imperativ rada kako donosilaca odluka, tako i menadžmenta i zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Takođe, bolji i komforniji uslovi za rad medicinskog osoblja neodvojivi su dio unapređenja zdravstvene zaštite, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć lider je u osavremenjavanju uslova za rad. Vizija I posvećen rad učinile su da jedinice Zavoda za HMP dobiju izgled svjetskih zdravstvenih centara – istakao je ministar.

Ministar je dodao da je u renoviranje i osavremenjavanje šest jedinica hitne pomoći do sada uloženo više od million i 200 hiljada eura.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković poručio je da menadžment zavoda ne posustaje na putu osavremenjavnja hitne pomoći i da su rezultati već vidljivi.

– Hitna je počela da radi. Po prvi put u u istoriji crnogorske hitne imamo laboratorijsku I ultrazvučnu dijagnostiku, sa nemjerom da svaka jedinica u budućnosti, ukoliko ostanemo u ovom timu ili u nekom drugom, odlučni smo da promijenimo ono što je godinama bilo zapušteno, devastirano. Na tom putu ne posustajemo ni danas, ni sjutra, ni narednih dana jer građani Crne Gore moraju da dobiju pravovremenu zaštitu, a posebno zaštitu hitne medicinske pomoći – naveo je dr Niković.

Tokom svečanosti prisutnima se video linkom obratio i predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari. Otvaranju laboratorije u Ulcinju prisustvovali su i generalni direktori Ministarstva zdravlja dr Ivana Živković i Stevan Đurišić.

Dva ultrazvučna aparata obezbijeđena su iz sredstava Zavoda za HMP, a ugovorena vrijednost za nabavku iznosi 19 hiljada eura. Zavod je iz svojih sredstava obezbijedio I nabavku laboratorije u Podgorici, dok je za laboratoriju u Ulcinju dio sredstava obezbijeđen je iz donacije Opštine Ulcinj, koja je uložila 16 hiljada eura u opremanje hitne pomoći u toj opštini i kupovinu laboratorije.

This slideshow requires JavaScript.