Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

BIJELA: Ronioci istražuju olupinu podmorice u crnogorskom primorju

Foto: RCB

Profesionalni ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele ovih dana sa kolegama iz Francuske sprovode opsežno istraživanje Ratne mornarice, roneći na olupini podmornice koja se nalazi na 90 metara dubine, a za koju se pretpostavlja da je francuska.
Roneći u danima proslave Dana nezavisnosti Crne Gore, razvili zastavu i odali počast mornarima stradalim na ovom lokalitetu tokom Prvog svjetskog rata.

Foto: RCB

– Podmornica je tokom ratnih dejstava prilično uništena, pa su za indentifikaciju potrebna opsežna istraživanja – kazao je CdM-u Vesko Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela.

Foto: RCB

U istraživanjima su uključeni stručnjaci Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo odbrane.

Foto: RCB

– Podmornicu smo locirali tokom naših redovnih aktivnosti 2020. godine od kada smo sa stručnjacima iz Francuske u više navrata vršili istraživanje ovog lokaliteta. Tokom trenažnih aktivnosti prošle godine smo, takođe, u blizini ove lokacije locirali dva podvodna objekta na dubinama od 95 i 115 metara. U narednom periodu planiramo detaljno istraživanje ovih lokaliteta, cijeneći ove nalaze veoma interesantnim, a posebno ako se uzme u obzir da su ovi lokaliteti do sada bili potpuno nepoznati – ističe Mijajlović.

Izvor: CdM