MODA PREPORUKA

KAZANJ: Kolekcije prikazali dizajneri iz Senegala, Indonezije, Kazahstana i Rusije

Osam jednostavnih revija održano je 20. maja tokom Modest Fashion Daya (Jednostavnog modnog dana) u sklopu Međunarodnog ekonomskog samita ,,Rusija – Islamski svijet: KazanjForum”. Organizatori MFD-a su Modna komora Rusije i Digital Talents Dubai Milano.
Najnovije kolekcije predstavilo je 15 dizajnera iz Indonezije, Kazahstana, Senegala i pet iz Rusije – Abzaeva (Ulan Ude, Rusija) / Gapanovich (Murmansk, Rusija), Aida KaumeNOVA (Kazahstan), HADÁMI (Mahačkala, Rusija), SAHARA (Ufa, Rusija), SANET / Keewa (Indonezija), Su.Su (Kazanj, Rusija), UMMAYA (Grozni, Rusija), Senegal Fashion Show: Couleur Afrique, Touty, Kamal Raw, Edg.mery, Sidy Counda, i Al Gueye (Senegal). 

Senegal – Couleur Afrique, Touty, Kamal Raw, Edg.mery, Sidy Counda i Al Gueye 

Prvi put šest dizajnera iz zapadne Afrike, već poznatih u svom regionu, ruskoj publici su prikazali odjevne kombinacije iz svojih kolekcija. 

Dizajneri iz Senegala prave odjeću koristeći tradiciju kao inspiraciju, od prirodnih materijala popularnih u zapadnoj Africi, uključujući bazin, manjack i voskirane pamučne tkanine. Njihove kombinacije podsjećaju na tradicionalnu afričku odjeću – bubu, kao i na sarafane živopisnih boja, ali sa uobičajenim lokalnim printovima.

Su.Su (Kazanj, Rusija)

Su.Su, tatarski brend odjeće, donio je na modnu pistu kolekciju lanenih i pamučnih haljina-košulja, suknji i bade mantila, sve u pastelnim nijansama. Dizajnerka je objasnila da su u ovoj kolekciji koristili samo prozračne i hipoalergene tkanine – pamuk, lan, tencel i koprivu. Lepršavi jednostavno isječeni krojevi sa jedinstvenim elementima čine kretanje posebno udobnim.

Aida KaumeNOVA (Kazahstan)

Brend Aida KaumeNOVA je osnovala Aida Kaumenova 2007. godine u Almatiju. Modna kuća proizvodi luksuznu, pret-a-porte i odjeću za masovno tržište. 

Nakon školovanja u Italiji dizajnerka se vratila u Kazahstan, sa željom da promijeni lokalni stav prema tradicionalnoj odjeći. Mnogi su ga smatrali arhaičnim, ali Aida je bila sigurna da može biti moderan, primjeren za savremeni život i uslove. Nije sumnjala da ova kazahstanska etno moda može naći svoje mjesto u modernoj garderobi.

Nova kolekcija, predstavljena na Modest Fashion Dayu obuhvata haljine, suknje, sakoe i odijela u toploj paleti boja, od roze i terakote do braon i plave. Asortiman korišćenih tkanina uključivao je čipku, cvjetni dizajn, kao i lakonski suzdržani tekstil.

UMMAYA (Grozni, Rusija)

Modnu kuću UMMAYA osnovali su dizajnerka Ummaya Akhmadova i njen tim 2015. godine u Čečeniji. Danas se sva odjeća brenda proizvodi u Moskvi i Stavropolju. Ummaya, osnivačica brenda, odgajana je u tradicionalnoj porodici i zato teži klasičnim i ženstvenim strogim krojevima.

Konkretno, brend ima za cilj očuvanje, razvoj i promociju muslimanske kulture i tradicije. Dizajnerka preferira ručno rađen vez, 3D aplikaciju i čipku. Njihove kolekcije sadrže i reference na neka umjetnička djela – uglavnom impresioniste. Za svoju reviju na Modest Fashion Dayu, dizajnerka je odabrala motive kule predaka, tipične za arhitekturu Nakha i uobičajene širom sjevernog Kavkaza, kako bi prenijela lokalnu atmosferu.

SAHARA (Ufa, Rusija)

Odjeća ovog jednostavnog modnog brenda iz Baškirije ističe se glatkim krojevima, smjelim printovima i kombinacijama. Ovo je zaista savremen pristup tradicionalnoj jednostavnoj modnoj odjeći. Kolekcija brenda obuhvata tradicionalnu odjeću poput abaja, hidžaba, mullet pantalona i modernije komade – haljine, suknje, košulje, pantalone, kimona i sportsku odjeću, uključujući burkini kupaće kostime i modne dodatke.

Dizajnerka eksperimentiše sa teksasom i ležernim stilom u spoju sa konvencionalnom modom.

Dizajnerka Zainab Sitdikova, osnivačica brenda, istakla je da njen brend ima za cilj da muslimankama ponudi modernu i udobnu odjeću u skladu sa njihovim vrijednostima, koja će istovremeno biti prikladna za savremeni život.

HADÁMI (Mahačkala, Rusija)

Jednostavni modni brend Hadami sa sjedištem u Dagestanu osnovale su 2018. dvije sestre – Khadizhat and Aminat Magomedrasulov. Koncept brenda je novi pogled na jednostavnu odjeću, koja se više ne doživljava kao stroga odjeća za muslimanke. Danas je jednostavna moda više od tradicije. To je stil života, zasnovan na ideji povezanosti sa istorijskim korijenima, udobnosti, jedinstvenosti i višeslojnosti kao kamena temeljca savremenog života. Zato izgled koji je dizajnirao brend privlači i sekularne žene.

Kolekcije su zasnovane na igri lokalnih šara. Na primjer, posljednja odjevna kombinacija bila je posvećena liku didoanske žene. Didoanci su jedan od autohtonih planinskih naroda Dagestana. Za svoju novu kolekciju „Original Look“ dizajnerke su inspiraciju pronašle u poeziji Dogena, japanskog monaha i filozofa iz 13. vijeka. Odjevna kombinacija obuhvata osnovne predmete koji se lako dopunjuju i mogu da se uklope u svačiji garderober – suknje, haljine, odijela i, naravno, nekonvencionalno krojene mantile, koji su postali prepoznatljivost brenda. Za izradu ove kolekcije brend je uglavnom koristio prirodne boje i tkanine.

SANET/Keewa (Indonezija)

Sanet Sabintang, dizajner iz Indonezije, inspirisan je odjećom koju su nosile učenice iz muslimanskog internata za djevojčice – duge mantije, sarong suknje i ogromni blejzeri. Prema riječima dizajnera, danas u Indoneziji postoji mnogo muslimanskih internata koji pomažu djevojkama da grade karijeru i aktivnije učestvuju u politici. Zbog toga se njihov životni stil mijenja, a moda, takođe, prati ovu promjenu. U isto vrijeme, postojeće etičke i kulturne vrijednosti ostaju.

Ključni vrhunac prikazane kolekcije bilo je slojevitost. Korišćeni materijali su pamuk, lan, viskoza, kao i različite tkanine obrađene japanskom tehnikom bojenja shibori.

Obuću za kolekciju predstavio je drugi indonežanski brend – Keewa.

Abzaeva/Gapanovich (Ulan Ude, Russia / Murmansk, Rusija)

Dva ruska brenda iz Burjatije i Murmanske oblasti donijela su na modnu pistu Modest Fashion Daya futurističke odjevne kombinacije – pufnaste jakne, upotpunjene balaklavama, kao i romantične riševe i suknje od prozračne tkanine.

Oba brenda rade u skladu sa lokalnim identitetom regiona i tradicionalnom odjećom, nudeći publici novi kreativni pogled na njih.

Dizajnerka Nadezhda Abzaeva došla je na Modest Fashion Day sa kolekcijom u kojoj je prikazala prošivene prsluke, pufnaste korsete, kao i teksturirane jakne sa širokim rukavima. Abzaeva preferira prirodne materijale – pamuk i teksas proizvedene u Rusiji i Kini.

Dizajnerka Alexandra Kruchuk iz Murmanska (brend Gapanovich) u svojim kolekcijama predstavlja kontemplaciju nad tradicionalnom ruskom narodnom nošnjom vezanom za istoriju naroda sa sjevera.
Ona koristi puno riševa, ručno rađenog pletenja, širokih rukava i suknji. Ova kolekcija obuhvatala je odjevne kombinacije od kamenopranog pamuka i platna od koprive, kao i ženstvene bluze sa cvijetnim printovima, lepršave suknje i sarafane od batista i grubog vela.

B.R.